Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( ελπιδοφόρο μήνυμα το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ) 

Ελπιδοφόρο μήνυμα το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ΡΙΠΕΣ

B3 Η στίξη στην υποτακτική σύνδεση

Κ. Ζόννε,

Το Σύνταγμα

Κείμενο 6 Η Λήμνος

Η διεθνής κοινότητα δοκιμάζεται σήμερα σε ό,τι αφορά τις αρχές και διακηρύξεις που έχει η ίδια ήδη θεσμοθετήσει.

ΕΥΘΥΝΕΣ και μάλιστα μεγάλες έχει ασφαλώς η κυβέρνηση…

Το νησί είναι γνωστό από την αρχαιότητα για το περίφημο κρασί του, που έπιναν ως εκλεκτό ποτό οι ήρωες της Ιλιάδας. Στην κρίση αυτή φαίνεται προς το παρόν ότι επικρατεί το "δίκαιο του ισχυρότερου". ΟΧΙ μόνο γιατί έφερε το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο έξω από τις προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα… Έχει να επιδείξει όμως και μια ευφάνταστη κουζίνα, που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πατάει πάνω στα στέρεα υλικά του λαδιού, του κρασιού, του σταριού κι ενός μοναδικού μελιού τοπικής παραγωγής. Μοναδικές ελπίδες παραμένουν και εναποτίθενται στη "δύναμη του δικαίου" και στην παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

ΑΛΛΑ και γιατί το έκανε χωρίς να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με όσους εκφράζουν διαφωνίες ή επιφυλάξεις. Η Ουρανία Βαγιάκου συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο τις γεύσεις του νησιού κι ανέλαβε να μας μυήσει. Ως εκ τούτου θεωρείται ελπιδοφόρο μήνυμα το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως και το ψήφισμα των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και η πολύ σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οπωσδήποτε φέρουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της υπενθυμίζοντάς της τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της.

ΕΥΘΥΝΕΣ, ασφαλώς ακόμα μεγαλύτερες, έχουν και οι βουλευτές που μοιάζει να μην καταλαβαίνουν πόσο πλήττεται η αξιοπιστία τους…

Αν, λοιπόν, βρεθείτε στη Λήμνο, θα δοκιμάσετε φλομάρια (χυλοπίτες δηλαδή) με κόκορα, τσουρεκάκια (δεν είναι γλυκό, αλλά στριφτές πίτες με τυρί), αστακό με χόρτα του βουνού ή με κριθαράκι, καλαμάρια γεμιστά με αμύγδαλα και σταφίδες και κλίκια (τυρόψωμα). Ήδη οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανισμοί και οι απανταχού της γης φιλελεύθεροι άνθρωποι ενώνουν τις φωνές τους και απαιτούν από την Τουρκία να δείξει σεβασμό στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στις πρόνοιες που αφορούν τις ατομικές ελευθερίες του Οτσαλάν.

ΟΤΑΝ αδιαφορούν για την τήρηση του Συντάγματος…

περ. "Ε", εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2002 Με την εκπνοή του '98, η ανθρωπότητα γιόρτασε τα 50 χρόνια από την υιοθέτηση των αιώνιων αρχών της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Μάιο του έτους αυτού θα τιμήσουμε τα 50 χρόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΟΤΑΝ φτάνουν να καταψηφίζουν αυτά που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει κατά την αναθεώρηση…

Ο καλύτερος εορτασμός και η μεγαλύτερη τιμή γι' αυτές τις παγκόσμιες ιστορικές επετείους θα είναι αυτό που απαιτείται απ' όλους μας: η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο για τον Κούρδο ηγέτη όσο και για την Κύπρο κι ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των εθνών και όλων των ατόμων.

ΚΑΙ κυρίως όταν όλα αυτά τα κάνουν για ένα ζήτημα που σχετίζεται άμεσα και με τα στενά οικονομικά τους συμφέροντα.

ΚΛΑΙΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ευθύνες όμως έχει και η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Οικονομολόγος

ΠΟΥ δείχνει να συνεργεί και να ενθαρρύνει όλα αυτά…

ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ακόμα και τους 48 βουλευτές της που υπερψήφισαν το ασυμβίβαστο τώρα να καταψηφίσουν τον νόμο για την εφαρμογή του…

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ κάθε λογής προσχήματα, μόνο και μόνο όμως για να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

ΚΙ όλα αυτά χωρίς κανέναν ουσιαστικά λόγο.

ΓΙΑΤΙ βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι μία και μόνο δυνατότητα υπάρχει: ο σεβασμός του Συντάγματος.

ΟΛΑ τα άλλα λέγονται - και διαπράττονται - εκ του πονηρού!