Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( το δίλημμα της σοφίας :: 30/1/2006 19:58:51) 

Να μείνω στον ALPHA ή να πάω με περισσότερα χρήματα στον ΑΝΤ1, αναρωτιέται η Σοφία Αλιμπέρτη.

Τους διχάζει ο πόλεμος στο Ιράκ

Το πρωτόκολλο τον Λονδίνου και ο αποκλεισμός της Κρήτης. Οι πρώτες αντιδράσεις.

ΑΝΤ1 καλεί Αλιμπέρτη για την παρουσίαση του "Fame story4"

Σημίτης προς «15»: Να αναλάβει καθένας τις ευθύνες του

Οι ελπίδες, που τις συντηρούσαν οι διπλωμάτες της εποχής και τις συμμεριζόταν ο Καποδίστριας, ότι με τις διεθνείς συμβάσεις που θα καθόριζαν την υπόσταση του ελληνικού κράτους θα δικαιώνονταν όλες οι επαναστατημένες ελληνικές περιοχές και βεβαίως και η Κρήτη, διαψεύστηκαν.

Το δίλημμα της Σοφίας

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με το

Μπροστά σε μία σημαντική απόφαση βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Σοφία Αλιμπέρτη, που από πέρυσι παρουσιάζει κάθε Σαββατοκύριακο στον ALPHA το αγαπημένο του τηλεοπτικού κοινού μαγκαζίνο "Αυτό μας έλειπε", που "σαρώνει" στους πίνακες τηλεθέασης της AGB.

Η σημερινή προεδρία του Κώστα Σημίτη στους «15» της Ένωσης όπου θα συζητηθεί το Ιράκ θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που έζησαν οι εταίροι στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830) οι Μεγάλες Δυνάμεις, παρά τις προηγούμενες επαγγελίες τους, άφησαν την Κρήτη έξω από τα όρια του νεοπαγούς ελληνικού κράτους, στην απόλυτη δικαιοδοσία του σουλτάνου.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, οπότε και η γνωστή ηθοποιός δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τους ιθύνοντες του ΑΝΤ1. Τότε, πριν από ένα μήνα, ο Πρωθυπουργός επέδειξε διαπραγματευτική δεινότητα και κατάφερε αυτό που όλοι σχεδόν θεωρούσαν αδύνατον: την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξάντληση των διπλωματικών δυνατοτήτων.

Τη λύση αυτή την επέβαλε η αγγλική διπλωματία, που επιχειρούσε να πείσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι «η προσάρτησις της Κρήτης εις τον Ελληνικόν κορμόν δεν είναι ουσιωδώς συντελεστική εις την ευημερίαν και ανεξαρτησίαν του νέου κράτους».

Η πρόταση συνεργασίας είναι τόσο ξεκάθαρη, ώστε να βάλει τη Σοφία να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μετακίνησής της.

Τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός εισέρχεται στην αίθουσα συνεδριάσεων των «15» με διαφορετικές προτεραιότητες.

Η ενέργεια αυτή της αγγλικής διπλωματίας γέμισε πικρία και απογοήτευση τους Κρήτες.

Η παρουσίαση του "Fame story4" συν η αξιοποίησή της και σε άλλο πόστο και όλα αυτά σε ένα περιτύλιγμα πολύ υψηλών οικονομικών αποδοχών έβαλαν τη Σοφία Αλιμπέρτη σε μεγάλες σκέψεις.

Καταρχήν, δεν επιθυμεί κατ' ουδένα τρόπο η Ένωση και η ελληνική προεδρία να θεωρηθούν, έστω και έμμεσα, συνένοχες στην αμερικανοβρετανική επίθεση.

Η πικρία των Κρητών στράφηκε τότε και εναντίον του Καποδίστρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η οικονομική διάσταση του συμβολαίου περιλαμβάνει τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων (δραχμών), ποσό υπερδιπλάσιο της ποινικής ρήτρας που θα κληθεί να πληρώσει αν αθετήσει το συμβόλαιό της με τον Alpha, μιας και διανύουμε το μέσο της τηλεοπτικής περιόδου. Και, δεύτερον, δεν θεωρεί πλέον πως μία κακή κοινή θέση είναι καλύτερη από την απουσία κοινής θέσης.

Σε έκτακτη συνεδρία του Κρητικού Συμβουλίου στις 22 Απριλίου 1830 συντάχθηκε δραματική προκήρυξη προς τους Έλληνες, η οποία αποτελεί ουσιαστικά και την πρώτη διακήρυξη της νέας ιστορικής πορείας, που ονομάστηκε και επίσημα «Κρητικόν Ζήτημα» (Question Cr?toise) και απασχόλησε για έναν περίπου αιώνα την ευρωπαϊκή διπλωματία, ως νέα ακανθώδης πτυχή του Ανατολικού Ζητήματος.

Σημειωτέον, το συμβόλαιο της Σοφίας Αλιμπέρτη με τον ΑLPHA λήγει το καλοκαίρι του 2007 και περιλαμβάνει την παρουσίαση για ακόμη μία χρονιά της πετυχημένης ψυχαγωγικής εκπομπής.

«Ο καθείς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Τα θεμελιώδη αιτήματα της εθνικής ελευθερίας και της ένωσης με την Ελλάδα αποτέλεσαν πλέον τους σταθερούς δείκτες πορείας των κρητικών αγώνων.

Όλα αυτά φαίνεται πώς σκέφτεται η γνωστή παρουσιάστρια, η οποία ζυγίζει τα θετικά και αρνητικά που έχει η πρόταση του ΑΝΤ1.

Στις τελευταίες συσκέψεις της ελληνικής αντιπροσωπείας διατυπώθηκαν δύο απόψεις.

2. Απόσπασμα από την προκήρυξη του Κρητικού Συμβουλίου «Η Κρήτη ήτο και είναι μέρος αδιάσπαστον της Ελλάδος αυτής, ως συναγωνισθείσα και συναγωνιζόμενη με τα λοιπά επαναστατημένα μέρη από την αρχήν, ώστε δεν ημπορεί τις να εννοήση πώς εις διαφόρους πράξεις πληρεξουσίων των σεβαστών τούτων μοναρχών η Κρήτη παρεσιωπήθη διόλου, ενώ ακόμη μάλιστα έχει τον εξολοθρευτικόν πόλεμον εις τους κόλπους της και οι Τούρκοι είναι περιωρισμένοι εις μόνα τα φρούρια των από τους Έλληνας… Ημείς δεν ευρίσκομεν αλλού την σωτηρίαν μας παρά εις τα όπλα μας και εις αυτόν τον έντιμον θάνατον…».

Η απάντηση, όπως μαθαίνουμε, αναμένεται μέχρι αύριο.

Η μία (από συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου) υποστήριζε πως το «κενό» της κοινής θέσης θα μπορούσε να καλυφθεί από μια συμφωνία των «15» για ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην ανοικοδόμηση.

Πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων απέκλεισαν τα κρητικά παράλια, για να επιβάλουν την ειρήνη στο νησί, ενώ το «Κρητικόν Συμβούλιον» δεν σταμάτησε τις εκκλήσεις και τα διαβήματα προς τους ηγεμόνες της Ευρώπης, διεκτραγωδώντας και την εσωτερική κατάσταση της Κρήτης.

Βλέπετε, οι ετοιμασίες του "Fame story4" προχωρούν και εάν τελικά η Σοφία πει το ναι, τότε η πρεμιέρα του τάλεντ σόου θα έρθει πιο γρήγορα απ' ό,τι προγραμματιζόταν.

Θέση με την οποία ήδη έχει διαφωνήσει η Κομισιόν, η οποία αρνείται χρηματοδοτήσεις για ενέργειες που δεν στηρίζονται από τον ΟΗΕ.

Απόπειρα των Κρητών να ανακαταλάβουν το φρούριο της Γραμπούσας και να αναζωπυρώσουν την επανάσταση απέτυχε.

Εν τω μεταξύ χθες ολοκληρώθηκαν οι προκριματικές οντισιόν του Fame Story σε Αμερική και Αυστραλία, στις οποίες συμμετείχαν 3.000 υποψήφιοι.

Η άλλη θέση (από κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού) υποστηρίζει πως ο κ. Σημίτης θα πρέπει να πει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», όπως άλλωστε έκανε και πριν από την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Στις 23 Νοεμβρίου συνεδρίασε για τελευταία φορά το «Κρητικόν Συμβούλιον» στους Μαργαρίτες Μυλοποτάμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η υποδοχή που επιφύλαξε η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης στον Πάνο Μεταξόπουλο, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου της παραγωγής.

Η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό - και δεν αναμένεται να γίνει γνωστή νωρίτερα από σήμερα το βράδυ…

Συνέταξε μια τελευταία διαμαρτυρία προς τον Κυβερνήτη της Ελλάδας και προς τους Ναυάρχους των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, στην οποία κατήγγελλε τη γενική συνωμοσία εις βάρος της Κρήτης:

Αύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση των οντισιόν της Αθήνας, ούτως ώστε να ακολουθήσει η τελική ακρόαση των επιτυχόντων και η επιλογή της τελικής πενηντάδας, από την οποία θα προκύψει η οριστική σύνθεση των σπουδαστών της ακαδημίας του Fame Story.

«Όλοι συμφώνως, Τούρκοι, Χριστιανών Ηγεμόνων Υπουργοί και η Ελληνική Κυβέρνησις συνώμοσαν εναντίον των Χριστιανών της Κρήτης σήμερον, θέλοντες ίσως να τους δώσουν αντίλυτρον θύμα της ελευθερίας των λοιπών αδελφών των…». Συντάχθηκε επίσης ψήφισμα για την οργάνωση μόνιμης Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθούσε στο εξής την εξέλιξη του Κρητικού ζητήματος και θα εξασφάλιζε τη συνοχή και τη συνεργασία των χιλιάδων Κρητών, που είχαν εγκατασταθεί ως πρόσφυγες στην ελεύθερη Ελλάδα. Η στάση της αγγλικής διπλωματίας απέναντι στο Κρητικό ζήτημα συνδεόταν με τη γενικότερη πολιτική της για το Ανατολικό Ζήτημα. Η Αγγλία θεωρούσε τον έλεγχο της Κρήτης ως θέμα κεφαλαιώδους σημασίας για την υποστήριξη των συμφερόντων της στην Ανατολή. Η γεωγραφική θέση του νησιού στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων επικοινωνιών, την καθιστούσε «κλειδί του ελληνικού αρχιπελάγους» και μαζί με την Κύπρο ήταν «τα κλειδιά της Αιγύπτου». Το πρόβλημα του αγγλικού ελέγχου στην Κρήτη είχε γεννηθεί ήδη από την περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων (1806), όταν η Αγγλία σχεδίαζε την άμεση κατάληψη του νησιού, στην περίπτωση που η Γαλλία και η Ρωσία επεξέτειναν τις ζώνες επιρροής τους στο Βορρά και στην Ανατολή. Είναι λοιπόν προφανές ότι το δόγμα της ακεραιότητας της Τουρκίας, που το υποστήριζε σταθερά η αγγλική διπλωματία, αποσκοπούσε, κοντά σε πολλά άλλα, και στην κατοχή της Κρήτης από δύναμη φιλική προς την Αγγλία, αφού έτσι θα εξασφαλιζόταν η ναυτική κυριαρχία της στη Μεσόγειο. Αυτός ήταν ο σοβαρότερος λόγος για τον οποίο η Αγγλία αρνήθηκε να περιληφθεί η Κρήτη στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.