Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( δεν υπάρχει χώρος! :: 31/1/2006 21:15:34) 

Ξέμεινε από προπονητήρια το τζούντο στη Βόρεια Ελλάδα.

Αίτια του καρκίνου

ΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

Ο καρκίνος είναι μια πολυσταδιακή και πολυπαραγοντική ασθένεια.

Δεν υπάρχει χώρος!

Τα αίτια που τον προκαλούν έχουν αναζητηθεί: • σε μολυσματικούς παράγοντες, όπως είναι οι ιοί, • σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι οι διάφορες ακτινοβολίες και χημικές ενώσεις, • στον τρόπο ζωής που επιλέγουμε (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, διατροφικές συνήθειες), • στις αλλαγές του γενετικού υλικού (μεταλλάξεις).

Του ΗΛΙΑ ΤΑΤΑΛΑ

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, δρώντας ταυτόχρονα ή σωρευτικά, οδηγούν μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση του καρκίνου.

Όταν έκλεισε το Αλεξάνδρειο το 2003 προκειμένου να ανακατασκευαστεί, η υπόσχεση που δόθηκε στις ομοσπονδίες που χρησιμοποιούσαν αίθουσες προπόνησης στο υπόγειο, ήταν ότι θα εγκατασταθούν στις καινούργιες αίθουσες του Καυταντζογλείου.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η έρευνα στη Μοριακή Βιολογία έχει προσανατολιστεί στη μελέτη των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων και έχει πράγματι εντοπίσει δύο κατηγορίες γονιδίων, τα ογκογονίδια και τα ογκοκατασταλτικά γονίδια, που παίζουν ρόλο στην καρκινογένεση.

Φευ…

Τα ογκογονίδια ανακαλύφθηκαν αρχικά σε διάφορους ιούς οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν, στο εργαστήριο, φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, στην "ολυμπιακή πόλη" Θεσσαλονίκη με τις σύγχρονες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν αίθουσες, για να φιλοξενήσουν τα κλιμάκια σημαντικών αθλημάτων.

Παρόμοια όμως γονίδια βρέθηκαν στη συνέχεια και στα φυσιολογικά κύτταρα και ονομάστηκαν πρωτοογκογονίδια.

Ένα από αυτά είναι και το τζούντο, που τα τελευταία χρόνια φέρνει διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ουσιαστικά λειτουργεί χωρίς κλιμάκιο για τη Βόρειο Ελλάδα, λόγω έλλειψης αίθουσας για προπόνηση.

Τα γονίδια αυτά ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των κυττάρων σε φυσιολογικές συνθήκες.

Στο Αλεξάνδρειο η αίθουσα μετατράπηκε σε μπουτίκ του Άρη.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, γονιδιακές μεταλλάξεις ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι δυνατόν να μετατρέψουν τα γονίδια αυτά σε ογκογονίδια, με συνέπεια την εμφάνιση καρκίνου.

Όσο για τις υποσχέσεις που έδωσε η παλαιά και η νέα πολιτική ηγεσία, προς το παρόν παραμένουν υποσχέσεις.

Τα ογκοκατασταλτικά γονίδια, όπως δηλώνει το όνομά τους, καταστέλλουν την ανάπτυξη όγκων ρυθμίζοντας τη δράση των πρωτοογκογονιδίων που ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

"ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΣΕ το Αλεξάνδρειο είχαμε πάρει ρητή δέσμευση ότι το τζούντο θα αποκτήσει αίθουσα προπόνησης στο Καυταντζόγλειο.

Η απενεργοποίησή τους με γονιδιακή μετάλλαξη ή χρωμοσωμική ανωμαλία έχει ως συνέπεια τον ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Πριν λίγο καιρό, μεταφέραμε τα ολοκαίνουργια τατάμι που έμειναν κληρονομιά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αίθουσα του Καυταντζογλείου για μια σχολή προπονητών.

Η μελέτη των ογκοκατασταλτικών γονιδίων και των προϊόντων τους μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένες μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου.

Όταν τελείωσε η σχολή, μάθαμε ότι η διοίκηση μετέφερε τα τατάμι σε μια αποθήκη", δήλωσε στη "M Sports" ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής τζούντο, Γιώργος Γλαρός και πρόσθεσε:

Ρόλο στην καρκινογένεση παίζει επίσης και η απενεργοποίηση των γονιδίων που ελέγχουν την παραγωγή επιδιορθωτικών ενζύμων.

"Τι άλλο πρέπει να κάνει το τζούντο για να δικαιούται μια αίθουσα;

Τα επιδιορθωτικά ένζυμα διορθώνουν λάθη που προκαλούνται είτε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, είτε από τυχαία σφάλματα κατά την αντιγραφή του DNA.

Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρξει βούληση από τη διοίκηση του Καυταντζογλείου, τότε το πρόβλημα θα λυθεί. Η εμφάνιση του καρκίνου οφείλεται στη συσσώρευση μεταλλάξεων στα παραπάνω γονίδια κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Ειδάλλως, είμαστε καταδικασμένοι σε μαρασμό, αφού οι περισσότεροι σύλλογοι και το κλιμάκιο δεν έχουν χώρο προπόνησης. Στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου οι ερευνητές, μελετώντας τα διαφορετικά στάδια εξέλιξής του, εντόπισαν μεταλλάξεις σε 5 διαφορετικά γονίδια. Απευθύνθηκα στον διευθυντή του υφυπουργείου Αθλητισμού προκειμένου να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο του Καυταντζογλείου". Μία ή δύο μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι αρκετές για την ανάπτυξη ενός καλοήθους όγκου, ενώ για την ανάπτυξη ενός κακοήθους όγκου υπολογίζεται ότι απαιτούνται πάνω από 5 μεταλλάξεις. Πάντως, από την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, ακόμη δεν έχει ακουστεί επισήμως διαμαρτυρία γι' αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα να απορούν οι αθλητές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εικόνα 1.39: Στάδια ανάπτυξης καρκίνου

ΜΙΑ ΑΛΛΗ διάσταση του προβλήματος δίνει ο πρόεδρος της διοίκησης του σταδίου, Θανάσης Μήλιος:

Εικόνα 1.40: Γονιδιακές μεταλλάξεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου (k-RAS: ογκογονίδιο. APC, DCC, p53: ογκοκατασταλτικά γονίδια)

"Δεν υποσχέθηκα εγώ σε κανέναν ότι θα δοθούν αίθουσες του Καυταντζογλείου, επειδή δεν υπάρχουν αίθουσες.

Εικόνα 1.41: Καρκίνος του πνεύμονα. Τα βέλη δείχνουν τους κακοήθεις όγκους.

Ακόμη και στο καινούργιο κτίριο προπονούνται οι αθλητές του στίβου, οι ρίπτες, ενώ δύο αίθουσες χρησιμοποιούν και τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα διαθέτουν μεταλλαγμένα γονίδια δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο καρκίνος είναι κληρονομικό νόσημα.

Οι αθλητές του στίβου ανέκαθεν προπονούνταν στο Καυταντζόγλειο.

Οι μεταλλάξεις αυτές συμβαίνουν σε σωματικά κύτταρα, έχουν επιπτώσεις στο συγκεκριμένο άτομο και δεν κληρονομούνται από τους απογόνους του.

Πλέον, μου ζητούν αίθουσες το τζούντο, η πυγμαχία, το τάε κβον ντο και πολλά ακόμη αθλήματα, αλλά δεν υπάρχουν.

Μόνο εάν μια μετάλλαξη συμβεί στα άωρα γεννητικά κύτταρα, από τα οποία προέρχονται οι γαμέτες, υπάρχει η πιθανότητα να κληρονομηθεί από τους γονείς στους απογόνους, οι οποίοι θα πρέπει να υποστούν και άλλες μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να εκδηλώσουν καρκίνο.

Για τα γραφεία των ομοσπονδιών υπήρχαν χώροι και στεγάστηκαν.

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για γενετική προδιάθεση των ατόμων μιας οικογένειας σε κάποιο είδος καρκίνου ή, με άλλα λόγια, για αυξημένη πιθανότητα να πάθουν τα άτομα αυτά καρκίνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όσο για τα τατάμι του τζούντο, οι άνθρωποι της ένωσης είπαν πως θα χρειαζόντουσαν προσωρινά μια αίθουσα για σχολή προπονητών.

Οποιοσδήποτε παράγοντας προκαλεί μεταλλάξεις μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καρκίνο, είναι δηλαδή καρκινογόνος παράγων.

Γι' αυτό μετά τα βγάλαμε".

Ο ιός Epstein - Barr, ο ιός της ηπατίτιδας Β και οι ιοί των θηλωμάτων έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο.

Με λίγα λόγια, αδιέξοδο…

Από περιπτώσεις όπως το ατύχημα του Τσέρνομπιλ και τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι έχει φανεί ότι η έκθεση του ανθρώπου σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου. Παρόμοια δεδομένα υπάρχουν και από την έκθεση του ανθρώπου σε διάφορες χημικές ουσίες στον εργασιακό χώρο. Η μόνη περίπτωση στην οποία η συσχέτιση ανάμεσα σε περιβαλλοντικό παράγοντα και τον καρκίνο δεν αμφισβητείται είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 87% των καρκίνων του πνεύμονα και για το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Οι άνδρες που καπνίζουν έχουν 22 φορές υψηλότερη θνησιμότητα από τους μη καπνιστές, ενώ οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 12 φορές υψηλότερη θνησιμότητα από τις μη καπνίστριες. Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα ενοχοποιείται και για άλλους τύπους καρκίνου, όπως του στόματος, του λάρυγγα, των νεφρών, του οισοφάγου, του παγκρέατος.