Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Άννα Δρούζα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1-1

Παραμένει η ταραχή λόγω ελληνοτουρκικών

"Εξομολόγηση" των ψυχών

Στην αρχή ενός ταξιδιού η θερμοκρασία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου είναι 7 ΟC.

Με πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών κατά 2,25% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών-

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τα ελαστικά θερμαίνονται στους 27 ΟC.

Αρνητικά επηρέασαν φήμες που κυκλοφόρησαν περί θερμού επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, αλλά και περί παραίτησης του Έλληνα πρωθυπουργού Πέρασε από τα σαπουνοσόου, με ατραξιόν του τύπου φάτε έντομα και χαϊδέψτε ποντίκια μπροστά στην κάμερα, στα ψυχανάλυση-σόου.

Αν στην αρχή του ταξιδιού ο αέρας στο εσωτερικό των ελαστικών βρισκόταν σε πίεση 3atm, πόση θα έχει γίνει η πίεση στο τέλος του ταξιδιού;

ΑΘΗΝΑ.

Στο πρώτο είδος εκπομπών η κ. Άννα Δρούζα δεν ευτύχησε.

Υποθέτουμε ότι ο όγκος των ελαστικών παραμένει αμετάβλητος.

- Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΧΑ), κλείνοντας στις 3.318,02 μονάδες και καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,25%.

Είχαν προηγηθεί άλλες, πιο λαμπερές, είχε αρχίσει και η πτώση των φραμπαλοσόου του Σαββατόβραδου, είχε και η ίδια το στρες του σουξέ εμφανές, ταλαιπώρησε με τις αντιγραφές από ξένες παραγωγές του είδους τους καλεσμένους της βάζοντάς τους να ξαπλώσουν σε κουτιά με ερπετά, να πασαλειφτούν με τούρτες και όποια άλλη δημόσια ταπείνωση θεώρησε η διεστραμμένη φαντασία των παραγωγών των σόου του είδους ότι αποτελεί διασκέδαση για το κοινό.

Στην κατεύθυνση αυτή οδήγησε η έντονη φημολογία για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και πιθανή παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Το είδος δεν είχε μέλλον.

Το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η αστάθεια και οι μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ, μετά από μια θετική εκκίνηση, η αγορά ανέστρεψε την πορεία της, καθώς στα υψηλότερα επίπεδα οι επενδυτές άρχισαν να ρευστοποιούν, κυρίως σε μετοχές blue-chips.

Έτσι ανακάλυψε εκείνο που κάνει θραύση στις εποχές μας εκμεταλλευόμενο τη μοναξιά και την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να επικοινωνήσει με τους άλλους και τον… εαυτό του, το είδος της καταναλωτικής ψυχανάλυσης, το ψυχανάλυση-σόου.

Βέβαια, παρά τη χθεσινή αρνητική εικόνα, το κλίμα παραμένει θετικό, κυρίως λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων των εταιριών.

Εκπομπές που ξεκίνησαν στην Αμερική, τη χώρα που από τη δεκαετία του '70, μετά την αποτυχία των κοινωνικών κινημάτων να απαντήσουν στο αίτημα της κοινότητας και της αλληλεγγύης, έκανε μόδα τη στροφή στο άτομο, σε αυτό που αποκαλούμε εαυτό, στο "be-yourself".

Ωστόσο, η αγορά παραμένει επιφυλακτική, αναμένοντας τις εξελίξεις τόσο στον πολιτικό χώρο όσο και στο χώρο της οικονομίας.

Τάση, βέβαια, που καλλιέργησε την εγωπάθεια, επικύρωσε τον μικρό εαυτό ως απόλυτο μοντέλο, καταργώντας, μέσα στην υπερτονισμένη από το μιντιακό θέαμα ανάγκη για αυτοπεποίθηση, την προσπάθεια για την κατάκτηση του ιδεώδους που ενηλικιώνει το άτομο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός δείκτης κινήθηκε με μεγάλες διακυμάνσεις (μεταξύ των 3.427 και των 3.311 μονάδων). Βρέθηκε και η κ. Δρούζα με το "Μπορώ" της να εκφράζει αυτό τον μιντιακό εκφυλισμό της προσπάθειας για ανακάλυψη του εαυτού.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Με χαμόγελο είμαι-κοντά-σας-εμπιστευθείτε-με, με το πρόσωπό της σε γιγαντοαφίσα στο ντεκόρ του ψυχο-σαλονακίου της και βιντεάκια της προσωπικής της ζωής και ευτυχίας σε γιορτές και εναρκτήρια σόου της εκπομπής της, για να αναπτυχθεί η ψευδο-οικειότητα με το κοινό της, προσκαλεί ψυχές σε ολιγόλεπτη εξομολόγηση- τηλεπαιχνίδι, μια και υπάρχει ακόμη και δωράκι για τους πιστούς τηλεθεατές.

Στους επιμέρους δείκτες, τράπεζες και βιομηχανία δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ κατασκευαστικές εταιρίες και Παράλληλη Αγορά έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Αλίμονο, είναι τόση η ανάγκη της συντροφιάς, είναι τόση η έλλειψη της επικοινωνίας που ευχαρίστως για λίγα δευτερόλεπτα προσοχής προσφέρονται εμπειρίες, βιώματα, αγωνίες βορά στον φακό της ψευδοεπικοινωνίας και έτσι "μπορεί" και η κ. Δρούζα να κάνει το ψυχο-σόου της.

Συνολικά, διακινήθηκαν 297 μετοχές, εκ των οποίων οκτώ παρέμειναν αμετάβλητες, 156 σημείωσαν άνοδο και 133 πτώση. Στο πλαφόν ανόδου τερμάτισαν 34 μετοχές, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (με -7,9%) σημείωσαν οι μετοχές των ΜΑΚ. ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και σήμερα οι συναλλαγές, φθάνοντας περίπου τα 125,7 δισ. δρχ. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε η μετοχή της ΣΤΡΙΝΤΖΗΣ (με 1.042.710 τεμάχια), ενώ ακολούθησε εκείνη των ΜΑΚ. ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ (με 1.000.610 τεμάχια). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νεοεισαχθείσα μετοχή της MEVACO έκλεισε με κέρδη της τάξης του +99,0% διακινώντας 289.750 τεμάχια.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός έκλεισε στις 7.211,91 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,33%. Ο βιομηχανικός τερμάτισε στις 2.011,32 μονάδες (-2,95%), ο ασφαλιστικός στις 1.795,69 μονάδες (-1,24%), ο επενδυτικός στις 1.040,93 μονάδες (-1,80%), ο δείκτης των εταιρειών λίζιγκ στις 418,70 μονάδες (-0,74%), των διαφόρων επιχειρήσεων στις 2.678,91 μονάδες (-0,64%), ο κατασκευαστικός στις 928,73 μονάδες (+0,60%), ο δείκτης των εταιρειών συμμετοχών στις 2.554,15 μονάδες (-1,92%), της παράλληλης αγοράς στις 352,01 μονάδες (+0,40%) και ο FTSE/ASE 20 στις 2.056,96 μονάδες (-2,33%).

Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 20.550 δρχ., της Ιονικής στις 18.000 δρχ., της Εμπορικής στις 35.380 δρχ., της Εργασίας στις 22.500 δρχ. και της Πίστεως στις 33.300 δραχμές. Στο βιομηχανικό κλάδο, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 6.755 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.890 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.500 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ στις 19.650 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.200 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.030 δραχμές.