Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Επιστολή αναγνώστου

( αφίσες καρφωμένες στα δένδρα των δρόμων της πόλης μας ) 

Αφίσες καρφωμένες στα δένδρα των δρόμων της πόλης μας Πόλεμος τριών ημερών

Κατάλαβα ότι:

Αξιότιμε κ. διευθυντά,

Ρ. Φισκ: Οι Αμερικανοί πηγαίνουν στο Ιράκ για να μείνουν

- Η ελληνική γλώσσα είναι ευέλικτη.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης για να τονίσει το πολιτιστικό μέρος της μεγάλης έκθεσης του Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε μια αφίσα με το σύνθημα "η έκθεση έχει κέφια".

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ

- Η οριζόντια μετακίνηση λέξεων ή λεκτικών συνόλων σε μια πρόταση πρέπει να γίνεται με προσοχή και μέσα σε συγκεκριμένα όρια.

Δυστυχώς, όμως, ενώ η έκθεση έχει κέφια δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα δένδρα της Τσιμισκή και άλλων δρόμων του κέντρου, στα οποία κάρφωσαν με καρφίδες τις διαφημιστικές αφίσες.

"Ο πόλεμος αυτός πρέπει να ονομαστεί "πόλεμος του πετρελαίου". Όλα τα υπόλοιπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπλων μαζικής καταστροφής δεν πείθουν κανέναν".

- Η οριζόντια μετακίνηση λέξεων ή λεκτικών συνόλων σε μια πρόταση "αποκαλύπτει" πού θέλει ο ομιλητής ή ο συγγραφέας να δώσει έμφαση ή τι να τονίσει.

Έτσι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα δένδρα σε τέτοια έκταση για κάρφωμα αφίσας και δημιουργήθηκε ένα προηγούμενο το οποίο ακολούθησε το φεστιβάλ ΓΑΙΑ (του Μύλου και της ΔΕΘ) και τώρα προεκλογικά πολλά πρόσωπα υποψηφίων είναι καρφωμένα στα δένδρα.

Ρόμπερτ Φισκ: Το σύνθημα "Αίμα αντί για πετρέλαιο" περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση

Θεωρώ, λοιπόν, απαράδεκτη την πρωτοβουλία αυτή της Έκθεσης και ας μην μας λένε ότι δεν το ξέραμε κτλ., διότι και ο πρόεδρος και τα στελέχη της, αλλά στη συνέχεια και τα στελέχη του "Μύλου" κυκλοφορούν στην πόλη και βλέποντας την κατάντια θα έπρεπε να δώσουν αμέσως εντολή να καθαριστούν τα δένδρα.

Ο Ρόμπερτ Φισκ, ανταποκριτής της εφημερίδας "Independent" στη Μέση Ανατολή, μιλάει από τη Βηρυτό για τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν τους Αμερικανούς στην επέμβαση στο Ιράκ, καθώς και για τα σενάρια για τη μετά τον Σαντάμ εποχή.

Πολιτισμός δεν είναι τα μουσικά γεγονότα μόνο, αλλά και κυρίως η καθημερινή μας πρακτική.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο αληθινός λόγος της επικείμενης αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ;

Την άλλη φορά ας είναι πιο προσεκτικοί.

Κατά τη γνώμη μου, ο λόγος είναι ένας και μοναδικός και λέγεται πετρέλαιο.

Με τιμή

Εάν αυτός ο πόλεμος γίνει στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ισχυρίζονται οι Μπους και Μπλερ, γιατί περίμεναν τόσα πολλά χρόνια μέχρι να ευαισθητοποιηθούν;

ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΣΑΚΕΛΗΣ

Μήπως ο λόγος είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής; Εάν πραγματικά ως Δύση έπρεπε να επέμβουμε σε χώρες που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, θα έπρεπε σίγουρα να επέμβουμε στη Βόρεια Κορέα. Αυτό όμως ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί, για τον απλούστατο λόγο ότι η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει πετρέλαιο.

Το σύνθημα "Blood for oil" ("Αίμα αντί για πετρέλαιο") περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση. Το σύνολο της αμερικανικής ηγεσίας διαπλέκεται τελείως φανερά με εταιρείες πετρελαίου, όπως για παράδειγμα η Κοντολίζα Ράις, που έχει στην κατοχή της ένα σούπερ τάνκερ το οποίο το έχει βαφτίσει με το όνομά της "Κοντολίζα" και ανήκει στη Σέβρον. Το Ιράκ διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή, τα οποία θέλουν να ελέγξουν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου, γιατί έτσι θα βάλουν χέρι σε μια περιουσία 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ΗΠΑ θα λύσουν το ενεργειακό τους πρόβλημα για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Πώς βλέπετε την επομένη ημέρα στο Ιράκ;

Προβλέπω ότι οι Αμερικανοί θα καταλάβουν τη Βαγδάτη πολύ εύκολα, ίσως και σε τρεις ημέρες. Θα έχουν μια γρήγορη και εύκολη προέλαση, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη μέχρι τώρα διάταξη των δυνάμεων. Το πρόβλημα όμως θα είναι σίγουρα η επόμενη ημέρα. Την πρώτη ημέρα αφότου τα αμερικανικά τανκς περάσουν τον Τίγρη ποταμό και μπούνε στη Βαγδάτη θα δούμε φωτογραφίες παιδιών που θα σχηματίζουν το σήμα της νίκης. Την επομένη ημέρα όμως θα δούμε μέλη του κόμματος Μπάαθ (κόμμα του Σαντάμ) να λιντσάρονται από το πλήθος. Η αμερικανική επέμβαση ωστόσο θα τροφοδοτήσει ένα ισχυρό κύμα αντιαμερικανισμού στις αραβικές χώρες σε εκφραστές τύπου Μπιν Λάντεν, ενώ σίγουρα θα υπάρξει και αύξηση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα. Ο Μπους δυστυχώς φαίνεται να μην παίρνει στα σοβαρά τον μεγάλο αυτό κίνδυνο για την Αμερική. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι όταν οι Ιρακινοί, ύστερα από την πτώση του Σαντάμ πουν τους Αμερικανούς "σας ευχαριστούμε που ήρθατε, αλλά τώρα θέλουμε να μας αδειάσετε τη γωνιά". Οι Αμερικανοί όμως πηγαίνουν στο Ιράκ για να μείνουν πολύ. Τι θα γίνει όταν στα τζαμιά στο νότιο Ιράκ οι ιμάμηδες αρχίζουν να διαμαρτύρονται και να ζητούν από τους Αμερικανούς να φύγουν από τη χώρα τους. Οι Ιρακινοί δεν θέλουν να έχουν ξένους αφέντες.