Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Για τις δενδροστοιχίες της πόλης ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

Ερωτήσεις κατανόησης

Στη χθεσινή "Μακεδονία" και στη σελίδα "επιστολές στην εφημερίδα" διάβασα μια επιστολή του κ. Ν. Νικολάου (ίσως γεωπόνου), που αναφέρεται στις "λεύκες και στο αστικό πράσινο" γενικά της Θεσσαλονίκης.

Χθες το βράδυ είδα ένα παράξενο όνειρο

1. Γιατί στον τίτλο του άρθρου ονομάζεται η Μυτιλήνη "λιμάνι τέχνης και πολιτισμού";

Με το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, κι εγώ ως αρμόδιος συμφωνώ απόλυτα και συμπληρωματικά έχω να προσθέσω τα παρακάτω:

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

- Δικαιολογήστε το χαρακτηρισμό αυτό με στοιχεία από το κείμενο.

Γενικά οι δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης συγκροτούνται από φυτά όπως η λεύκη η λευκή (populus alba), η οποία είναι γενικά δένδρο όμορφο καθ' όλα (πλούσια κόμη, φύλλωμα και κορμός αργυρόχρους) αλλά και ταχυαυξές, τόσο καθ' ύψος όσο και κατά πάχος!

Χιλιάδες στρατιώτες είχαν περικυκλώσει τη Βαγδάτη.

2. Δείξτε με βέλη στο χάρτη της Μυτιλήνης το γύρο του νησιού που προτείνει ο συγγραφέας του άρθρου.

Είναι όμως δένδρο γενικά επιπολαιόριζο, πράγματι, που εύκολα ανατρέπεται στους σφοδρούς ανέμους, όπως έγινε στην τελευταία θεομηνία, με εκατοντάδες ανατροπές αυτών των δένδρων.

Ήταν προς το τέλος του Φλεβάρη κι έκανε κρύο στην Αθήνα.

Αλλά επίσης θέλω να προσθέσω ότι το αναφερόμενο δένδρο, η λεύκη η λευκή είναι και δένδρο βραχύβιο και για τους ενδιαφερόμενους λόγους πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα δένδρα κατάλληλα όπως φτέλιες, ακακίες Κων/λεως, σοφόρες, φιλύρες ακόμη και πλατάνια που είναι μάλιστα κι αυτά και ταχυαυξή αλλά και μακρόβια!

Στη Βαγδάτη η κόλαση κράτησε μία εβδομάδα.

Τέλος τη μελέτη για τις δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης μπορεί πράγματι να τη συντάξει η δασολογική σχολή Θεσσαλονίκης και περιβάλλοντος, εν συνεργασία ίσως και με αρμόδιο εδαφολόγο καθηγητή, ο οποίος θα συντάξει κι αυτός την εδαφολογική μελέτη του, με την οποία οι αρμόδιοι καθηγητές, της δασολογικής σχολής, θα κάνουν την επιλογή τους για τα κατάλληλα είδη φυτών των δενδροστοιχιών της Θεσσαλονίκης μας, τα οποία θα πρέπει να είναι και βαθύριζα προς αποφυγή ανατροπών, αλλά και αισθητικώς όμορφα!!!

Ιρακινοί στρατιώτες είχαν καταλάβει θέσεις στη Μοσούλη και τη Μπάσρα.

Με εκτίμηση

Μέσα στην πόλη υπήρχε σιωπή.

Σπύρος Νικολής

Ξαφνικά το Παγκόσμιο Τηλεοπτικό Δίκτυο μετέδωσε ότι αρχίζει ο βομβαρδισμός, στέλνοντας μήνυμα στους δημοσιογράφους απ' όλο τον κόσμο να εγκαταλείψουν το κτίριο Τύπου και Πληροφοριών.

Υ.Γ. Την αναφερόμενη μελέτη των δενδροστοιχιών Θεσσαλονίκης μπορεί να αναλάβουν ακόμη (για το ταχύτερο) και γραφεία μελετών ιδιωτών δασολόγων, που υπάρχουν αρκετά στην πόλη μας.

Όλοι ακολούθησαν την οδηγία και κρύφτηκαν σε πρεσβείες και προξενεία.

Έρευνα και για την τρομοκρατία

Οι έξυπνες βόμβες βρήκαν αμέσως τον πρώτο στόχο.

Ο αξιότιμος κύριος εισαγγελεύς διέταξε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τη διαρροή και δημοσίευση της εκθέσεως του τέως πρεσβευτού μας στη μοιραία Κένυα.

Ήταν το ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες.

Ας μας επιτρέψει να αναμένουμε την ημέρα καθ' ην θα διατάξη την διαλεύκανση της υποθέσεως -τεραστίου σκανδάλου της "μυστηριώδους" εξαφανίσεως όλων των αντιτύπων του φακέλου περί τρομο-κρατίας τον ποίο συνέταξε ο αείμνηστος (και προώρως χαμένος) Δημήτριος Τσεβάς.

Αεροπλάνα πετούσαν πάνω από την πόλη, προκαλώντας παρεμβολές στα δορυφορικά.

Ή μήπως και αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί κρατικόν απόρρητον;…

Σ' αυτήν την κόλαση ο επιτιθέμενος δεν θέλει να έχει μάρτυρες…

Αθανάσιος Κ. Παπατζίμας

Μερικοί συνάδελφοι είχαν περάσει ειδική εκπαίδευση βιοχημικού πολέμου.

Μακεδονικής Αμύνης 20

Αυτοί φόρεσαν τις ολόσωμες φόρμες και μάσκες, σιγούρεψαν ότι η ένεση ατροπίνης υπάρχει πρόχειρη στην τσέπη και βγήκαν στους δρόμους, αποφεύγοντας τους στόχους.

Θεσσαλονίκη

Ανθρώπινες ασπίδες σχηματίστηκαν γύρω από αυτούς. Τι έγινε, τελικά;

Σκοτάδι. Δεν ξέρω, δεν υπάρχει τρόπος να δω. Κανείς δεν είναι σε θέση να μου το πει.

Έχω, όμως, εικόνα από αλλού. Βουνά, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, γεμάτα φοβισμένους ανθρώπους. Το λένε "safe heaven", που σημαίνει "ασφαλής παράδεισος". Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, τώρα γίνεται πάλι για τους Κούρδους.

Η εβδομάδα περνάει. Το σκοτάδι αλλάζει σε φως. Παράξενο φως, σαν να εκπέμπεται από εργαστήριο δοκιμών όπλων νέας τεχνολογίας. Στη Βαγδάτη επικρατεί αναρχία.

Κανείς δεν ξέρει αν ζει ή όχι ο Σαντάμ.

Κάποιοι κάνουν θριαμβευτικές δηλώσεις νικητή. Τι έγινε;

Ξυπνάω απότομα και χρειάζομαι δυο - τρία δευτερόλεπτα για να αντιληφθώ πού είμαι. Ένα πράσινο στον τοίχο, σαν τα τοιχώματα ενυδρείου, επιδρά ηρεμιστικά.

Ήταν όνειρο;