Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( πρόεδρος και διευθύνων ) 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

"Αν η Βόρεια Κορέα είχε πετρέλαιο, οι ΗΠΑ θα ήταν πιθανώς πολύ πιο πρόθυμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της"

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1-5

Πρόεδρος και διευθύνων

ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΟΝΙΦΑΣ

Από ένα πείραμα ανάλογο με το πείραμα του Zartman, μετρήθηκαν οι ταχύτητες των μορίων και προέκυψε ο παρακάτω πίνακας.

Προχθές και χθες η ελληνική κεφαλαιαγορά κινήθηκε κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν αλλάξει.

"Ο κύβος ερρίφθη, μα… γυρίζει ακόμη"

υ (m/s) 100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 Δυ (m/s) 0,4 0,25 0,2 0,1 0,2 0,2 0,4 0,5 0,8 1,2 5 ΔΝ (μόρια) 200 240 400 220 360 240 200 200 160 120 250 ΔΝ/Δυ (μόρια/m/s) 500 960 2000 2200 1800 1200 500 400 200 100 50 Πιστεύω ότι και το κλίμα στην Βραζιλία μετά τις δηλώσεις του Κλίντον για ενίσχυση της οικονομίας της θα ηρεμήσει.

Ο πόλεμος μοιάζει να έχει ξεκινήσει, αλλά ο Μπους μπορεί να κάνει πίσω

όπου υ : ταχύτητες των μορίων Δυ : περιοχές ταχυτήτων γύρω από κάθε ταχύτητα Η προχθεσινή αντίδραση της Σοφοκλέους ήταν μάλλον πανικός.

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Οι περιοχές ταχυτήτων δεν έχουν όλες το ίδιο εύρος ώστε να εξασφαλίζεται ότι σε κάθε περιοχή υπάρχει ένας ικανοποιητικός, μετρήσιμος αριθμός ΔΝ μορίων που κινούνται με ταχύτητες εντός της περιοχής. Οι ξένοι επενδυτές φάνηκαν έξω από το παιγνίδι, καθώς δε δραστηριοποιήθηκαν ούτε προχθές, ούτε χθες, ενώ η μεγάλη προσφορά έγινε από ιδιώτες Έλληνες και μικρούς και μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι φοβήθηκαν μήπως εγκλωβιστούν στην αγορά όπως τον περασμένο Αύγουστο.

Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Άμυνας, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών της Λίλης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Αφοπλισμού. Και σε ό,τι αφορά το Ιράκ, θεωρεί ότι "ο κύβος ερρίφθη· αλλά… γυρίζει ακόμη".

ΔΝ : αριθμός μορίων που έχουν ταχύτητες μέσα στα όρια της κάθε περιοχής ταχυτήτων.

Όσον αφορά τη Βραζιλία εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρώτα θα επηρεαστούν οι τραπεζικές μετοχές της αμερικάνικης αγοράς, καθώς οι τράπεζες έχουν εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία.

Κάτοικοι της Βαγδάτης καίνε αμερικανικές σημαίες και φωτογραφίες του Τζορτζ Μπους

Για παράδειγμα στην πρώτη στήλη 200 μόρια έχουν ταχύτητες από 99,8 m/s έως 100,2 m/s.

Πάντως η όποια πτώση των αμερικανικών εξαγωγών δείχνει ότι θα αντισταθμιστεί από την εγχώρια ζήτηση.

"Ολοένα και περισσότερες φωνές", λέει στα "ΝΕΑ" ο Πασκάλ Μπονιφάς, "υποστηρίζουν ότι θα ήταν πρόωρο και επικίνδυνο να κηρύξουμε τον πόλεμο, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ιρακινό οπλοστάσιο περιλαμβάνει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι, τελικά, το πιο φρόνιμο θα ήταν να επιτρέψουμε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να συνεχίσουν το έργο τους, να μην εξαπολύσουμε μια επίθεση ενώ δεν έχουμε αποδείξεις ότι είναι απαραίτητη και, κυρίως, νομικά θεμελιωμένη".

ΔΝ/Δυ : ο αριθμός των μορίων ανά μοναδιαία περιοχή ταχύτητας.

Για την εγχώρια αγορά πιστεύω ότι μετά τη μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πίστεως θα ακολουθήσουν και άλλες, ενώ σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισροές στα μετοχικά κεφάλαια τα γεγονότα αυτά θα λειτουργήσουν σταθεροποιητικά για την αγορά.

Και εντούτοις, ο πόλεμος μοιάζει να έχει ήδη ξεκινήσει, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονται μέρα με τη μέρα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά το διάγραμμα [pic], της κατανομής των ταχυτήτων των μορίων του αερίου είναι: [pic]

Τέλος, θα συνιστούσα στους επενδυτές να μην προβαίνουν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις οι οποίες εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο, και οι οποίες μόνο ζημιά θα δώσουν σ' αυτούς. Υπάρχει, πράγματι, περίπτωση να κάνουν πίσω οι ΗΠΑ;

Σχ. 1.11

"Αν ο Μπους συνειδητοποιήσει πως η χώρα του έχει να χάσει από έναν πόλεμο, από πλευράς κύρους, εντυπώσεων, απωλειών, πολύ περισσότερα από όσα έχει να κερδίσει, τότε ναι, μπορεί να κάνει πίσω". Τα σενάρια. Ο Πασκάλ Μπονιφάς είναι ειδικός στο διεθνές δίκαιο και σε θέματα αφοπλισμού. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες, υπήρξε επί μακρόν υπεύθυνος του τομέα άμυνας και αφοπλισμού του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και πιστεύει ότι το πιο πιθανό σενάριο, όσον αφορά τις επιθεωρήσεις, δεν είναι ούτε να επιβεβαιώσουν πλήρως τις αμερικανικές καταγγελίες (περίπτωση κατά την οποία "ακόμα και η Γαλλία και η Ρωσία θα οπισθογραφούσαν τον πόλεμο") ούτε να τις διαψεύσουν πλήρως (περίπτωση κατά την οποία "δεν θα υφίστατο, θεωρητικά, casus belli"). Το πιο πιθανό σενάριο βρίσκεται, κατά την άποψή του, κάπου στη μέση. Και τότε;

"Υπάρχει ήδη σε σχέση με το Ιράκ ένα πρόβλημα δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, στις αραβικές χώρες και όχι μόνο, εκτιμά ότι ζητούμε πολλά από αυτές και ότι δεν απαιτούμε τίποτα από το Ισραήλ όσον αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει ήδη ένα πρόβλημα δύο μέτρων και δύο σταθμών ανάμεσα στο Ισραήλ και στις αραβικές χώρες, δημιουργήσαμε ένα δεύτερο ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράκ - και αυτό εξυπηρετεί, τρόπον τινά, τον Σαντάμ Χουσεΐν".

"Το πετρέλαιο είναι εξίσου πολύτιμο με το αίμα", είχε δηλώσει ο Κλεμανσώ. Έναν αιώνα αργότερα, η στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ και της Βόρειας Κορέας έρχεται να επιβεβαιώσει απλώς αυτή τη ρήση; Ο Πασκάλ Μπονιφάς συμφωνεί: "Αν η Βόρεια Κορέα είχε πετρέλαιο, οι ΗΠΑ θα ήταν πιθανώς πολύ πιο πρόθυμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της. Ενώ, τώρα, η Βόρεια Κορέα δεν έχει μεν πετρέλαιο, έχει όμως αδιαμφισβήτητα πυραύλους".

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Υπάρχει, πάντως, κάτι που ο Πασκάλ Μπονιφάς θεωρεί πιο σημαντικό και από το Ιράκ, και από την Βόρεια Κορέα, και από το πετρέλαιο, και από τους πυραύλους.

"Είναι να παραμείνει ο πόλεμος στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, διότι είναι μια πρόοδος που η ανθρωπότητα πλήρωσε πολύ ακριβά. Χρειάστηκαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι για να απαγορευτεί ως συνηθισμένο μέσο "συναλλαγής" ανάμεσα στα κράτη.

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επικαλεστούν τη νόμιμη άμυνα και από τη στιγμή που δεν υπάρχει το πράσινο φως του ΟΗΕ, πόλεμος δεν πρέπει να γίνει, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αντιταχθούν σε αυτόν, ειδάλλως θα επιστρέψουμε στον 19ο αιώνα, στην πρωτοκαθεδρία της ισχύος επί του δικαίου. Πιστεύω ότι ακόμα και μια υπερδύναμη δεν μπορεί να εξαιρεί τον εαυτό της από κάθε διεθνή υποχρέωση, ότι, τελικά, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι μια εγγύηση για όλους, μια προστασία για το μέλλον, και ότι οι ΗΠΑ έχουν, αντίθετα από ό,τι πιστεύουν, περισσότερα να κερδίσουν παρά να χάσουν σεβόμενες το Διεθνές Δίκαιο".

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ σέβονται την πολυμερή προσέγγιση. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι αν δείχνουν ότι την σέβονται περιμένοντας να αναπτυχθούν τα στρατεύματά τους, ή αν πρόκειται για μια ουσιαστικότερη δέσμευση. Όπως λέει ο Πασκάλ Μπονιφάς, "αυτό απομένει να φανεί".