Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο ρομπερτο ασις ζητησε την εικονα του ροναλντινιο με φοντο το χαριλαου :: 19/3/2006 19:46:09) 

Ο Ρομπέρτο Ασίς με τον διεθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Άρης, Λάμπρο Σκόρδα.

2.2.2 Τροφικές πυραμίδες και τροφικά επίπεδα

Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΑΣΙΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Οι τροφικές πυραμίδες αποτελούν απεικονίσεις των ποσοτικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των οργανισμών ενός οικοσυστήματος.

"Θα το πάρω μαζί μου"

Μια τροφική πυραμίδα αποτελείται από τροφικά επίπεδα (επάλληλα ορθογώνια), σε καθένα από τα οποία περιλαμβάνονται όλοι οι οργανισμοί που τρέφονται απέχοντας «ίδιο αριθμό βημάτων» από τον ήλιο.

Ικανοποιημένος απόλυτα έφυγε από τη Θεσσαλονίκη ο Ρομπέρτο Ασίς Μορέιρα, ο αδελφός του Ροναλντίνιο, που ήρθε στην πόλη το βράδυ του Σαββάτου με τη σύζυγό του

Πιο συγκεκριμένα:

Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

• Το πρώτο τροφικό επίπεδο, που βρίσκεται στη βάση της τροφικής πυραμίδας, είναι αυτό των παραγωγών.

Ο 35χρονος ατζέντης (πρώην ποδοσφαιριστής που σταμάτησε πρόωρα λόγω τραυματισμών) χθες από νωρίς το πρωί βρέθηκε στο Χαριλάου.

• Το δεύτερο τροφικό επίπεδο είναι αυτό των καταναλωτών πρώτης τάξης.

Είδε το γήπεδο από άκρη σ' άκρη, είδε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τα υπόλοιπα μέρη της οργάνωσης της ΠΑΕ.

• Το τρίτο τροφικό επίπεδο είναι αυτό των καταναλωτών δεύτερης τάξης κ.ο.κ.

Σχημάτισε, όπως είπε στους ανθρώπους του Άρη και στους δημοσιογράφους, θετική εικόνα.

Μια τροφική πυραμίδα, ανάλογα με το αν απεικονίζει τη μεταβολή της δεσμευμένης ενέργειας ή τη μεταβολή της βιομάζας (δηλαδή της ξηρής μάζας των οργανισμών ανά μονάδα επιφάνειας) ή τη μεταβολή του πληθυσμού από το ένα τροφικό επίπεδο ενός οικοσυστήματος στο άλλο, χαρακτηρίζεται ως πυραμίδα ενέργειας, βιομάζας ή πληθυσμού αντίστοιχα.

Αυτό που του έκλεψε την καρδιά, όμως, ήταν το banner με την εικόνα του Ροναλντίνιο να δείχνει το σήμα της ΠΑΕ Άρης και φόντο τις κερκίδες του γηπέδου Χαριλάου.

Το εμβαδόν που δίνεται σε κάθε ορθογώνιο είναι ανάλογο με το μέγεθος της μεταβλητής που απεικονίζεται στο συγκεκριμένο τροφικό επίπεδο.

Ζήτησε να του το χαρίσουν, όπως και έγινε "για να το πάρω μαζί μου και να το δει κάποια στιγμή και ο Ροναλντίνιο (τον οποίο αποκαλεί συχνότερα Ρονάλντο)".

Αν θέλαμε να απεικονίσουμε την ενέργεια που περικλείεται στα διάφορα τροφικά επίπεδα του προηγούμενου παραδείγματος, η οποία προσδιορίζεται θερμιδομετρικά, θα παίρναμε την παρακάτω εικόνα:

Χθες το απόγευμα έφυγε για τη Βαρκελόνη.

Εικόνα 2.7: Τροφική πυραμίδα ενέργειας

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου έχει γενέθλια και ο μεγάλος αδελφός θα είναι εκεί.

Στο τροφικό επίπεδο των παραγωγών απεικονίζεται το ποσό της ενέργειας που είναι δεσμευμένο στις βελανιδιές, στα πεύκα και στα ποώδη φυτά.

Συνηθισμένα πράγματα για τον ίδιο, που όμως για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Άρη είναι πραγματικά πρωτόγνωρα.

Στο τροφικό επίπεδο των καταναλωτών πρώτης τάξης απεικονίζεται το ποσό της ενέργειας που είναι δεσμευμένο στους ποντικούς, στα σαλιγκάρια και στα έντομα.

Ίσως και πέρα από κάθε λογική.

Στο τροφικό επίπεδο των καταναλωτών δεύτερης τάξης απεικονίζεται το ποσό της ενέργειας που είναι δεσμευμένο στους δρυοκολάπτες, στα κοτσύφια και στα βατράχια.

Ποιος θα πίστευε άλλωστε, ότι μια ελληνική ομάδα θα επιτύχει τέτοια συμφωνία με τον καλύτερο παίκτη του κόσμου και έχει τη δυνατότητα κάποια στιγμή να τον φέρει στο γήπεδο της έστω και για μια εκδήλωση μερικών λεπτών;

Τέλος, το ποσό της ενέργειας που είναι δεσμευμένο στα φίδια και στην κουκουβάγια απεικονίζεται στο επίπεδο των κορυφαίων καταναλωτών.

Με την κίνηση αυτή ο Άρης επενδύει και σε κάτι άλλο στο οποίο πονούσε πολύ τελευταία: στη δημιουργία νέων φιλάθλων, καθώς αναφερόμαστε σε ένα από τα παγκόσμια πρότυπα αθλητών.

Η ενέργεια, με τη μορφή της χημικής ενέργειας που εμπεριέχεται στην τροφή των οργανισμών, περνάει από το κατώτερο τροφικό επίπεδο (των παραγωγών) στο ανώτερο.

Έχει υπολογιστεί ότι μόνο το 10% περίπου της ενέργειας ενός τροφικού επιπέδου περνάει στο επόμενο, καθώς το 90% της ενέργειας χάνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι: • Ένα μέρος της χημικής ενέργειας μετατρέπεται με την κυτταρική αναπνοή σε μη αξιοποιήσιμες μορφές ενέργειας (π.χ. θερμότητα). • Δεν τρώγονται όλοι οι οργανισμοί. • Ορισμένοι οργανισμοί πεθαίνουν. • Ένα μέρος της οργανικής ύλης αποβάλλεται με τα κόπρανα, τα οποία αποικοδομούνται.

Σε γενικές γραμμές, η ίδια πτωτική τάση (της τάξης του 90%) που παρουσιάζεται στις τροφικές πυραμίδες ενέργειας εμφανίζεται και στις τροφικές πυραμίδες βιομάζας, καθώς, όταν μειώνεται η ενέργεια που προσλαμβάνει κάθε τροφικό επίπεδο από το προηγούμενό του, είναι λογικό να μειώνεται και η ποσότητα της οργανικής ύλης που μπορούν να συνθέσουν οι οργανισμοί του και συνεπώς μειώνεται η βιομάζα του.

Οι τροφικές πυραμίδες πληθυσμού εμφανίζουν και αυτές πτωτική τάση από τροφικό επίπεδο σε τροφικό επίπεδο. Εδώ όμως παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση. Όταν σε ένα οικοσύστημα υπάρχουν παρασιτικές τροφικές σχέσεις, ο πληθυσμός των ανώτερων επιπέδων γίνεται ολοένα μεγαλύτερος από τον πληθυσμό των κατώτερων. Αν, για παράδειγμα, μια βελανιδιά, που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα οικοσύστημα, φιλοξενεί 1.000 κάμπιες, σε καθεμία από τις οποίες παρασιτούν 100 πρωτόζωα, η τροφική πυραμίδα του πληθυσμού θα έχει τη μορφή:

Εικόνα 2.8: Ανεστραμμένη τροφική πυραμίδα πληθυσμού

Μια τέτοια τροφική πυραμίδα χαρακτηρίζεται ως ανεστραμμένη.

Η κατάταξη των καταναλωτών στα τροφικά επίπεδα δεν είναι πάντοτε εύκολη, επειδή: • Υπάρχουν οργανισμοί που είναι ταυτόχρονα φυτοφάγοι και σαρκοφάγοι (π.χ. άνθρωπος). • Υπάρχουν οργανισμοί που μπορούν να αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την εποχή (π.χ. αλεπού). • Οι διατροφικές προτιμήσεις κάποιων οργανισμών αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της ζωής τους. Για παράδειγμα, ο βάτραχος στο στάδιο του γυρίνου είναι φυτοφάγος, ενώ, όταν μεταμορφωθεί σε ώριμο βάτραχο, γίνεται εντομοφάγος.

Οι τροφικές πυραμίδες μάς βοηθούν να κατανοήσουμε έναν από τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι των χωρών με υπερπληθυσμό είναι κυρίως χορτοφάγοι, ενώ των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών είναι παμφάγοι. Εκτάσεις καλλιεργημένες με σιτηρά θα μπορούσαν να θρέψουν 10.000 ανθρώπους. Εάν οι ίδιες εκτάσεις μετατραπούν σε βοσκότοπους, θα μπορέσουν να θρέψουν μόνο 1.000 ανθρώπους, αφού έτσι ο άνθρωπος θα περάσει από το τροφικό επίπεδο του πρωτογενούς καταναλωτή σ' αυτό του δευτερογενούς, γεγονός που συνδέεται με απώλειες κατά 90% της διαθέσιμης ενέργειας των παραγωγών.