Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστολή αναγνώστου

( ανεργία - ίσον σοβαρά αδιέξοδα ) 

Ανεργία - ίσον σοβαρά αδιέξοδα Δουλεύουν το ίδιο - πληρώνονται 14% λιγότερο οι γυναίκες

Κείμενο 7 [Ένα ξεχωριστό κορίτσι…]

Κ. διευθυντά,

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Τις τελευταίες ημέρες της παραμονής μου, εμφανίστηκε στο μπαρ ένα ξεχωριστό κορίτσι, που πραγματικά με τράβηξε στο δρόμο του.

Οι υποσχέσεις των εκάστοτε σχεδόν στερεότυπων και επί σειρά ετών, υποσχέσεων, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, για τη Θεσσαλονίκη, ίσως να μπήκαν και πάλι στο περιθώριο ή να αναμένουν την τεχνολογία των αόρατων κατασκευών, για την "υλοποίησή τους". Είστε γυναίκα, δουλεύετε σε ανάλογη εργασία και τις ίδιες ώρες με έναν άνδρα.

Κατέβαινε απ' το λεωφορείο τελευταία και ερχόταν στο μπαρ με παράξενο λικνισμό.

Όμως, εκείνο που δεν μπορεί άλλο να περιμένει, είναι η συνεχώς αυξανόμενη επικίνδυνα ανεργία και ιδιαίτερα για τη νεολαία μας, που μόνον σε απόγνωση και αδιέξοδα φαίνεται να την οδηγεί.

Και πιστεύετε πως θα αμειφθείτε το ίδιο.

Σαν να ήταν λιγάκι κουτσή, αλλά δεν ήταν.

Η πολιτεία και η Τ.Α. λέει ότι ανησυχεί!!!

Θεσμικώς έχετε δίκιο, καθώς η ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες αποτελεί θεμελιώδη αρχή από το 1951.

Ψηλή, λεπτοφυής, με πυκνά σκουροκάστανα μαλλιά, κουρεμένα μοντέρνα, αγορίστικα.

Και υπόσχεται μέτρα και "χιλιόμετρα" για την αντιμετώπισή της.

Στην πράξη, μισό αιώνα μετά τη θεσμική κατοχύρωση, οι αμοιβές των γυναικών στην Ελλάδα είναι μικρότερες κατά 14% εκείνων των ανδρών.

Ήταν πιο πολύ νόστιμη παρά όμορφη, με μια υπερήφανη λύπη.

Όμως, στην πραγματικότητα, μοιάζει, αυτοί που "ανησυχούν" οι ίδιοι να καλλιεργούν την ανεργία.

Όσο πιο μορφωμένες είναι και όσο πιο υψηλές θέσεις καταλαμβάνουν οι γυναίκες τόσο μεγαλύτερο είναι το μισθολογικό χάσμα που τις χωρίζει από τους άνδρες.

Έπιανα τον εαυτό μου, τ' απομεσήμερα στο σπίτι, να σκέφτεται το πρόσωπό της.

Αφού πλήθος βολεμένων, μόνιμων υπαλλήλων του δημοσίου κάθε μορφής, εργάζονται ανεξέλεγκτα, και παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα ενίοτε και με την κάλυψη (άδεια) της ίδιας της υπηρεσίας τους!!!, κατατρώγοντας με τον αθέμιτο ανταγωνισμό τους, ότι ελάχιστο έχει απομείνει στο χώρο αυτό για κάθε άνεργο.

Την πραγματικότητα αυτή περιέγραψαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Β. Αρτινοπούλου, που αναφέρθηκε σε στοιχεία 3 νέων ερευνών, τα οποία θα παρουσιαστούν μεθαύριο και στο πανευρωπαϊκό συνέδριο "Ίση αμοιβή - προσοχή στο κενό".

Είχε μεγάλα μάτια, μουντά πράσινα, λιγάκι εξόφθαλμα.

Ένα φαινόμενο απαρατήρητο από την πολιτεία, που μοιάζει να δημιουργεί επικίνδυνα κοινωνικά ρήγματα.

Σε όλη την Ευρώπη, οι γυναίκες κερδίζουν σαφώς λιγότερα από τους άνδρες και αντιπροσωπεύουν το 77% των χαμηλόμισθων εργαζομένων, όπως ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.

Κατέβαιναν τα ματόκλαδα παρακάτω απ' το κανονικό.

Εργασίες, όπως από μπογιατζήδες, σιδεράδες, ηλεκτρολόγους, φροντιστηριακούς, μελετητές, μέχρι barman ή barwoman καλύπτονται σε ιδιωτικές ασχολίες, από υπαλλήλους του δημοσίου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα πιο εχθρικός για τις γυναίκες είναι ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο η μισθολογική διαφορά έναντι των ανδρών ανέρχεται στο 21% και υπερβαίνει τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε.

Σαν να μισοκοιμόταν.

Ίσως αυτοί οι υπάλληλοι να έχουν την ανάγκη να αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως ανεπιθύμητους πελάτες στις υπηρεσίες τους, που μοιάζουν αυτές σαν χώροι ξεκούρασής τους, ή ορμητήρια των ιδιωτικών τους ασχολιών.

Καλύτερες αμοιβές περιμένουν τις γυναίκες στο Δημόσιο, όπου η διαφορά κυμαίνεται στο 9% και είναι μικρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Αντιθέτως, τα τόξα των φρυδιών της ήταν ζωηρά, καλογραμμένα.

Αν η επιλογή τους θεωρείται κακή για το δημόσιο, να παραιτηθούν και να ιδιωτεύσουν.

Διαφορά από 15,5 έως 28,5%

Πάντως, της πήγαινε πολύ το καλοκαίρι.

Η πολιτεία όμως εάν πιστεύει στις περί ανεργίας "ανησυχίες της", νομίζω ότι αν δεν μπορεί να άρει την μονιμότητά τους, να απαγορεύσει αμέσως την κάθε μορφής έμμεση ή άμεση απασχόληση όλων των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

Εν τω μεταξύ, μισθολογικό χάσμα που κυμαίνεται από το 15,5% έως το 28,5% αποτυπώνεται στις έρευνες του ΚΕΘΙ για τους κλάδους τουρισμού, λιανικού εμπορίου, τραπεζών, υπηρεσιών και βιομηχανίας.

Πίνακας του Κυριάκου Κατζουράκη από το εξώφυλλο του βιβλίου

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΪΡΗΣ

Εντυπωσιακό είναι πως η διαφορά αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών μεγαλώνει όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο.

Σωτ. Δημητρίου, Η φλέβα του λαιμού, εκδ. Πατάκη, 1998

Η διαφορά του 15,5% κατά μέσον όρο στον κλάδο του τουρισμού εκτινάσσεται στο 21% μεταξύ γυναικών και ανδρών πτυχιούχων ΑΕΙ, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου από το 16% φτάνει στο 31%, ενώ στον κλάδο των τραπεζών από το 23% φτάνει στο 26%.

Επιπλέον, μικρότερες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες εισπράττουν οι γυναίκες όσο ανέρχονται στην ιεραρχική κλίμακα, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του λιανικού εμπορίου, όπου σε θέσεις διευθυντών και ανώτερων στελεχών η μισθολογική διαφορά είναι 63% υπέρ των ανδρών.