Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( γυμναστικη: ο πρωην αρχιπροπονητης αναλαμβανει την αεσγβε :: 31/1/2006 21:12:26) 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Ο ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΕΣΓΒΕ

1.4 ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Παμψηφεί πρόεδρος ο Καπνίδης

Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.

Γυρίζει σελίδα η Αθλητική Ένωση Σωματείων Γυμναστικής Βορείου Ελλάδας, στον προεδρικό θώκο της οποίας θα βρίσκεται πλέον ο Θανάσης Καπνίδης (φωτογραφία).

Οι στατιστικές δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

Ο τεχνικός που ανέδειξε τον Ιωάννη Μελισσανίδη και διετέλεσε επίσης αρχιπροπονητής των Εθνικών ομάδων (1997-2000), εξελέγη παμψηφεί και χωρίς αντίπαλο, αφού ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιώργος Δέλλιος, δεν έθεσε υποψηφιότητα κατά την συγκρότηση της νέας διοίκησης σε σώμα.

Συνήθως προσβάλλει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, υπάρχουν όμως και μορφές καρκίνου που εμφανίζονται σε νεαρής ηλικίας άτομα, ακόμη και σε παιδιά.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΣΓΒΕ, που θα έχει τετραετή θητεία αποτελούν: πρόεδρος Θανάσης Καπνίδης, αντιπρόεδρος Απόστολος Αρβανιτίδης, γενικός γραμματέας Αντώνης Γκιοούσογλου, ταμίας Κώστας Τσερκέζης, ειδική γραμματέας Νούλη Γιαννιτσοπούλου, μέλη: Γιώργος Δέλλιος και Αλέκος Σκόδρας. Ο όρος «καρκίνος» δεν αποδίδεται σε μία και μόνη ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές ενόργανης, ρυθμικής και ακροβατικής - τραμπολίνο, την ευθύνη των οποίων θα έχουν οι κ.κ. Καπνίδης, Γιαννιτσοπούλου και Δέλλιος, αντίστοιχα.

Τα κύτταρα στο σώμα μας αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο. "ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ στόχος μας θα είναι να βοηθήσουμε, όσο μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας, ώστε να ζωντανέψει λίγο η γυμναστική στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο στους συλλόγους όσο και στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Στα πρώτα χρόνια της ζωής, και μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, ο ρυθμός διαίρεσης των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού είναι έντονος. Γι' αυτό συστάθηκαν και οι επιτροπές της Ένωσης, προκειμένου να στηρίξουμε και να επιμορφώσουμε τα σωματεία", τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που επιστρέφει στα κοινά έπειτα από δυόμισι χρόνια, αλλά πρόσθεσε πως "…σ' αυτό το διάστημα ήμουν κοντά στους αθλητές και τους παράγοντες. Στη συνέχεια τα κύτταρα διαιρούνται μόνο για να αντικαταστήσουν άλλα που έχουν φθαρεί ή πεθάνει. Η πίστη των σωματείων με έκανε να επιστρέψω και ελπίζω να υπάρχει απ' όλους η διάθεση, ώστε αυτή η διοίκηση να πετύχει".

Τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

ΣΤ. Κ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι όγκοι είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Oι καλοήθεις όγκοι, των οποίων τα κύτταρα περιβάλλονται από συνδετικό ιστό, δεν είναι επεκτατικοί, δηλαδή δεν εισβάλλουν στους γύρω ιστούς και δεν εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Γενικά, δεν προκαλούν σοβαρή βλάβη στο σώμα, εκτός εάν λόγω του μεγέθους τους ασκούν πίεση σε ζωτικά όργανα. Αντίθετα, στους κακοήθεις όγκους τα κύτταρα εμφανίζουν διαφορετική μορφολογία σε σχέση με τα φυσιολογικά, εισβάλλουν στους γειτονικούς ιστούς, ενώ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή της λέμφου είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε άλλα σημεία του σώματος και να σχηματίσουν δευτερογενείς όγκους, φαινόμενο που ονομάζεται μετάσταση. Οι καρκίνοι του αίματος ονομάζονται λευχαιμίες.

Ιατρικοί πάπυροι του 1600 π.Χ. από την αρχαία Αίγυπτο περιέχουν περιγραφές κακοηθειών. Χίλια διακόσια χρόνια αργότερα, το 400 π.Χ., ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τον όρο «καρκίνωμα», από τη λέξη «καρκίνος» (κάβουρας), για τους κακοήθεις όγκους. Ο Γαληνός, άλλος διάσημος γιατρός της αρχαιότητας, διάλεξε τον καρκίνο (κάβουρα) ως σύμβολο της ασθένειας λόγω της ομοιότητας των αποφύσεων ενός όγκου του μαστού με τα πόδια του κάβουρα.

Εικόνα 1.38: Συχνότητα διάφορων τύπων καρκίνου στα δύο φύλα (στο σύνολο των περιστατικών καρκίνου, δεδομένα Η.Π.Α. 2002)

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται στο άτομο εξαρτώνται από το μέγεθος του όγκου, από τη θέση του στο σώμα, από το στάδιο ανάπτυξής του, από το αν έχει εισβάλει στους γειτονικούς ιστούς και σε ποια έκταση και από το αν έχει υπάρξει μετάσταση. Κάθε καρκίνος (π.χ. καρκίνος του πνεύμονα, της μήτρας, του προστάτη κτλ.) έχει διαφορετικά συμπτώματα, διαφορετική εξέλιξη και επομένως αποτελεί διαφορετική ασθένεια.