Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( φλαβιο κοτι ) 

ΦΛΑΒΙΟ ΚΟΤΙ ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3 - 8

Έκπληξη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Ελβετού υπουργού Εξωτερικών, Φλάβιο Κότι, ότι στις 30 Απριλίου θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση, την οποία υπηρέτησε από διάφορες θέσεις επί 12 συναπτά έτη.

Ωχ!

Το ραδιενεργό 57Co εκπέμπει σωμάτια β και έχει χρόνο ημιζωής 272 ημέρες. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άρνολντ Κόλερ, επικαλούμενος, όπως και ο Κότι, προσωπικούς λόγους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ

α. Βρείτε τη σταθερά διάσπασής του.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η προαναγγελθείσα παραίτηση δεν είναι άσχετη με την επιθυμία των δύο υπουργών να εργαστούν κυρίως για το κόμμα τους, το Χριστιανοδημοκρατικό, το οποίο φέρεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου. ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ των Αθηνών μπορεί να στείλει ακόμα κι έναν με πονοκέφαλο στον τάφο;

β. Πόσους ραδιενεργούς πυρήνες πρέπει να έχει μια πηγή Co, ώστε να παρουσιάζει ενεργότητα 3,7x104 Bq;

Πάντως, η παραίτηση υπουργών είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο για τα ελβετικά δεδομένα, καθώς από το 1959 η σύνθεση της κυβέρνησης παραμένει αναλλοίωτη, ως προς την εκπροσώπηση των κομμάτων και των καντονιών. Και γιατί ένα γιατρουδάκι στο Κακοσάλεσι Βελγίου μπορεί να μεταβληθεί στον καλύτερο του… χωριού;

γ. Πόση ενεργότητα θα έχει μετά από 272 ημέρες;

Ασχέτως των ακριβών αιτίων της αποχώρησης του Φλάβιο Κότι, ο 59χρονος υπουργός, από το ιταλόφωνο καντόνι του Τεσίνο, θα λείψει από τη διεθνή σκηνή, στην οποία είχε γίνει συνώνυμος με την Ελβετία.

Τι είναι αυτό που μεταμορφώνει τον γιατρό σε σκιτζή, τον δημόσιο υπάλληλο σε λουφαδόρο, τον ταξιτζή σε κανίβαλο, τον μαθητή σε κοπανατζή και τον μηχανικό σε νεκροθάφτη;

Από την αρχή της υπουργικής σταδιοδρομίας του, το 1987, ο Φλάβιο Κότι υπήρξε ένας από τους κυριότερους κήρυκες του ανοίγματος της Ελβετίας προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Με απλά λόγια, γιατί το ίδιο πρόσωπο είναι άνθρωπος εκεί και αγριάνθρωπος εδώ;

Διαφωνώντας με τον παραδοσιακό απομονωτισμό της πατρίδας του, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ελβετίας στον ΟΗΕ, αλλά και υπέρ της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απλό.

Ως υπουργός Εξωτερικών είχε την ικανοποίηση να γιορτάσει, τον περασμένο μήνα στη Βιέννη, την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη σύνδεση της χώρας του με την κοινότητα.

Για τον λόγο που όταν πάμε στη Μόσχα περιμένουμε στην ουρά, ενώ στην Ομόνοια αλληλοκοπανιόμαστε για μια θέση στον ΗΣΑΠ.

Κορυφαία στιγμή στη σταδιοδρομία του ήταν η ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ, το 1996. Ιστορική, επίσης, στιγμή για την ελβετική διπλωματία ήταν η συμμετοχή Ελβετών στρατιωτών στην ειρηνευτική δύναμη της Βοσνίας, αλλά και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη.

Χωρίς εξάλειψη της προσωπικής ευθύνης, ένα πράγμα είναι ιστορικά πιστοποιημένο: οι συνθήκες κάνουν τον Άνθρωπο.

Ο Φλάβιο Κότι ανέλαβε δύο φορές την προεδρία της Ελβετικής Ομοσπονδίας, την οποία ασκεί εκ περιτροπής και για διάρκεια ενός έτους ένας από τους επτά υπουργούς της χώρας.

Τα άλματα της οικουμένης - ακόμα και τα ποδοσφαιρικά - πραγματοποιούνται με το σύνθημα "όλοι για έναν και ένας για όλους". Το δράμα της νεώτερης Ελλάδας γράφεται με το μοτίβο "ωχ ρε αδερφέ, πώς κάνεις έτσι;". Πόσα χρόνια είπατε πως ο δύστυχος ήταν στην Εντατική; Εφτά; Η Ελλάδα μετράει… διακόσια εφτά!