Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( κλήθηκαν σε απολογία ) 

ΑΡΗΣ- ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ

Διαστάσεις

ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟΥ MAXWELL (ΜΑΞΓΟΥΕΛ)

Κλήθηκαν σε απολογία

Καμουφλαρισμένες μπότες

Στις αρχές του 19ου αιώνα οι ερευνητές είχαν αντιληφθεί ότι ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός είναι συγγενή φαινόμενα.

Σε απολογία για την προσεχή Τετάρτη κλήθηκε ο Άρης και ο Εθνικός Αστέρας για αντικείμενα και υβριστικά συνθήματα που εκτόξευσαν οι οπαδοί τους στο μεταξύ τους αγώνα πρωταθλήματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

Το 1820 ο Oersted έδειξε με το περίφημο πείραμά του ότι ένα ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργεί γύρω του μαγνητικό πεδίο. Επίσης, η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ κάλεσε σε απολογία τον προπονητή της Προοδευτικής Νίκο Αλέφαντο, για επεισοδιακή συμπεριφορά στο παιχνίδι με την Καβάλα.

Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονται ήδη για να εξασφαλίσουν την εύνοια του αμερικανικού στρατού στον επερχόμενο πόλεμο. Οι πιο φιλόδοξοι, μάλιστα, παρακολουθούν μαθήματα χημικού και βιολογικού πολέμου.

Το 1831 ο Faraday και ο Henry, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, παρατήρησαν ότι όταν μεταβάλλεται η μαγνητική ροή μέσα από ένα κύκλωμα στο κύκλωμα επάγεται ηλεκτρεγερτική δύναμη.

Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Έλληνας τεχνικός κατηγορείται για δυσφήμιση του αθλήματος κατ' εξακολούθηση, που συντελέστηκε με τις επανειλημμένες εισόδους του στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να έχει σχετική άδεια.

Στη Βαγδάτη. Ιάπωνες δημοσιογράφοι κινηματογραφούν την έρευνα των επιθεωρητών σε μια εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού

Εικ. 5.11 James Clerk Maxwell (1831-1879). Ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός του 19ου αιώνα. Θεμελιωτής της σύγχρονης ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας και ένας από τους θεμελιωτές της Θερμοδυναμικής και της Στατιστικής μηχανικής. Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο από διακεκριμένη σκοτσέζικη οικογένεια. Σπούδασε στο Κέιμπριτζ όπου διακρίθηκε. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια στην Αγγλία καταλήγοντας στο Κέιμπριτζ. Είχε ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ, ήταν εξαιρετικά καλλιεργημένος, έγραφε ποίηση και ήταν μάλλον εσωστρεφής χαρακτήρας.

Κατόπιν τούτου, ο Αλέφαντος κινδυνεύει με βαριά καμπάνα.

Έντιμος, καλά ενημερωμένος, παθιασμένος (και ως εκ τούτου όχι πάντα έγκυρος), ο Ρόμπερτ Φισκ της Ιντιπέντεντ είναι ασφαλώς ένας από τους πλέον αρμόδιους να ξεσκεπάσει τη βρωμιά του επαγγέλματός του (μας).

Το 1865 ο James Clerk Maxwell λαμβάνοντας υπόψη όλη την προηγούμενη εμπειρία (Coulomb, Ampere, Faraday….) διατύπωσε τέσσερις εξισώσεις, που σήμερα είναι γνωστές ως εξισώσεις του Maxwell και περιγράφουν όλα τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.

Επίσης, σε απολογία κλήθηκαν και οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανηλειακός και Ξάνθη για ρίψη αντικειμένων.

Βλέποντας σήμερα τους δημοσιογράφους να πολεμούν σαν τίγρεις για να περιληφθούν στο "pool" του Πενταγώνου και να παρακολουθήσουν τον πόλεμο από κοντά, θυμάται ανάλογες σκηνές πριν από 11 χρόνια, στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, με πολεμικούς ανταποκριτές εφοδιασμένους με κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και τόνους από σοκολάτες, τα μάτια τους να στενεύουν όταν κοίταζαν τον ήλιο, ακριβώς όπως ο στρατηγός Μοντγκόμερυ.

Η σπουδαιότητα των εξισώσεων αυτών στον ηλεκτρομαγνητισμό είναι αντίστοιχη με τη σπουδαιότητα των νόμων του Newton στη μηχανική.

Τέλος, ο Ηρακλής κατέθεσε χθες στην ΕΠΑΕ την -κοινή συναινέσει- λύση του συμβολαίου του με τον Μπαλάσκα.

Ένας απ' αυτούς φορούσε μπότες καμουφλαρισμένες με βαμμένα φύλλα, ήταν δηλαδή έτοιμος για την έρημο.

Ο Maxwell δε διατύπωσε όλες αυτές τις εξισώσεις μόνος του, τις έδωσε όμως σαν ένα ενιαίο σύνολο, επισήμανε τη σπουδαιότητά τους και μέσω αυτών προέβλεψε την ύπαρξη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, που διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός.

Ο Φισκ θυμάται ακόμη πως μόνο οι Ιρακινοί που έπαιρναν, πεθαίνοντας, ρομαντική πόζα δικαιούνταν τηλεοπτικής προβολής, ενώ εκείνοι που τα κομματιασμένα πτώματά τους τα ξέσκιζαν τα σκυλιά καταδικάζονταν στην αιώνια αφάνεια.

Τρεις από τις εξισώσεις αυτές τις γνωρίζετε ήδη

Κι επειδή τα έζησε όλα αυτά και σιχάθηκε την ώρα που γεννήθηκε, μας δίνει μερικές συμβουλές για τους ρεπόρτερ που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία όταν ξεκινήσει η Καταιγίδα Νο 2:

Η πρώτη είναι ο νόμος του Gauss

1). Τους δημοσιογράφους που φορούν εξάρτυση του αμερικανικού ή βρετανικού στρατού: κράνη, όπλα, στολές παραλλαγής.

[pic] που συνδέει το ηλεκτρικό πεδίο με το ηλεκτρικό φορτίο που το δημιουργεί.

2). Τους ανταποκριτές που λένε "εμείς" όταν αναφέρονται στον αμερικανικό ή βρετανικό στρατό και "οι δικοί του" (δηλαδή του Σαντάμ) όταν αναφέρονται στον ιρακινό πληθυσμό.

Η δεύτερη είναι ο νόμος του Gauss για το μαγνητισμό

3). Όσους χρησιμοποιούν τον όρο "παράπλευρες ζημίες" για να περιγράψουν τους σκοτωμένους αμάχους.

[pic] που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν μαγνητικά μονόπολα, δηλαδή δεν υπάρχει μαγνητικό αντίστοιχο του ηλεκτρικού φορτίου.

4). Όσους αρχίζουν να απαντούν σε μια ερώτηση με τα λόγια "Ε, όπως καταλαβαίνετε, για λόγους στρατιωτικής ασφαλείας δεν μπορώ να αποκαλύψω…".

Η τρίτη είναι ο νόμος της επαγωγής του Faraday

5). Τους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη που μιλούν "γι' αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ", αντί να αναφέρονται καθαρά και ξάστερα στους βασανισμούς όπου προσφεύγει συστηματικά ο Σαντάμ Χουσεΐν.

[pic]

6). Τους ρεπόρτερ που επικαλούνται συνεχώς μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους - οι οποίοι πολύ συχνά λένε ψέματα.

Μια διάσταση αυτού του νόμου, την οποία δεν την αναλύσαμε, είναι ότι ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο.

Με όλο τον σεβασμό προς τον άξιο συνάδελφο, και επειδή έχει αρχίσει ήδη η προβολή ορισμένων "καυτών" ρεπορτάζ από τον τόπο της προαναγγελθείσης καταστροφής, η στήλη θα προσθέσει και μια ακόμη κατηγορία δημοσιογράφων που αξίζουν όλη την καχυποψία μας.

Τέλος η τέταρτη εξίσωση είναι ο νόμος του Ampere, τροποποιημένος από το Maxwell.

Εκείνους που πηγαίνουν στο Ιράκ και παρουσιάζουν την εικόνα μιας χώρας ενωμένης και αποφασισμένης κάτω από τη σκέπη του αγαπημένου τους ηγέτη.

O νόμος του Ampere συνδέει το μαγνητικό πεδίο με τις πηγές του, που είναι τα ηλεκτρικά ρεύματα.

Που μιλούν με πολίτες φτωχούς, βασανισμένους, αλλά περήφανους, έτοιμους να πεθάνουν για τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Maxwell τον τροποποίησε ως εξής [pic]

Που προβάλλουν φρικτές εικόνες από νοσοκομεία, υπαινισσόμενοι ότι εκατοντάδες παιδιά πεθαίνουν αποκλειστικά λόγω του (δολοφονικού, χωρίς αμφιβολία) εμπάργκο, χωρίς να φέρει καμιά ευθύνη ο τύραννος που έχει διαλύσει αυτή τη χώρα.

Στη σχέση αυτή, ΦΕ είναι η ηλεκτρική ροή που διέρχεται από την κλειστή διαδρομή γύρω από την οποία υπολογίζεται το άθροισμα [pic].

Εικ. 5.12 Ηeinrich Rudolph Hertz (1857-1894). Γόνος ευκατάστατης μεγαλοαστικής οικογένειας του Αμβούργου. Γνώριζε πολλές ξένες γλώσσες μεταξύ των οποίων και αραβικά. Διάβαζε τον Όμηρο στο πρωτότυπο. Μαθητής και βοηθός του Helmholtz διακρίθηκε για την φοβερή πειραματική του επιδεξιότητα. Προσπάθησε ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να επιβεβαιώσει πειραματικά την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Maxwell και τα κατάφερε. Πέθανε σε ηλικία τριανταέξι ετών, θύμα της "ζήλιας των θεών", όπως είπε ο Helmholtz όταν έμαθε για το θάνατό του.

Η τροποποίηση που επέφερε ο Maxwell δηλώνει ότι πηγή του μαγνητικού πεδίου δεν είναι μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη δεν είχε γίνει κανένα πείραμα από το οποίο να αποδεικνύεται ότι ένα μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο μπορεί να δημιουργήσει μαγνητικό πεδίο.

Η ηλεκτρομαγνητική θεωρία, όπως τη διατύπωσε ο Maxwell, συνδέει το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο με τις πηγές τους. Πηγές του ηλεκτρικού πεδίου δεν είναι μόνο τα φορτία αλλά και τα μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία και πηγές του μαγνητικού πεδίου είναι όχι μόνο τα ρεύματα αλλά και τα μεταβαλλόμενα ηλεκτρικά πεδία. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η μεταβολή του ενός πεδίου συνεπάγεται και τη δημιουργία του άλλου. Κατά τον Maxwell τέτοιες μεταβολές ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου πρέπει να διαδίδονται στο χώρο, όπως διαδίδονται τα ηχητικά ή τα υδάτινα κύματα. Στο κενό, οι διαταραχές αυτές πρέπει να διαδίδονται με την ταχύτητα c του φωτός.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Hertz (Χερτζ) επιβεβαίωσε πειραματικά τις προβλέψεις του Maxwell, παράγοντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο εργαστήριο, και μετρώντας την ταχύτητά τους.

Η ηλεκτρομαγνητική θεωρία, όπως διατυπώθηκε από το Maxwell, έπαιξε σπουδαίο, αν όχι το σπουδαιότερο, ρόλο στη διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Einstein. Με τη θεωρία της σχετικότητας πολλές βασικές έννοιες της φυσικής αναθεωρήθηκαν, οι εξισώσεις του Maxwell όμως παρέμειναν άθικτες.