Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( σχόλιο στις επιστολές στην εφημερίδα ) 

Σχόλιο στις επιστολές στην εφημερίδα

ΔΙΚΤΥΟ

Διαβάζω και γράφω

Φίλες και φίλοι αναγνώστες,

"Πάγωσε" η τσιμινιέρα…

1. "Χάσαμε με 2-1 από τη Ρωσία, αλλά η πρόκριση ήταν δικιά μας":

Το σημερινό σχόλιο θα σας χαροποιήσει σίγουρα, καθώς είναι γεμάτο από ευαισθησία, εγρήγορση και ανθρωπιά.

Β.Χ.

Χωρίστε την περίοδο σε προτάσεις.

Η αδιαφορία, η γραφειοκρατία και ο εγωκεντρισμός, τάσεις, οι οποίες εδώ και αρκετό καιρό επικρατούν στη χώρα μας μέσα από μερικά γεγονότα, και αντιδράσεις που συντελέστηκαν τελευταίως στο χώρο της εφημερίδας "Μ" φαίνεται ότι σιγά - σιγά υποχωρούν. Όχι, δεν πρόκειται περί της παγωμένης τσιμινιέρας του τραγουδιού, που "βρικολάκιασε" μαζί με την προ-σοσιαλιστική εποχή της χώρας, αλλά περί των εισόδων των περίλαμπρων κτιρίων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, οι εργάτες του οποίου επέλεξαν, όπως σε κάθε καλλιτεχνική σεζόν, να παίξουν το ίδιο έργο.

- Τι είδους πρόταση είναι η καθεμιά, κύρια ή δευτερεύουσα;

Και αυτό το λέμε, όχι μόνο επειδή η "Μ" δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα αναγνωστών, που αφορούσαν στα παιδιά Γιώργο και Σταμάτη Προκοπίου και σε προσφορές, ούτε γιατί στη στήλη "Επιστολές στην εφημερίδα" υπάρχει ανταπόκριση, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι το τέλμα και η παρακμή δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να ακολουθήσει το νοικοκύρεμα και η υγιής επανάσταση.

Με την ίδια σκηνοθετική γραμμή, το ίδιο σενάριο, το ίδιο σκηνικό.

- Με ποιο σύνδεσμο συνδέονται οι δύο προτάσεις;

Έτσι η επικοινωνία που είχε η εφημερίδα "Μ" με την Εθνική Τράπεζα, κατόπιν της επιστολής - επισήμανσης του ιατρού κ. Θάνου Μποζίνη, με τίτλο "Άσκοπη ταλαιπωρία σε Τράπεζα" η περιφερειακή διοίκηση, πρόκειται να προβεί σε αλλαγές, ώστε να εξυπηρετείται το κοινό καλύτερα και άμεσα.

Δίωρες στάσεις εργασίας στις πρωινές πρόβες, τρίωρες στις απογευματινές και δεκάλεπτες μετά το τρίτο κουδούνι των παραστάσεων, διότι διεκδικούν και πάλι αυξήσεις, 12μηνες συλλογικές συμβάσεις, επιδόματα, περισσότερες παραγωγές, περισσότερες παραστάσεις, περισσότερους ρόλους, περισσότερη δουλειά, περισσότερα λεφτά…

- Ποια σημασία έχει αυτός ο σύνδεσμος;

Είναι πλέον καιρός να καταλάβουν όχι οι διευθυντές μόνο των τραπεζών, αλλά και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ότι ο πολίτης, ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας, δεν θα γίνει ποτέ παραγωγικός, αν τη μισή μέρα του και γενικά το χρόνο του τον περνάει περιμένοντας σε ουρές και βιώνοντας σαδιστικές καταστάσεις.

…στο ίδιο έργο θεατές

2. Στα παρακάτω αποσπάσματα βρείτε και υπογραμμίστε τους συνδέσμους που συνδέουν παρατακτικά τις περιόδους κάθε αποσπάσματος.

Υπάρχει μια ιδιωτική σχολή στη Θεσσαλονίκη, που εκπαιδεύει παιδιά στην κομμωτική, αισθητική, σε επισιτιστικά (ζαχαροπλαστική κ.ά.) και τουριστικά επαγγέλματα, αλλά θέλει να μείνει ανώνυμη. Και η διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου- όπως όλες οι διευθύνσεις των τελευταίων ετών ανεξαρτήτως προσώπων - κωφεύει, αρνείται τις διαπραγματεύσεις και ατύπως δηλώνει εκείνο το διαχρονικόν "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" και ύστερα πάλι στάσεις εργασίας και ξανά πρεμιέρα "αγωνιστικών κινητοποιήσεων".

- Ποια σημασία έχει ο καθένας από τους συνδέσμους αυτούς;

Αυτή η σχολή, όχι μόνο δέχεται τα παιδιά της οικογένειας Προκοπίου, να τα εκπαιδεύσει δωρεάν, αλλά και στη συνέχεια να τους βρει εργασία. Όχι πως θα επικαλεστούμε το επίσης παρωχημένο περί "θεάτρου για την ψυχή μας", όχι πως θα υπενθυμίσουμε το ρεβιζιονιστικό "ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά κι αριστερά", όχι πως, αλλά τώρα που και ο Κουν πέθανε και ο Μαρξ επίσης και - μεταξύ μας - κανείς δεν προτίθεται να ερμηνεύσει τον ρόλο τού… Σταχάνωφ, ουδείς και εξ ημών (των θεατών) αρέσκεται να παρακολουθεί αενάως το ίδιο έργο, που ατέχνως ερμηνεύεται…

- Τι προσθέτει καθένας τους στο νόημα των αποσπασμάτων αυτών;

Όπως ενημερώθηκε η εφημερίδα "Μ", εκτός από το Γιώργο και το Σταμάτη, η οικογένεια Προκοπίου έχει και μια κόρη, τη Μαρία, που επιθυμεί να μάθει την κομμωτική τέχνη ή την αισθητική.

- Ποιο σημείο στίξης υπάρχει ανάμεσα στις δύο περιόδους που συνδέονται παρατακτικά;

Εδώ να επισημάνουμε ότι και το ξενοδοχείο, όπου έμενε η οικογένεια Προκοπίου, έδινε απλόχερα τη φιλοξενία.

α. "Κάποιοι με περνούσαν για τρελό.

Βέβαια, η εφημερίδα "Μ" έχει τα στοιχεία της προσφοράς της σχολής, αλλά στη χώρα μας, η προσφορά ερμηνεύεται συνήθως με προβολή.

Το πίστευα όμως ότι θα περάσουμε" (κείμ. 6)

Πάντως, η προβολή που έχει να κάνει με καλό σκοπό, δεν είναι καν προβολή.

β. "Αυτό ήταν και το δυσκολότερο παιχνίδι.

Μακάρι όσοι θέλουν να προβάλλονται, να κάνουν και καλά έργα.

Ωστόσο αντέξαμε στην πίεση των Τσέχων" (κείμ. 6)

Λέει, το έκανε το τάδε έργο ή πράξη, επειδή θέλει να προβληθεί.

γ. ""Δε σταματώ να τραγουδώ ποτέ…"

Ε!

Και δε θα σταματήσουμε ποτέ να τραγουδάμε γι' αυτή την ομάδα" (κείμ. 6)

Τότε κάντο κι εσύ…

δ. "Ας αφήσουμε τώρα τα αστεία και να κοιτάξουμε τη δουλειά μας.

Στην Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, η αγαθοεργία, ανεξάρτητα από ποιο χώρο έρχεται και ποια κίνητρα έχει είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Λοιπόν, Καραγκιόζη, από αύριο αρχίζει η συστηματική προπόνηση" (κείμ. 3)

Η επιστολή της κ. Α. Κουντρουμπά, με τίτλο: "Γιατί ο μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος είναι προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας;" μας οδήγησε στις δημόσιες σχέσεις της γενικής διεύθυνσης αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

3. Περιγράψτε και σχολιάστε σε μια παράγραφο το σκίτσο-κείμενο 4 χρησιμοποιώντας κυρίως παρατακτικό λόγο.

Σωστά το επισημάνατε κ. Κουντρουμπά, ότι ο μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος έγινε προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί κατέκρινε τον Ιουλιανό τον Παραβάτη.

- Προσέξτε τους συνδέσμους που θα χρησιμοποιήσετε, όπως και τα σημεία στίξης.

Στη δεύτερη ερώτησή σας, πότε έγινε προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας, απαντούμε παραθέτοντας το κάτωθι έγγραφο:

Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθ. 398/28-9-87

(ΦΕΚ 178/5-10-87 τεύχος Α΄)

"Αναγνώριση Αγίου, ως προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας"

Ο Πρόεδρος

Με πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο.

Αναγνωρίζεται ως προστάτης του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας ο Άγιος Αρτέμιος και καθιερώνεται η 20ή Οκτωβρίου, κατά την οποία εορτάζεται η μνήμη του, ως ημέρα επίσημης εορτής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στον υπουργό της Δημόσιας Τάξης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 1987

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Και ο λόγος που καθιερώθηκε ο Άγιος Αρτέμιος, προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι απλός: μα για να κάνει η Αστυνομία σωστά το καθήκον της.

ΜΑΡΙΑ ΖΟΝΝΕ