Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Επιστολή αναγνώστου

( σχόλιο σε επιστολές στην εφημερίδα ) 

Σχόλιο σε επιστολές στην εφημερίδα Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

Διαθεματική εργασία

Φίλες και φίλοι αναγνώστες,

Παρηγοριά στον "άρρωστο"…

"Ποια αθλήματα υπήρχαν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας για τις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη".

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

- Ποια κατά την πρώτη αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή, το 1896 στην Αθήνα;

Κ. Μεταλλίδη μου, ίσως, η επισήμανσή σας, σχετικά με τα κουλούρια που είναι προς πώληση και δίχως κάλυμμα, να ακούγεται λίγο σχολαστική ή να 'χει να κάνει με λεπτομέρεια.

Οι φόβοι του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ αφορούν κυρίως την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

- Ποια είναι σήμερα τα ολυμπιακά αθλήματα;"

Το "όλο" βέβαια αποτελείται, από τη λεπτομέρεια, από τα μικρά πράγματα.

Οι επιπτώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Χωριστείτε σε ομάδες.

Όμως, κατά τη γνώμη μας, τα μέτρα προς προφύλαξη των καταναλωτών, θα 'πρεπε να τα παίρνει ο ίδιος ο πωλητής κουλουριών.

Ήδη, έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η διατήρησή της για μεγάλο διάστημα πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό με 0,8 της μονάδας.

- Η πρώτη θα συλλέξει υλικό (σχετικά κείμενα και φωτογραφίες) από τους Αγώνες στην Αρχαιότητα, η δεύτερη από τους Αγώνες του 1896 και η τρίτη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Δυστυχώς, η παιδεία απουσιάζει όχι μόνο από μερικούς ερασιτέχνες, αλλά και από μερικούς επαγγελματίες. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, ακόμη και μέσα από τις θλιβερές συνέπειες ενός επερχόμενου πολέμου.

- Σε συνεργασία με τους καθηγητές της Ολυμπιακής Παιδείας και της Ιστορίας θα κάνετε έρευνα σε σχετικές πηγές και στο διαδίκτυο.

Στη δεύτερη παρατήρησή σας που αφορά στους επαίτες κτλ. σαφώς και πρέπει να παρέμβει η πολιτεία, η εκκλησία και η αστυνομία γιατί επαιτούν και μερικοί που τους εκμεταλλεύονται άλλοι. Κατ' αρχάς, οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην ανταγωνιστικότητα αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίας.

- Κατηγοριοποιήστε το υλικό που θα συλλέξετε και συνθέστε με αυτό μία αφίσα για να διακοσμήσετε την τάξη σας.

Το θέμα της επαιτείας έχει, μάλλον, μια παράδοση στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό μειώνει τη σχετική διαφορά της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και κατά συνέπεια τη διαφορά μεταξύ των ελληνικών προϊόντων και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Η επαιτεία σήμαινε κάποτε, κάτι σαν προσευχή, γιατί λέει κι όταν προσευχόμαστε στο Θεό, συνήθως, ζητούμε. Δεύτερον, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία θίγει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, απορροφά πληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια υπήρχαν τα συσσίτια για τους απόρους που ονομάζονταν "Αγάπες". Αυτό ωφελεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, στην παρούσα συγκυρία, η οποία έχει σχεδόν τον διπλάσιο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέβαια, εμείς οι Έλληνες έχουμε μια ευαισθησία σ' αυτό το θέμα. Δηλαδή, δίνουμε, βοηθάμε και με την ευκαιρία, αναφέρουμε ότι ο Εμμανουήλ Καντ έχει σημειώσει: "η βοήθεια αποτελεί καλή πράξη, μόνον, όταν γίνεται αυθόρμητα δίχως ταλάντευση ή και οίκτο".

Πάντως, στις μέρες μας η επαιτεία υπάρχει και στις αναπτυγμένες χώρες, μόνο που οι λαοί αυτών των χωρών, συνήθως δε βοηθούν ζητιάνους κι έτσι τους αποθαρρύνουν… τους απομακρύνουν.

Τι είναι το σωστό και τι λάθος, ποιος θα μας το πει;

Στην κ. Αναστασία Φιλιπποπούλου που με επιστολή της ζητεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καθηγήτρια, κ. Καλλιόπη και τα 72 Ελληνόπουλα της Αγχιάλου, της τότε Ανατολικής Ρωμυλίας, απαντάμε: Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος με επιστολή του στη "Μακεδονία" στις 20.9.98, μας έφερε κοντά σε ξεχασμένους Έλληνες που ζουν στη σημερινή Βουλγαρία, δε βρίσκεται αυτόν τον καιρό στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι με την επιστροφή του κ. καθηγητή, θα επανέλθουμε.

Για την στήλη επιστολών

ΜΑΡΙΑ ΖΟΝΝΕ