Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστολή αναγνώστου

( βασιλεύσι, ευσεβεύσι, εν ιορδάνη κ.ά. ) 

Βασιλεύσι, ευσεβεύσι, εν Ιορδάνη κ.ά. Θέρισαν… θύελλες

Α ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κ. διευθυντά,

Κόντρες στη Βουλή και καταψήφιση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο

Κείμενο 1 [Ένα παιχνίδι στο διαδίκτυο χωρίς νικητές!]

Ο ελληνικός λαός έχει τόσα πολλά προβλήματα, που ναι μεν ενδιαφέρεται και για τα της εκκλησίας και τα κοινά, αλλά δεν έχει κι εκείνα τα περιθώρια να ασχολείται με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, βίτσια.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Έκανε κλικ με το ποντίκι και το παράθυρο άνοιξε περισσότερο, αποκαλύπτοντας τις πέντε επόμενες λέξεις:

Μήπως, πιστεύουν οι πολιτικοί ότι η προσέλευση των πιστών στην εκκλησία συνδέεται με κάθε λέξη των τροπαρίων, των ψαλμών ή των παραβολών της Αγίας Γραφής;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ! Έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα πιστεύουμε, δίχως να τα αναλύουμε.

Τη σύγκρουση επέλεξε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αντιπολίτευση, για το ασυμβίβαστο ύστερα από την χθεσινή μίνι κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη το κυβερνών κόμμα, όταν καταψηφίσθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ειδάλλως, δεν πάμε στην εκκλησία για την κριτική ή για να επιβεβαιώσουμε την αμφισβήτησή μας:

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής - από τις πλέον θυελλώδεις των τελευταίων χρόνων - άρχισε πάντως με αβροφροσύνες και κατέληξε με τρομακτικές αντεγκλήσεις

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Αφήστε δε, που πολλά τα διαιωνίζουμε λάθος, όπως: δίδαξόν με τα δικαιώματά μου, που είναι "δίδαξόν με τα δικαιώματά σου", αλλά και που πάλι, παρόλο το ακουστικό, έστω, λάθος, δεν ξέρουμε, ποια είναι τα δικαιώματα του Θεού.

Παρά την καταψήφιση στην επιτροπή, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη να προωθήσει το ίδιο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια "στην κατεύθυνση - πάντα - του πραγματικού ασυμβίβαστου, χωρίς εξαιρέσεις" και αφήνοντας απλώς ανοιχτό το θέμα κάποιων βελτιώσεων και εξαιρέσεων, που όμως "θα ικανοποιούν πλήρως το "πνεύμα" του Συντάγματος".

ΚΕΡΔΗ Γι' αυτό, τότε, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ήταν υπέρ των περισσοτέρων σχολείων, παρά των εκκλησιών, γιατί αν είσαι "αγράμματος" δεν καταλαβαίνεις και τόσο το λόγο του Ευαγγελίου.

Η καταψήφιση σημειώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (25 βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και ο κ. Γιαννόπουλος ψήφισαν κατά - 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν "ναι" και ο κ. Παπαθεμελής είπε παρών) παρά το μεγάλο παρασκήνιο που είχε προηγηθεί για να αντικατασταθούν διαφωνούντες βουλευτές και να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

ΕΝΑΡΞΗ Αλλά, έστω και αγράμματος, λίγο πολύ ξέρεις ότι τα τροπάρια και οι ψαλμοί δεν έγιναν στις μέρες μας, αλλά στην εποχή του Βυζαντίου.

Για το απόλυτο ασυμβίβαστο

Μα ήταν δυνατόν η πρώτη ενότητα του σχολικού προγράμματος στο οποίο περίμενε να συμμετέχει, να ξεκίναγε με διαγωνισμό;

Τώρα, αν αλλάξουμε το τοις "βασιλεύσει", πρέπει να γκρεμίσουμε κι όλα τ' αγάλματα της χώρας και να μετονομάσουμε τις ονομασίες των δρόμων.

Κι ενώ η Βουλή οδηγείται πλέον στην εφαρμογή του απόλυτου ασυμβίβαστου, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (χωρίς κάποιες εξαιρέσεις που προωθούσε σε όφελος των βουλευτών η κυβέρνηση), η χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται να άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνον για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη Ν.Δ..

Φαινόταν απίστευτο στον Μπεν!

Πάντως, αυτό που μετράει είναι ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις, ή αποδέχεσαι την παράδοση ή την αποποιείσαι.

Για το μεν κυβερνών κόμμα, το αγκάθι "αναδείχθηκε" σε σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να εκφρασθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Ολομέλεια.

Τόσο, που ξαναγύρισε στην αρχή και ξαναέδωσε εντολές να ξαναμπεί στο συγκεκριμένο παράθυρο, για να ελέγξει έτσι μην τυχόν είχε προσπεράσει στη βιασύνη του τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα που ήθελε κι όλα αυτά τα ωραία δεν ίσχυαν. Σε μια χώρα, που οι ρίζες της είναι πανάρχαιες και που έχει υποστεί τόσα και τόσα, οι υπερβάσεις αυτού του είδους όχι μόνον είναι άτοπες, αλλά κι άκομψες.

Για δε τη Ν.Δ., η χθεσινή νίκη του κ. Π. Παυλόπουλου απέναντι στον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη - είχε υποστηρίξει το ασυμβίβαστο στην αναθεώρηση του Συντάγματος - αλλά και η "μετάλλαξη" βουλευτών της, που άλλα ψήφιζαν στην αναθεώρηση του Συντάγματος κι άλλα χθες, προοιωνίζεται κάποιους εσωκομματικούς τριγμούς.

Κι όμως, έτσι ακριβώς ήταν. Η υπέρβαση είναι δυνατή, όταν μεγαλουργείς μέσα από το παρελθόν σου, κι όχι όταν μεμψιμοιρείς ή όταν μεγαλουργείς δίχως παρελθόν και προτείνεις κάτι νέο, αλλά γόνιμο και εξαιρετικό.

Έντονο παρασκήνιο

Μπορεί, βέβαια, να βρισκόταν εκεί για όποιον ήθελε να ασχοληθεί με το διαγωνισμό, πέραν του τηλε-μαθήματος. Οπότε και πρωτοτυπείς.

Πάντως, εκείνο που επικράτησε χθες ήταν το έντονο παρασκήνιο, κυρίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ή να ήταν κι ένας διαγωνισμός-προσφορά από τις εταιρείες υπολογιστών και ηλεκτρονικών γενικότερα, που συμμετείχαν στο σχολικό αυτό πρόγραμμα, και χρεώνονταν τη μεγάλη του επιτυχία. Τέλος, πάντων, έχουμε τόση ανεργία κι άλλες τόσες "μάστιγες" που ποσώς ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, τι λέγεται και τι δε θα 'πρεπε να λέγεται, εφόσον δεν μειώνει τη νοημοσύνη μας.

Μετά τις προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να "μαζέψουν" τους διαφωνούντες βουλευτές (τους κ.κ. Λιτζέρη, Γκούσκο, Παπαγεωργίου) και να κάνουν αντικαταστήσεις για την χθεσινή συνεδρίαση (των κ.κ. Κατσέλη, Γκούσκου και Κοτσώνη), μετά το χθεσινό κακό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα σήμανε συναγερμός.

Ποιος ξέρει…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Θα γίνει συζήτηση - εν όψει της Ολομέλειας - με όλους τους διαφωνούντες ώστε να μην καταγραφεί όταν έρθει εκεί για ψήφιση το νομοσχέδιο νέα καταψήφιση.

Ο Μπεν αποφάσισε να συνεχίσει και να μπει κι αυτός στο διαγωνισμό.

Φοιτητής

Πάντως χθες ο υπουργός Τύπου απέφυγε να σχολιάσει την στάση των κ.κ. Γιαννόπουλου και Παπαθεμελή, τονίζοντας παράλληλα ότι "η κυβέρνηση εμμένει στην αναγκαιότητα ψήφισης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου, όπου και εκεί θα φανεί εάν η Ν.Δ. σέβεται κατ' ελάχιστο το Σύνταγμα ή αν είναι δέσμια των εσωτερικών αντιφάσεών της παίζοντας με τους θεσμούς".

Έκανε κλικ στο ΕΝΑΡΞΗ, περίεργος να μάθει τη συνέχεια.

Άλλωστε, πρόσθεσε, "είναι μια τυπική ψηφοφορία που δεν αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του και επισήμως.

Έμεινε κατάπληκτος!

Η επιτροπή έχει μια συγκεκριμένη σύνθεση, η Ολομέλεια είναι αυτή που αποφασίζει.

Τα ονόματα όσων έλυναν το διαγωνισμό θα τυπώνονταν σε κοντομάνικα μπλουζάκια και καπέλα του μπέιζμπολ!

Δεν είναι νόμος της κυβέρνησης.

"Απ' ό,τι φαίνεται εδώ μάλλον έχουν βάλει και οι καθηγητές το χεράκι τους!" μονολόγησε ο Μπεν και θυμωμένος γύρισε πίσω και έκανε κλικ στους Κανόνες Παιχνιδιού.

Είναι νόμος που αφορά απλά την εφαρμογή ενός άρθρου του Συντάγματος και τίποτα πέρα από αυτό".

Τότε ήταν που πετάχτηκε από τη θέση του.

"Το δις εξαμαρτείν"…

Η έκθεση της παιδαγωγικής σημασίας που είχε η σκέψη αυτού του διαγωνισμού ήταν διαθέσιμη, μπροστά στα μάτια του.

Για τη μίνι κοινοβουλευτική ήττα του ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή, έκανε δηλώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος:

Ειδικά το συμπέρασμα ότι σ' αυτό το διαγωνισμό ίσως δεν υπήρχαν νικητές!

"Η κυβέρνηση δείχνει να είναι συνεπής στην ασυνέπειά της.

Οι δραστηριότητες και τα σκαλοπάτια προς τη λύση χρειάζονταν το μυαλό και την πρωτοβουλία όλων των συμμετεχόντων.

Η καταψήφιση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην Ν.Δ. αλλά και στη στάση των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο οι πρώτες ώρες του τηλε-μαθήματος ήταν στη διάθεσή τους για κουβέντα, ώστε να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, και να διατηρήσουν ομαδικό πνεύμα.

Άρα όσα λέει ο κ. Σκανδαλίδης εναντίον της Ν.Δ. αποτελούν και βολές κατά των συναδέλφων του.

Μόνο έτσι θα είχαν την αναμενόμενη απόδοση στους γρίφους που τους περίμεναν.

Αν έτσι αντιλαμβάνεται την ελευθερία της γνώμης και της ψήφου των βουλευτών.

Γι' αυτό και θεωρητικά δεν υπήρχαν νικητές ή χαμένοι του παιχνιδιού.

Το αν η κυβέρνηση θα πάρει το μάθημά της ή όχι δεν εξαρτάται από εμάς.

Όλοι κέρδιζαν αυτή τη μοναδική εμπειρία και αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, που όμως έπρεπε όλοι μαζί να φέρουν εις πέρας.

Ίσως να θέλει να είναι οπαδός της γνωστής ρήσης ότι δεν έχει ανάγκη από συμβουλές για λάθη που μπορεί να κάνει μόνη της.

Αντρέας Σλύτερ, Κυνηγητό στο Ίντερνετ, μτφρ. Ι. Αντωνοπούλου, εκδ. Πατάκη, 2003

Ας σκεφτεί όμως το δίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού".

Ερωτήσεις κατανόησης

Πυροσβεστική παρέμβαση μετά την "ισοπαλία"

1. Ποια πράγματα προκάλεσαν εντύπωση στον Μπεν, όταν ξεκίνησε την πρώτη ενότητα των τηλε-μαθημάτων που θα παρακολουθούσε;

Η συνεδρίαση της Επιτροπής - από τις πλέον θυελλώδεις των τελευταίων χρόνων - άρχισε πάντως με αβροφροσύνες και κατέληξε με τρομακτικές αντεγκλήσεις.

2. Για ποιο λόγο δε θα δίνονταν βραβεία σε αυτό το διαγωνισμό;

Όλοι οι βουλευτές που εισέρχονταν στην αίθουσα πήγαιναν στο έδρανο του κ. Γιαννόπουλου και τον χαιρετούσαν με σεβασμό. Το ίδιο έκανε και ο κ. Σκανδαλίδης παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός διαφωνούσε μαζί του.

Άλλωστε, ο κ. Γιαννόπουλος είχε σημειώσει άλλο ένα προσωπικό "όχι" πριν από δύο χρόνια, όταν είχε καταψηφίσει στη Βουλή τον "τρομονόμο", που είχε εισηγηθεί ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ο κ. Σκανδαλίδης πρόλαβε και εξήγησε, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ότι στην Ολομέλεια θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν μικροαλλαγές. Όμως ήδη το κλίμα είχε διαμορφωθεί. Βουλευτές της Ν.Δ. φώναζαν: "Κάνετε πραξικόπημα". Και οι βουλευτές της Αριστεράς ζητούσαν επιμόνως να γίνει ψηφοφορία με καταμέτρηση.

Με ρητές εντολές

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Χάρης Τσιόκας, ο οποίος το πρωί είχε λάβει τη ρητή εντολή από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να προσέξει και να τηρήσει κατά γράμμα τον Κανονισμό, ζήτησε διά εγέρσεως οι βουλευτές να εκφράσουν την ψήφο τους επί της αρχής του νομοσχεδίου. Όταν αυτό έγινε και καταγραφόταν στην Αίθουσα μία "ισοπαλία", ο κ. Τσιόκας είπε πως το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο ψηφίζεται κατά πλειοψηφία επί της αρχής, κάτι που εξόργισε μέλη της Επιτροπής που ζητούσαν να γίνει καταμέτρηση.

Από εκείνη την ώρα και μετά, και ενώ οι κ.κ. Π. Παυλόπουλος (Ν.Δ.), Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και Φ. Κουβέλης προσπαθούσαν να μεταπείσουν το Προεδρείο, λέγοντας πως έγινε κακή καταμέτρηση και πρέπει να καταγραφεί όχι μόνο η αλήθεια για την ψηφοφορία, αλλά και ποιες αντικαταστάσεις διαφωνούντων βουλευτών έγιναν στην Επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ.

Οι αντεγκλήσεις

Στον χορό των αντεγκλήσεων, των φωνασκιών και των διαμαρτυριών μπήκαν και άλλοι βουλευτές, οι κ.κ. Λ. Τζαννής (ΠΑΣΟΚ), Ν. Κατσαρός (Ν.Δ.), Α. Τζέκης και Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), ενώ με έκδηλη αγωνία ο κ. Τσιόκας καλούσε από το τηλέφωνο τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να έλθει να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά.

Πάντως, όταν ο πρόεδρος της Βουλής είδε ότι το κλίμα ήταν πολύ άσχημο, ξεπερνώντας προβλήματα που αντιμετώπισε από τις "εν θερμώ" αντιδράσεις βουλευτών, επανέλαβε την ψηφοφορία χωρίς να προχωρήσει σε τυπική καταμέτρηση.

Ζήτησε να καταγραφούν ποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Μόνο ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος είπε "όχι". Στη συνέχεια ζήτησε από την αντιπολίτευση εάν υπάρχουν βουλευτές που συμφωνούν με το ασυμβίβαστο. Κανείς δεν δήλωσε κάτι σχετικό, ενώ "παρών" δήλωσε ο κ. Παπαθεμελής.

Με ανοιχτή ψηφοφορία η άρση ασυλίας των βουλευτών

Με ονομαστική ψηφοφορία θα γίνεται στο εξής η διαδικασία για την απόρριψη ή μη της αίτησης άρσης ασυλίας των βουλευτών. Σύμφωνα με πηγές του προέδρου της Βουλής, μετά τη χθεσινή και για πολλοστή φορά απόρριψη με μυστική ψηφοφορία της άρσης ασυλίας επτά βουλευτών, ο κ. Απ. Κακλαμάνης έγινε έξαλλος με τη διαδικασία και πολύ σύντομα προτίθεται να καταθέσει σχετική τροποποίηση του Κανονισμού, ώστε να γίνεται η ψηφοφορία με ανοιχτή και όχι με μυστική διαδικασία, όπως προβλέπεται μέχρι τώρα από τον Κανονισμό της Βουλής.

Για τον λόγο αυτό, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, ο κ. Απ. Κακλαμάνης έχει έρθει ήδη σε επαφή με τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να θεσπιστεί η φανερή ψηφοφορία για αιτήσεις άρσης ασυλιών.

Ψήφισαν "όχι"

Η Βουλή ωστόσο χθες "ευλόγησε τα γένια της" ψηφίζοντας, όπως άλλωστε το συνηθίζει, κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών κ.κ. Ι. Βαθειά (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Βαρβιτσιώτη, Αθ. Βαρίνου, Αθ. Κατσιγιάννη, Αλ. Κοντού, Ν. Νικολόπουλου και Ι. Τζαμτζή από τη Νέα Δημοκρατία.

Περισσότερο, πάντως, σοβαρή - όπως σχολίαζαν βουλευτές όλων των κομμάτων - φέρεται να είναι η περίπτωση του κ. Αθ. Κατσιγιάννη και αφορά την ενδεχόμενη ευθύνη του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πολιτικού μηχανικού, στην κατάρρευση κτιρίου που στέγαζε παιδικό σταθμό, μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, με συνέπεια να βρει τον θάνατο ένα πεντάχρονο αγόρι.

Η πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, πριν από μερικές μέρες, είχε ταχθεί κατά της άρσης ασυλίας του κ. Αθ. Κατσιγιάννη, παρά το γεγονός ότι οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ κ. Αθ. Παπαγεωργίου, του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκος και του Συνασπισμού κ. Φ. Κουβέλης είχαν προτείνει να αρθεί η ασυλία του βουλευτή ενώ η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζέτα Μακρή απέφυγε να πάρει θέση.