Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ (LOVE) Γιγάντιο καλαμάρι προσπάθησε να του φάει το… ιστιοπλοϊκό!

Διάσπαση β

(ET3, 23.00)

Απρόσμενη συνάντηση. Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα μικρότερο καλαμάρι από αυτό που είδε ο Γάλλος ιστιοπλόος: έχει μήκος 3 μέτρα, βάρος 80 κιλά και ξεβράστηκε παλιότερα στις ακτές της Ισπανίας

Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο εκπέμπεται από τον πυρήνα ένα ηλεκτρόνιο (διάσπαση β) ή ένα ποζιτρόνιο (διάσπαση β+).

Από την εποχή της ακμής του ουγγρικού κινηματογράφου κατάγεται το φιλμ αυτό (1970), σκηνοθετημένο από τον Κάρολο Μακ.

Τα πλοκάμια του έμοιαζαν με ανθρώπινα μπράτσα. Έτσι, για παράδειγμα, ο πυρήνας 14C 6 διασπάται σε πυρήνα 14N, 7 ενώ συγχρόνως εκπέμπεται και ένα ηλεκτρόνιο.

Η μητέρα ενός πολιτικού κρατουμένου περνά τις τελευταίες ημέρες της ζωής της πιστεύοντας ότι ο γιος της είναι ένας πετυχημένος και πλούσιος μετανάστης στην Αμερική.

Το μήκος του πρέπει να ήταν 7 με 8 μέτρα.

Το γεγονός ότι κατά τη διάσπαση ενός πυρήνα μπορεί να εκπέμπεται ένα ηλεκτρόνιο δε σημαίνει ότι το ηλεκτρόνιο αυτό προϋπήρχε μέσα στο μητρικό πυρήνα. Όταν αυτός αποφυλακίζεται, βρίσκει πίσω τη γυναίκα του, σε ρόλο πιστής Πηνελόπης και προσπαθεί να ξαναζήσει τη ζωή του, κάτω από τους έξοχους χαμηλούς φωτισμούς που αναδεικνύουν το δράμα του.

Ίδιο με εκείνα που περιγράφει ο Ιούλιος Βερν στις "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα".

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η εκπομπή ενός ηλεκτρονίου οφείλεται στη διάσπαση ενός νετρονίου του πυρήνα σε ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρίνο:

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ 'ΣΟΥΝ ΕΔΩ (WISH YOU WERE HERE)

Ευτυχώς, όμως, ο Ολιβιέ Ντε Κερσοζόν δεν χρειάστηκε να παλέψει μαζί του και να του κόψει τα πλοκάμια.

Έτσι ο αριθμός των πρωτονίων Ζ στο θυγατρικό πυρήνα αυξάνεται κατά 1, ενώ ο αριθμός των νετρονίων μειώνεται κατά 1, οπότε ο συνολικός αριθμός των νουκλεονίων Α δε μεταβάλλεται.

(ΕΤ-3, 01.00)

Όταν σταμάτησε το σκάφος, το… τέρας εξαφανίστηκε.

Η αντίδραση που παριστάνει την παραπάνω ραδιενεργό διάσπαση του 14C 6 είναι η ακόλουθη: C 14N 714 6 ® + - +

Το έργο του Ντέιβιντ Λίλαντ, σκηνοθετημένο το 1987, ταυτίζεται με το κύμα ανάπτυξης του νέου βρετανικού σινεμά, που σάρωσε την Ευρώπη, την τελευταία δεκαετία.

Την περιγραφή της συνάντησής του με το γιγάντιο καλαμάρι την έκανε ο ίδιος ο βετεράνος ιστιοπλόος, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο από τη Βρετάνη για το Τρόπαιο Ιούλιος Βερν. Η αλληλεπίδραση που είναι υπεύθυνη για τη μεταλλαγή αυτή είναι η ασθενής αλληλεπίδραση μεταξύ των quarks του νετρονίου.

Θέμα της οι ερωτικές περιπέτειες μιας δεκαεξάχρονης, η οποία προσπαθεί να κερδίσει την τρυφερότητα που της λείπει, μετά το θάνατο της μητέρας της.

Λίγες ώρες αργότερα, όταν περνούσε έξω από τη Μαδέιρα, είδε ένα από τα πλοκάμια του καλαμαριού μέσα από το φινιστρίνι. Τα σωματίδια β, επειδή φέρουν φορτίο, μπορούν να ανιχνευτούν.

Σοκαριστικός και τρυφερός ταυτόχρονα ο τρόπος αντιμετώπισης της ιστορίας από το σκηνοθέτη.

"Ήταν πιο χοντρό από το πόδι μου κι άρχισε να σέρνει το σκάφος. Οι ταχύτητές τους φτάνουν ακόμη και το 99,9% της ταχύτητας του φωτός.

Αξιολόγηση: (((

Δύο από τα πλοκάμια του είχαν μπλεχτεί στο πηδάλιο. Επειδή το αντινετρίνο αλληλεπιδρά πολύ ασθενικά με την ύλη, η παρατήρησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

ΜΠΡΟΥΜΠΕΪΚΕΡ (BRUBAKER)

Σταμάτησα αμέσως το σκάφος κι ευτυχώς το καλαμάρι δεν επέμεινε. Παρουσιάζει μάλιστα ιστορικό ενδιαφέρον ότι, όταν παρατηρήθηκε η παραπάνω διάσπαση β, το νετρίνο δεν ήταν γνωστό και με τα πειραματικά μέσα της εποχής δεν μπορούσε να ανιχνευτεί.

(MEGA, 00.30)

Δεν είχαμε τίποτα για να το φοβίσουμε και δεν ξέρω τι θα κάναμε αν δεν απομακρυνόταν. Την ύπαρξή του ως άγνωστο σωματίδιο πρότεινε ο Pauli (Πάουλι) το 1930, για να μπορεί να ισχύει η διατήρηση της ενέργειας και της ορμής στη διάσπαση του 14/6C.

Ιδιαίτερα πρωτοποριακή θεωρείται η ταινία αυτή για το χρόνο παραγωγής της (1980), αφού το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο του Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ έθιγε τις ανορθόδοξες μεθόδους ενός διευθυντή φυλακών (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), στην προσπάθειά του να διορθώσει τα κακώς κείμενα του αμερικάνικου σωφρονιστικού συστήματος.

Δεν θα προσπαθούσαμε βέβαια να το σκοτώσουμε με τους σουγιάδες μας. Η παρατήρηση του νετρίνου έγινε πολύ αργότερα, το 1950.

Έτσι, αναγκάζεται να προσποιηθεί τον κρατούμενο για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει στις φυλακές του.

Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στα 40 χρόνια που κάνω ιστιοπλοΐα".

3-19 Αποδιέγερση πυρήνα Rn* με εκπομπή ακτινοβολίας γ.

Αξιολόγηση: ((

Το γιγάντιο καλαμάρι, που είναι γνωστό με το όνομα Architeutis dux, είναι το μεγαλύτερο ασπόνδυλο ζώο που υπάρχει.

3-20 Ο ραδιενεργός πυρήνας που απαντάται πιο συχνά στη φύση είναι του U-238, ο οποίος με μια σειρά από 14 διασπάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 8 εκπομπές α και 6 εκπομπές β, καταλήγει στο σταθερό ισότοπο του Pb-206.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσει και τα 18 μέτρα. Νεκρά καλαμάρια έχουν πιαστεί μερικές φορές στα δίχτυα των ψαράδων, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν δει ποτέ γιγάντιο καλαμάρι ζωντανό. "Φαίνεται πως στο καλαμάρι δεν άρεσε η γεύση του σκάφους, αστειεύεται ο Μισέλ Σεγκονζάκ από το Ινστιτούτο Ifremer. "Τα ζώα αυτά αναζητούν συνήθως τροφή στα βαθιά, αλλά τη νύχτα ανεβαίνουν καμιά φορά στην επιφάνεια. Η λογοτεχνία μας έχει δώσει υπερβολικές εικόνες, όμως το γιγάντιο καλαμάρι δεν είναι μύθος".