Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ανισότητες στις αποδοχές διαφόρων κλάδων ) 

Ανισότητες στις αποδοχές διαφόρων κλάδων Το πνεύμα του τόνου

Κείμενο 4 [Ο λόγος του εκπαιδευτικού]

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού εμπαίζεται από το κράτος, που πανίσχυρο επιβάλλει τη θέλησή του, προστατεύοντας τους ανθρώπους του.

Από τα Πάθη στην Ανάσταση

Θέλω δημόσια να αναφερθώ σ' αυτόν το σχεδόν παράλογο πανικό που άρχιζε με εφιάλτες τρεις ημέρες πριν αρχίσουν κάθε χρόνο τα μαθήματα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι, κατά κανόνα, σκοτεινές, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ουδέποτε προέβησαν σε συγκρίσεις, με συνέπεια το μέγιστο ποσοστό του ελληνικού λαού, αν και λαμβάνει μισθούς και συντάξεις πείνας, καταβάλλει από το υστέρημά του σημαντικά ποσά, για να πληρώνονται οι υπάλληλοι κυρίως των κρατικών επιχειρήσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν ερχόταν ο Οκτώβριος (τότε, για πολλά χρόνια, άρχιζαν τα μαθήματα στη Μέση Εκπαίδευση), για τρεις ημέρες, πριν γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός και μπούμε ξανά στις τάξεις, εφιάλτες τρομεροί με ταλαιπωρούσαν. Φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στο απώτερο παρελθόν και κανείς δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να περιορίσει.

Ήρθε στα χέρια μου ένα απροσδόκητο δώρο.

Από τον Οκτώβριο εκείνο του 1963 μου είχε καρφωθεί η τρελή ιδέα πως σ' αυτή την τάξη, αυτή την πρώτη ημέρα, θα βρισκόταν εκείνος ο διαβολικός, ανελέητος* μαθητής που θα μου υπέβαλλε την τρομερή ερώτηση που δε θα μπορούσα να απαντήσω!

Τα όσα προαναφέρθηκαν επιβεβαιώνονται από έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του γνωστού Ο. Ο. Σ. Α. , στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία που προκαλούν αγανάκτηση. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που, εγώ τουλάχιστον, δεν γνωρίζω άλλο ανάλογο.

Αυτό έως τον Οκτώβριο του 1998.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τις κρατικές επιχειρήσεις λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες αποδοχές από εκείνες που παρέχονται στους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο των παιδιών που παλεύουν να απεξαρτηθούν από τον εθισμό στις ουσίες, στο πρόγραμμα "Νόστος" του ΚΕΘΕΑ. Περνούσαν τα χρόνια, ερχόντουσαν ωραία, χαρισματικά, ανάμεσα στα άλλα, παιδιά, συχνά (πώς όχι;) δεν μπορούσα να απαντήσω σε κάποια ερώτηση, έμαθα ωριμάζοντας να λέω "θα το κοιτάξω και θα σου απαντήσω αύριο, δεν το ξέρω, δεν το έχω σκεφτεί, δε χρειάστηκε ως τα τώρα να το αναζητήσω" κτλ., αλλά ο πανικός κάθε χρόνο εκεί.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των αποδοχών των εργαζομένων στην εταιρία Ελληνικών Πετρελαίων ανέρχεται σε 991. 000 δραχμές, στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" σε 870. 000 δρχ. , στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών σε 662. 000 δρχ. , στην ΕΥΔΑΠ σε 587. 000 δρχ. , στον ΟΤΕ σε 576. 000 δρχ. , στη ΔΕΗ σε 520. 000 δρχ. , στα ΕΛΤΑ σε 508. 000 δρχ., και στον ΟΣΕ σε 506. 000 δρχ.

Μέσα στο πρόγραμμα εντάσσονται και απασχολήσεις με δημιουργικές εκτονώσεις των τροφίμων. Προσπαθώντας λογικά να εξηγήσω αυτό το άγχος, έβρισκα πως ίσως, επειδή υπήρξα προκλητικός μαθητής, σχεδόν αλαζόνας και συχνά προσπαθούσα να φέρω σε δύσκολη θέση τους δασκάλους μου θέτοντας απίθανες ερωτήσεις, φοβόμουν, όταν πια έγινα εγώ δάσκαλος, ότι θα βρισκόταν κάποιο ζιζάνιο να μου ανταποδώσει τις προκλήσεις.

Ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των υπηρετούντων στις υπηρεσίες των υπουργείων ανέρχεται σε 486. 000 δρχ.

Γνώριζα τα έξοχα αποτελέσματα της ομάδας συγγραφής.

* ανελέητος: αυτός που δεν δείχνει έλεος, σκληρός, αδυσώπητος. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που αντιπροσωπεύουν το 68,5% του ενεργού πληθυσμού, έχουν μέσο όρο αποδοχών 309. 000 δρχ.

Ο "Νόστος" έχει ήδη εκδώσει τρία βιβλία πεζογραφίας.

Κώστας Γεωργουσόπουλος, "Ο πανικός ενός δασκάλου", εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 2003 (διασκευή)

Η διαφορά μεταξύ αποδοχών που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας και οι κρατικές επιχειρήσεις που προαναφέρθηκαν αρχίζει από 164,4% και φθάνει στο 320,9%

Το τέταρτο όμως, που έχω στα χέρια μου, είναι πέρα από κάθε προσδοκία.

Ερωτήσεις κατανόησης

Πρόκειται για μια ανισότητα, που αν δεν γελοιοποιεί τουλάχιστον πρέπει να φέρνει σε δύσκολη θέση αυτούς που χαράσσουν την οικονομική πολιτική και ειδικότερα αυτούς που προγραμματίζουν την εισοδηματική πολιτική.

Η υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Κατερίνα Τρίμη, έπλασε και πέτυχε οκτώ νέα παιδιά να περάσουν τις εμπειρίες τους, τα τραύματά τους, το μαρτύριο και τη μαρτυρία τους μέσα από λογοτεχνικές περσόνες.

1. Ποιοι μιλούν στη συνομιλία που ακούσατε (και διαβάσατε) στο κείμενο 1;

Όπως είναι γνωστό, η σύνταξη αποτελεί συνάρτηση του ασφαλίστρου και του χρόνου απασχόλησης.

Κάθε θεραπευόμενος-συγγραφέας αφηγήθηκε με λογοτεχνικό πρόσχημα, συμβολική μεταφορική γραφή, την ταραγμένη ζωή του και το πρόβλημά του, τα όνειρά του, τις ματαιώσεις του, τις απόπειρές του και τις αποτυχίες του, αλλά και τους θριάμβους της θέλησης πάνω στον εθισμό, μέσα από ένα κυρίως αλλοδαπό πρόσωπο.

- Ποιο θέμα συζητούν;

Με βάση τα δυο αυτά στοιχεία, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έχουν μηνιαίο εισόδημα, που κυμαίνεται μεταξύ 100. 000 ως 200. 000 δραχμών.

Οι οκτώ ιστορίες διαιρέθηκαν σε μικροενότητες, αποτέλεσαν τα κεφάλαια ενός σπονδυλωτού μυθιστορήματος, όπου τα οκτώ ρυάκια συναντιούνται στον μεγάλο λυτρωτικό ποταμό και εντέλει στη σωστική θάλασσα.

2. Πώς νιώθει η μαθήτρια και πώς αντιδρά ο γυμνασιάρχης στο κείμενο 2;

Για τους ανθρώπους αυτούς έρχεται ο αρμόδιος υπουργός και αποφασίζει τη χορήγηση αύξησης 2% και 4%.

Το κείμενο αυτό, καταφανώς μίμηση γνωστών και δόκιμων αφηγηματικών τρόπων, είναι συναρπαστικό.

3. Για ποιους λόγους οι μαθητές του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου αποφάσισαν να εκδώσουν μια ηλεκτρονική εφημερίδα;

Δεν πρόκειται για κοροϊδία;

Μια κραυγή ελευθερίας και μια ηθική νίκη.

4. Τι είδους πανικός καταλάμβανε το δάσκαλο στην αρχή του σχολικού έτους (κείμ. 4) και γιατί; Από την άλλη πλευρά τίθεται το ερώτημα:

Τίτλος του: "Το πέρασμα".

Ποιες κυβερνήσεις και γιατί ενέκριναν τις αυξήσεις αποδοχών, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τις κρατικές επιχειρήσεις;

Δηλαδή Πάσχα.

Και τι περισσότερο προσφέρουν οι άνθρωποι αυτοί σε σύγκριση με τους μοχθούντες για να συγκρατήσουν τον ιδιωτικό τομέα που παραπαίει; Υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα: Οι υπάλληλοι του δημοσίου και των κρατικών επιχειρήσεων έχουν τις ίδιες επιβαρύνσεις με εκείνες που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα; Μέχρι πρότινος κρατικοί οργανισμοί επιδοτούσαν και τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού τους. Επίσης, σε άλλους οργανισμούς οι υπάλληλοι έχουν προσφορές σε είδος, όπως δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, παροχή ορισμένου αριθμού τηλεφωνημάτων, ελεύθερη κυκλοφορία με αστικά λεωφορεία και δωρεάν παροχή αεροπορικών εισιτηρίων, που αν προστεθεί η αξία τους στις αποδοχές προκύπτει αξιόλογη αύξηση.

Εξάλλου, οι αποδοχές αυτών των ευνοουμένων Ελλήνων, αν συγκριθούν με το μέσο εισόδημα των αγροτών, θα παρουσιάσουν τέτοιο άνοιγμα, που θα προκαλέσει κατάπληξη. Σε μερικούς ευαίσθητους μπορεί να προκαλέσει και τρόμο, γιατί δείχνει όλο το μέγεθος της απληστίας των ανθρώπων της Αθήνας, στους οποίους περιλαμβάνονται βεβαίως και οι κυβερνώντες, έστω κι αν προέρχονται από άλλες περιοχές. Εκεί λειτουργεί νυχθημερόν το χαλκείο, όπου συντάσσονται νομοσχέδια, διατάγματα και αποφάσεις, υπογράφονται συμβάσεις και γίνεται κατανομή του εθνικού πλούτου, κατά τρόπο απαράδεκτο.

Οι άρχοντες του χρήματος περιβάλλονται από τις αυλές τους, οι οποίες μεταφέρουν εντολές, παρέχουν οδηγίες, διακανονίζουν υποθέσεις, ρυθμίζουν θέματα που σχετίζονται με το δημόσιο και τις κρατικές επιχειρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει με τους πολιτικούς και τους ανθρώπους τους. Πρόκειται για ένα σκληρό σύμπλεγμα, που πιέζει ασφυκτικά το Κέντρο και εξαφανίζει από το προσκήνιο κάθε ρομαντικό και ιδεολόγο που θα τολμήσει να υψώσει τη φωνή του και να προβεί σε διεκδικήσεις, με γνώμονα το γενικό συμφέρον. Επόμενο, λοιπόν, είναι ο απλός εργάτης και ο φοβισμένος υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα να ζουν μέσα σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα που τους εξουθενώνει.