Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( θριλερ και με τη μεταφορα καλεντεριδη και συνοδων του οτσαλαν απο την κενυα ) 

ΘΡΙΛΕΡ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΥΑ "Χαλαρώστε, κύριε Ράμσφελντ!"

Συμπεραίνω για τις προτάσεις

Τουλάχιστον αυτή τη φορά υπήρξε σχέδιο

Οι δηλώσεις του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ αφορμή για ανοιχτό πόλεμο με Γαλλία - Γερμανία

- Η ίδια ακριβώς πρόταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δηλώσουμε ή να ρωτήσουμε κάτι, για να εκφράσουμε απορία, θαυμασμό, έκπληξη κτλ., π.χ.

Αθήνα

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

- Άρχισε το σχολείο.

Η "ανοχή" των ΗΠΑ και του Ισραήλ και η διπλωματική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν σημαντικές παράμετροι της οργιώδους παρασκηνιακής δραστηριότητας που απέφερε ασφαλή αποχώρηση του ταγματάρχη Καλεντερίδη και των συνοδών του Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα.

"Δεν θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Θεωρώ ότι αυτή είναι η γηραιά Ευρώπη". Η δήλωση αυτή του Ράμσφελντ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Και μετέτρεψε τη μέχρι χθες διαφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον γαλλογερμανικό άξονα, σε ανοιχτό πόλεμο αναφορικά με το Ιράκ…

- Άρχισε το σχολείο;

H εντολή διαχείρισης του θέματος ανακλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και πέρασε στο υπουργείο Εσωτερικών, αμέσως μετά από την άφιξη στην Ελλάδα του (γαλλικού και, σύμφωνα με πληροφορίες υπενοικιασμένου από Σουηδούς) Falcon, με τους επιβάτες από την αφρικανική χώρα.

Ντόναλντ Ράμσφλεντ

- Άρχισε το σχολείο!

To Falcon συνοδευόμενο από δύο μαχητικά F 16, από την ώρα που εισήλθε στο ελληνικό FIR, προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, παρά τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε ως προορισμό το ανατολικό πολιτικό αεροδρόμιο της Αθήνας. Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, ανήμερα της 40ής επετείου από την υπογραφή του Γαλλογερμανικού Συμφώνου Φιλίας, όταν ο Σιράκ και ο Σρέντερ δήλωσαν από κοινού πως θεωρούν τον πόλεμο τη "χείριστη λύση".

Πειραματισμοί, φυλλάδιο του Πειραματικού Λυκείου Αγ. Αναργύρων, τεύχ. 5, 2001

Στο Ανατολικό είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολιτών, σύλλογοι Ποντίων, κουρδικών οργανώσεων αλλά και εκατοντάδες άνδρες των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, της ΕΥΠ και της φρουράς του αερολιμένα.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και χθες, λέγοντας πως "ένας πόλεμος δεν μπορεί να θεωρείται ποτέ αναπόφευκτος", ότι θα προσπαθήσουν "μέχρι τέλους" να επικρατήσει "μια ειρηνική λύση" και πως επιθυμούν "να πρυτανεύσει το δίκαιο".

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις για την παρούσα φάση, η οποία δεν είναι η τελευταία των παρενεργειών της υπόθεσης Οτσαλάν, το πλαίσιο της μεταφοράς των πολιτών από την Κένυα στην Ελλάδα περιλαμβάνει την εξαιρετικώς ταχεία απομάκρυνση των αλλοδαπών επιβατών του Falcon από τη χώρα, πάντοτε με τη βούλησή της.

Κατόπιν αυτών, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τους χαρακτήρισε, λίγο - πολύ, γερασμένα μυαλά: "Αν κοιτάξετε ολόκληρη την Ευρώπη, θα δείτε πως το κέντρο βάρους της μετατοπίζεται προς Ανατολάς", δήλωσε αναφερόμενος στις επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και που γενικώς διακρίνονται από φιλοαμερικανική στάση.

Στην Κένυα

Οι αντιδράσεις

Ήταν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα όταν στην πόρτα της πρεσβείας πρόβαλαν οι τρεις γυναίκες της συνοδείας Οτσαλάν, ο ταγματάρχης Καλεντερίδης, Έλληνες διπλωματικοί και οι πρεσβευτές της Σουηδίας και του Βελγίου.

"Ο Ράμσφελντ δεν είναι ακριβώς διπλωμάτης", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούτεσμπανγκ, Χριστιανοδημοκράτης Φόλκερ Ρίε.

Για τις γυναίκες η διαδρομή ήταν σωστό μαρτύριο καθώς πριν από μερικές μέρες έβλεπαν να απομακρύνεται ξαφνικά, με μία άλλη πομπή το αυτοκίνητο με τον ηγέτη τους…

"Είναι ανήκουστο", δήλωσε ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Χανς - Ούλριχ Κλοζ.

Η υπόθεση του απεγκλωβισμού των "τεσσάρων" από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα ξεκίνησε και όσοι ενεπλάκησαν σε αυτόν μετέβαιναν σε 15 αυτοκίνητα, τα οποία κινηματογραφούσαν ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία.

"Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι αυτή η "γηραιά Ευρώπη" είναι ανθεκτική", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσίς Μερ.

Ταυτοχρόνως, υπήρχε "ανοικτή γραμμή" με Ναϊρόμπι-Αθήνας, μέσω της οποίας ο κ. Αποστολίδης ενημέρωνε συνεχώς το υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρώην υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί είπε πως οι δηλώσεις του Ράμσφελντ "δείχνουν την αλαζονεία των ΗΠΑ".

Η απόσταση πρεσβεία- Αεροδρόμιο μπορεί να ήταν μόνο 15 χλμ. αλλά η απόσταση αυτή φαινόταν για όλους ατελείωτη.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν - Φρανσουά Κοπ δήλωσε πως ο Ράμσφελντ καλά θα έκανε να ακούσει τη "σοφή" συμβουλή που έχει να του δώσει η "γηραιά Ευρώπη".

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής τα μάτια όλων και η προσοχή ήταν "καρφωμένα" πάνω στα αυτοκίνητα που μετέφεραν τις τρεις γυναίκες και τον Σάββα Καλεντερίδη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε απλώς: "Η μόνη απάντηση είναι: χαλάρωσε".

Πτήση έξι ωρών…

Τη… γλαφυρότερη απάντηση στον Ράμσφελντ, όμως, την έδωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας και υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Σιράκ, Ροζλίν Μπασελό.

Η συγκίνηση αλλά και η αγωνία όλων είχε φθάσει πλέον στο κατακόρυφο, όταν όλοι τους έφθασαν στο αεροδρόμιο και κατευθύνθηκαν στην αίθουσα, ένα μόλις "σκαλοπάτι" πριν την ελευθερία… Ελάχιστα λεπτά αργότερα και πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των ξένων διπλωματών τα πέντε πρόσωπα επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με τον γενικό γραμματέα του υπ.

Ο Καμπρόν

Εξωτερικών Παύλο Αποστολίδη.

Χέρι - χέρι. Σκίτσο του Παντσό από τη "Le Monde"

Το αεροπλάνο, ένα "Φάλκον", παρέμενε όλο το βράδυ μαζί με το πλήρωμά του στην πίστα του αεροδρομίου αναμένοντας το πολύτιμο ανθρώπινο φορτίο του…Το "Φάλκον" πέταξε πάνω από την έρημο της Αιγύπτου, κατευθύνθηκε για λίγο προς την Κύπρο, ακολουθώντας τους διεθνείς αεροδιαδρόμους και στη συνέχεια πέρασε πάνω από την Κρήτη, όπου ελληνικά "Φάντομ" βρίσκονταν σε ετοιμότητα τριών λεπτών.

"Να ξέρατε τι μου 'ρθε να του πω…", δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού υπήρχαν από πολύ νωρίς αυξημένα μέτρα προστασίας και όλοι ανέμεναν τη στιγμή που το "Φάλκον" θα "πατούσε" επιτέλους μετά από 25 μέρες σε ελληνικό έδαφος…

"Κατάγομαι από μια περιοχή του Λίγηρα όπου έζησε κάποτε μια διασημότητα ονόματι Καμπρόν".

Επιτέλους στην Αθήνα.

Ο Ράμσφελντ μάλλον χρειάστηκε να ανατρέξει στα βιβλία της Ιστορίας για να καταλάβει: ο Πιέρ Καμπρόν ήταν ένας στρατηγός του Ναπολέοντα, ο οποίος όταν τραυματίστηκε στη μάχη του Βατερλώ και οι Βρετανοί τον κάλεσαν να παραδοθεί, απάντησε με ένα περιφρονητικό "merde" - "σκατά".

Άγνωστο παρέμενε μέχρι και χθες το βράδυ το πού θα κατέλυαν οι τέσσερις πρωταγωνιστές της όλης υπόθεσης, οι τρεις γυναίκες της συνοδείας Οτσαλάν και ο ταγματάρχης της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης.

Μόνο η φωνή του Ζακ Σιράκ ακούστηκε πιο ψύχραιμη.

Οι τέσσερις μαζί με τον πρέσβη μας κ. Κωστούλα έφθασαν τελικά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αντί για το αεροδρόμιο του Ελληνικού όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί τη συζήτηση για το Ιράκ "θεμιτή", αλλά επιθυμεί τη διεξαγωγή της "με σοβαρότητα και ηρεμία".

Αμέσως μόλις πάτησαν το πόδι τους στη χώρα, τόσο οι τρεις γυναίκες όσο και ο ταγματάρχης, τέθηκαν υπό την προστασία των ανδρών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Ασφάλειας Αττικής και των ΕΚΑΜ, καθώς και επιτελών του γραφείου Ασφαλείας του ΓΕΕΘΑ.

Ο Σιράκ επιθυμεί επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του, να δοθούν δύο με τρεις μήνες ακόμη στους επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους στο Ιράκ.

Την αναγγελία για την αλλαγή της πορείας έκανε ο γραμματέας ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, επικαλούμενος "λόγους ασφαλείας.

Η άλλη πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα μάλιστα σχεδιάζει, σύμφωνα με τους "Times", να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι αναλαμβάνει τον Φεβρουάριο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να ζητήσει από τους επιθεωρητές να καταθέσουν νέα έκθεση στις 14 Φεβρουαρίου ­ και να απομακρύνει έτσι το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

.", ανακοίνωσε ότι το, μισθωμένο από την ελληνική κυβέρνηση, αεροπλάνο τύπου "Falcon" θα προσγειωνόταν τελικά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

"Ειλικρινά", ήλθε η απάντηση από τον Κόλιν Πάουελ "υπάρχουν κάποια έθνη στον κόσμο που θα ήθελαν απλώς να κρυφτούν από το πρόβλημα".

Την ίδια ώρα όμως, επικρατούσε μυστήριο για το πού τελικά θα διανυκτέρευαν τόσο ο ταγματάρχης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όσο και οι τρεις συνοδοί του "Άπο".

Σύμφωνα με τους "New York Times", η κυβέρνηση Μπους θα επιχειρήσει να θέσει την επόμενη εβδομάδα τη Γαλλία, τη Γερμανία και όσες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον πόλεμο (ανάμεσά τους και η Κίνα, η οποία δήλωσε χθες πως η θέση της είναι ανάλογη με εκείνη της Γαλλίας) ενώπιον των ευθυνών τους, ζητώντας τους να συμφωνήσουν δημόσια ότι το Ιράκ έχει αψηφήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, οι τρεις γυναίκες θα διανυκτέρευαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αλλά έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκαναν λόγο και για "κάποια κατοικία", η οποία θα παρείχε καλύτερη ασφάλεια.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός αξιωματούχος, "σκοπός μας είναι να τους τρίψουμε τη μύτη στην πραγματικότητα, να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τα προφανή και έπειτα να εξηγήσουν γιατί δεν θέλουν να αντιδράσουν σε αυτά".

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, ο οποίος και γνωστοποίησε την αλλαγή του προγράμματος, κυριολεκτικά στο "παρά πέντε", "η απόφαση αυτή πάρθηκε από την κυβέρνηση αφού εκτιμήθηκαν όλες οι πληροφορίες που υπήρχαν στη διάθεσή της".

Ο "άξονας του καλού"

Ωστόσο από το Πεντάγωνο, μέχρι αργά το βράδυ υπήρχε "σιγή ιχθύος", αλλά ταυτόχρονα έντονες ήταν οι φήμες που μιλούσαν για μεταφορά και ενδεχομένως διανυκτέρευση του ταγματάρχη της ΕΥΠ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε τελευταία ανάλυση, πάντως, και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη Γαλλία και τη Γερμανία "είναι δικαίωμά τους, αν θέλουν να παραμείνουν στο περιθώριο.

Απόλυτο σκοτάδι όμως κάλυπτε το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Καλεντερίδη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, χωρίς όμως και να αποκλείεται κάτι τέτοιο.

Σε περίπτωση πολέμου, υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που θα συμπαραταχθούν με τις ΗΠΑ".

Ενδεικτικό όμως της όλης κατάστασης ήταν το γεγονός ότι τελικά στα τελευταία στάδια της υπόθεσης υπήρξε η επιβολή της "γραμμής" του Πενταγώνου να θέσει υπό την προστασία του τον Σάββα Καλεντερίδη και τους υπολοίπους…

Ο Φλέισερ ανέφερε τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, και τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, προσθέτοντας πως μπορεί να συμμετάσχει και η Αυστραλία.

Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα μέτρα της αστυνομίας έξω από το σπίτι του ταγματάρχη της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη.

Είναι, προφανώς, ο νέος "άξονας του καλού" που θα αντιπαρατάξει ο Μπους στο "απείθαρχο" Ιράκ.

Αρκετοί αστυνομικοί, τόσο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όσο και της Ασφάλειας Αττικής, βρίσκονταν εντός και εκτός της οικίας του κ. Καλεντερίδη, ενώ λίγα λεπτά πριν φτάσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, εγκαταστάθηκαν ειδικά μηχανήματα στο χώρο του σπιτιού, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Πάντως, όπως φάνηκε από τις προθέσεις της ηγεσίας της αστυνομίας και του στρατού, ούτε μύγα δεν μπορούσε να πλησιάσει τους τέσσερις "επισκέπτες" που ήρθαν τελικά στη χώρα μας αργά χθες το βράδυ. Μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας τέθηκαν για τη φύλαξη τόσο του Έλληνα αστυνομικού της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, όσο και των τριών συνοδών του Οτσαλάν.

Οι Πόντιοι για τον Καλεντερίδη

Την προστασία του ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη ζητεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας.

Η ομοσπονδία αναφέρει ότι "φωτεινό σημείο" στον κυκεώνα των δραματικών εξελίξεων αποτελούν η στάση και ο αγώνας του Σάββα Καλεντερίδη να σώσει τη ζωή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Οποιαδήποτε βρόμικη και ύποπτη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αγωνίστηκε να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η τιμή των Ελλήνων αξιωματικών και η αξιοπρέπεια της πατρίδας, θα πέσει στο κενό", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πόντιοι συγχωριανοί ανέμεναν την άφιξη του Σάββα Καλεντερίδη.