Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό μιλάει στα "ΝΕΑ" και τονίζει πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενταχθεί η ενωμένη Κύπρος

Απάντηση:

Ελαφρά ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη

ΤΟΜ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

Αφού ο όγκος των ελαστικών παραμένει σταθερός, η μεταβολή είναι ισόχωρη και ισχύει [pic]

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε και χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών-

Υπάρχουν κενά - θα γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν

Αν p1, T1 είναι η αρχική πίεση και θερμοκρασία και p2, T2 η τελική πίεση και θερμοκρασία των ελαστικών, έχουμε [pic] επομένως [pic]

Σταθεροποιήθηκε στις 3.340,39 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 0,67%- Σε μέτρια επίπεδα και ο όγκος των συναλλαγών

Σκληρό "πάρε - δώσε" ως το τέλος Φεβρουαρίου

ΑΘΗΝΑ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

- Ελαφρά άνοδο σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), κλείνοντας στις 3.340,39 μονάδες και σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,67%, σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται κενά σε πολλά σημεία του, εκφράζει σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Γουέστον, προμηνύοντας ένα σκληρό "πάρε-δώσε" τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι όποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν αποδεκτές.

Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τις τιμές των μετοχών να παρουσιάζουν ισχυρές τάσεις ανάκαμψης, μετά τη χθεσινή υποχώρηση.

Αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε επαφές στην Άγκυρα και την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή.

Έτσι, στο άνοιγμα των συναλλαγών, ο δείκτης είχε καλύψει το χαμένο έδαφος της συνεδρίασης της Τρίτης, κινούμενος στα επίπεδα των 3.385 μονάδων και με κέρδη πάνω από 2%.

Τώρα βρίσκεται στη Λευκωσία για να παρακολουθήσει και να εμπλακεί στον τελικό και πλέον καθοριστικό γύρο διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος.

Ωστόσο, στη συνέχεια "πιέστηκαν" ορισμένα "ισχυρά" χαρτιά των Τραπεζών και της Βιομηχανίας, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο η αγορά να παρουσιάζει εικόνα μικρής ανάκαμψης. Μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Ο κ. Γουέστον επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας έως τις 28 Φεβρουαρίου με το επιχείρημα ότι πρέπει να συμμετάσχουν και οι δύο κοινότητες στην υπογραφή της συνθήκης ένταξης στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

Πάντως, η ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία τελευταία έχει συνδεθεί άμεσα με τις με τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, παρουσίασε χθες βελτίωση του κλίματός της, μετά τις προχθεσινές φήμες για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και για ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Αποφεύγει να υπεισέλθει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Κύπρου, αν και δεν παραλείπει να μιλήσει για "ασυνήθη κατάσταση" που δημιουργήθηκε από την προεδρική υποψηφιότητα των κ.κ. Κληρίδη και Μαρκίδη.

Προς την κατεύθυνση αυτή έλαβε σοβαρή ώθηση κυρίως από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατ' εξοχήν στις τράπεζες και τη βιομηχανία.

Προσθέτει πάντως ότι το θέμα διευθετήθηκε και οι συνομιλίες, όπως και οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών, προχωρούν χωρίς προβλήματα.

Όσον αφορά στις επιρροές από τη φημολογία για σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της ελληνικής υποψηφιότητας, παράγοντες της Σοφοκλέους ανέφεραν στο "Επιχειρείν" ότι αυτές αναμένεται να είναι πρόσκαιρες, καθώς -ύστερα και από επίσημη κυβερνητική δήλωση- η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για χαλάρωση των όρων σύγκλισης.

Κινούμενος στο πλαίσιο της γραμμής που οι ΗΠΑ έχουν χαράξει από κοινού με τον ΟΗΕ, ο Αμερικανός μεσολαβητής υποστηρίζει τις εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων υπέρ της λύσης και της ένταξης στην Ε.Ε. και καλεί τον Ρ. Ντενκτάς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινότητάς του.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα της Ελλάδος πρόβλεψε σήμερα ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο θα αγγίξει το 2%, με προοπτικές περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από εκεί και έπειτα. Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε στα "ΝΕΑ" ότι "εάν δεν υπάρξει τώρα λύση, ίσως δεν υπάρξει ποτέ", προσθέτοντας με διπλωματικό, αν και όχι απαραίτητα καθησυχαστικό ύφος, ότι "θεσμικά ο ΟΗΕ δεν θα σταματήσει να ασχολείται με την Κύπρο".

Όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες, η αγορά παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης κοντά στο φράγμα των 3.400 μονάδων, αναμένοντας την είδηση εκείνη που θα της εξασφαλίσει την ώθηση για νέα άνοδο.

Ημερομηνία - κλειδί. Γιατί επιμένετε τόσο πιεστικά για λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου; Γιατί όχι στις 16 Απριλίου ή σε κάποια άλλη ημερομηνία;

Ωστόσο, απαιτείται προσοχή, καθώς τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στις φήμες.

Διότι είναι απαραίτητο οι όροι της λύσης να ενταχθούν στη συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Σε χαμηλότερα επίπεδα από χθες κυμάνθηκε και ο όγκος των συναλλαγών, ενδεικτικό και αυτό της επιφυλακτικότητας που χαρακτήριζε τις κινήσεις των επενδυτών.

Και για να γίνει αυτό θα πρέπει, αφού πρώτα υπάρξει λύση, στη συνέχεια να διενεργηθούν δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σήμερα σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Παράλληλης Αγοράς, της Κλωστοϋφαντουργίας και της Μεταλλουργίας. Χρειάζεται χρόνος για να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα αυτών στη συνθήκη ένταξης. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 20.455 δρχ., της Ιονικής στις 18.700 δρχ., της Εμπορικής στις 35.850 δρχ., της Εργασίας στις 22.950 δρχ. και της Πίστεως στις 33.800 δραχμές. Έτσι, εάν αρχίσουμε από την 16η Απριλίου και κινηθούμε προς τα πίσω, υπολογίζοντας τον χρόνο που απαιτείται, φθάνουμε στο τέλος Φεβρουαρίου ως ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η λύση. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 105,429 δισ. δραχμές. Φυσικά, η 28η Φεβρουαρίου δεν είναι μια μαγική ημερομηνία.

Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 6.790 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.885 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.400 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ στις 19.350 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.550 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.100 δραχμές

Θα μπορούσε να είναι η 27η ή η 1η Μαρτίου.

Συνολικά κινήθηκαν 299 μετοχές εκ των οποίων 19 παρέμειναν αμετάβλητες, 181 σημείωσαν άνοδο και 99 πτώση.

Αλλά θα πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προανέφερα.

Στο πλαφόν ανόδου τερμάτισαν 42 μετοχές, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (με -7,7%) σημείωσαν οι μετοχές της ΕΡΓΑΣ.

Η εκτίμηση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ήταν πως πρέπει να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία των δημοψηφισμάτων.

Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε η μετοχή της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ (με 3.307.350 τεμάχια), ενώ ακολούθησε εκείνη της "ΞΙΦΙΑΣ" (με 872.510 τεμάχια).

Να γίνουν στις 30 Μαρτίου για να υπάρξουν και δυο εβδομάδες πριν από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης.

Από τους μερικούς δείκτες, ο βιομηχανικός έκλεισε στις 2.036,65 μονάδες (+1,26%), ο ασφαλιστικός στις 1.788,15 μονάδες (-0,42%), ο δείκτης των εταιρειών επενδύσεων στις 1.049,92 μονάδες (+0,86%), ο δείκτης των εταιρειών λίζιγκ στις 419,42 μονάδες (+0,17%), των διαφόρων επιχειρήσεων στις 2.704,29 μονάδες (+0,95%), ο κατασκευαστικός στις 937,70 μονάδες (+0,97%), ο δείκτης των εταιρειών συμμετοχών στις 2.545,25 μονάδες (-0,35%), της Παράλληλης Αγοράς στις 364,35 μονάδες (+3,51%) και ο FTSE/ASE 20 στις 2.063,48 μονάδες (+0,32%).

Όχι τον Απρίλιο. Γιατί όχι λύση μέχρι τον Μάιο του 2004 όταν τυπικά εντάσσεται η Κύπρος στην Ε.Ε.;

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (8,0%) σημείωσαν οι τιμές 53 μετοχών, μεταξύ αυτών:

Διότι σε αυτή την περίπτωση η λύση δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη ένταξης.

ΚΑΤΣΕΛΗΣ (Κ), ΝΙΚΑΣ, ΑΒΑΞ, ΑΘΗΝΑ, ΓΕΚΑΤ, ΓΝΩΜΩΝ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΜΕΤΚΑ (Κ) και (ΠΡ), ΚΑΛΛΙΝΗΣ, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ (Κ) και (ΠΡ), ΚΛΩΝΑΤΕΞ (Κ) και (ΠΡ), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κ.ά.

Μετά την 16η Απριλίου, όταν θα υπογραφεί η ένταξη, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και εννέα άλλων κρατών, θα ακολουθήσει η επικύρωση της συνθήκης από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών:

Θα επικυρώσουν μια συνθήκη ένταξης η οποία δεν θα περιλαμβάνει τη λύση αφού δεν θα βρίσκεται σε ισχύ.

ΕΡΓΑΣ -7,7%, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΡ) -6,8%, ΕΣΚΙΜΟ (ΠΡ) -6,6%, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ο) -6,4%, MEVACO -6,1%, ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ -5,9%, SEA FARM IONIAN -5,1%, ΟΙΝΕΡΓΑ -5,0%, ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ) -5,0%, ΧΑΛΥΨ (Κ) -4,3%.

Έτσι, θα φθάσουμε στον Μάιο του 2004 που αναφέρατε, με τη συνθήκη ένταξης να έχει επικυρωθεί, χωρίς όμως αυτή να περιλαμβάνει τις προβλέψεις της λύσης.

Υπάρχουν κενά. Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για το σχέδιο Ανάν είναι "αποδεχθείτε το ή απορρίψτε το". Αλλά και οι δυο πλευρές δηλώνουν ότι εξαρτούν την αποδοχή του από συγκεκριμένες αλλαγές που θέλουν να γίνουν.

Στο σχέδιο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά. Εκεί επικεντρώνεται το έργο των επιτροπών. Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, και φυσικά μπορούν να υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις αν γίνουν εκατέρωθεν αποδεκτές, και τονίζω το "εκατέρωθεν". Εάν υπάρξει μια αλλαγή σε ένα κεφάλαιο θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη αλλαγή κάπου αλλού. Πάντως, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται κενά στο σχέδιο, εξ ορισμού θα υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις. Άρα, το να λέει κανείς ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές, δεν είναι σωστό. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες για να ολοκληρωθεί το σχέδιο.

Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για περαιτέρω "πάρε-δώσε";

Αυτός είναι όλος ο σκοπός των διαπραγματεύσεων που άρχισαν ξανά την Τετάρτη.

Η στάση της Άγκυρας. Μετά τις επαφές σας στην Άγκυρα θεωρείτε ότι η εκεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κινούνται στο ίδιο πνεύμα;

Όλοι υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν. Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της μιας ή της άλλης ομάδας, είτε στην Άγκυρα είτε στην Αθήνα. Αλλά είναι κοινή η υποστήριξη που παρέχουν στον Ντενκτάς για να διαπραγματευθεί.

Υπήρξαν όμως δηλώσεις και από τον κ. Ερντογάν ότι τα τελευταία 30-40 χρόνια δεν ακολουθούσαν τη σωστή πολιτική. Βοηθά αυτή η αυτοκριτική;

Κάθε αναφορά στην ανάγκη επανεξέτασης της μέχρι τώρα στάσης, η εκτίμηση δηλαδή ότι η πολιτική του παρελθόντος δεν ήταν επιτυχής και υπάρχει ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να επιτευχθεί λύση, κάτι που ο ίδιος είπε ότι αποτελεί στόχο του, είναι μια θετική εξέλιξη.

Ο Ντενκτάς πρέπει να ακούσει τον λαό του

Οι μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων αποτελούν αποδοκιμασία του κ. Ντενκτάς και πώς αντιδρούν οι ΗΠΑ σε αυτές;

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη όταν έχουμε τέτοιες μαζικές διαδηλώσεις. Είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό του πληθυσμού στο βόρειο τμήμα, πιθανότατα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, οι οποίοι διαδηλώνουν εντελώς ειρηνικά υπέρ της λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν και της ένταξης στην Ε.Ε. Αυτές είναι θέσεις που φυσικά υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Υποστηρίζουμε την έκφραση θέσεων με δημοκρατικό τρόπο, όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση, που η διαδήλωση ήταν απόλυτα ειρηνική παρά τον τεράστιο αριθμό κόσμου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις καλωσορίσουμε.

Άρα, θεωρείτε ότι ο κ. Ντενκτάς πρέπει να ακούσει την κοινότητά του.

Ναι, φυσικά πρέπει.

Σε ποιο βαθμό περιπλέκουν την προσπάθειά σας οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία;

Δεν ξέρω κατά πόσον είναι θέμα περιπλοκής των δικών μου προσπαθειών. Χρειαζόταν να υπάρξει κάποια διευθέτηση από τους ίδιους τους Ελληνοκυπρίους γιατί έχουμε αυτή την ασυνήθη κατάσταση όπου ο ηγέτης και ένα κορυφαίο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας συμμετέχουν (ως ανθυποψήφιοι) στις ίδιες εκλογές. Αυτό δείχνει να έχει διευθετηθεί αφού ο Γενικός Εισαγγελέας διέκοψε την άσκηση των καθηκόντων του και ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Συνεχίζει να εργάζεται πολύ ενεργά στη διαπραγματευτική ομάδα και σε όλες τις συναντήσεις των δυο τεχνικών επιτροπών τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι οποίες έχουν πάει πολύ καλά. Φυσικά, δεν θα σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Αλλά τα τεχνικά ζητήματα που έδειχναν ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα, φαίνεται να έχουν διευθετηθεί.