Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( η μπορντο στο κατοπι της λιον :: 19/2/2006 19:47:09) 

Ο Ροτέν της Παρί Σεν Ζερμέν με τον Ιάπωνα Ματσούι της Λε Μαν, στο ανέλπιστο 0-1 των φιλοξενουμένων.

ΦΟΙΡΟΣ: ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

3 ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Η ΜΠΟΡΝΤΟ ΣΤΟ ΚΑΤΟΠΙ ΤΗΣ ΛΙΟΝ

Ήρθε η ώρα για νίκες και στο Χαριλάου

Εισαγωγή

Εγινε στενός κορσές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Υπάρχει σε πολλούς η εντύπωση ότι το κύριο κίνητρο για την ανάπτυξη της Θεωρίας των Πιθανοτήτων προήλθε από το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τα τυχερά παιχνίδια.

Δεν λέει να εγκαταλείψει το κυνήγι της Λιόν η Μπορντό!

Μπορεί οι παίκτες του Άρη να μην πληρώνονται σε ευρώ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομάδα, πληρώνονται όμως σε βαθμούς από τις νίκες που πραγματοποιούν μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Σημαντική μάλιστα ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου αυτού των Μαθηματικών αποτέλεσε η γόνιμη αλληλογραφία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους Pascal και Fermat το 17ο αιώνα με αφορμή διάφορα προβλήματα που προέκυψαν από την ενασχόληση του ανθρώπου με τα τυχερά παιχνίδια.

Οι Γιρονδίνοι του Ρικάρντο Γκόμες πέρασαν και από την Κορσική (0-2 την Αζαξιό) και διατήρησαν την απόσταση των επτά πόντων από την πρωτοπόρο.

Ειδικά η νίκη που πέτυχαν το Σάββατο στην Ξάνθη αναπλήρωσε τους χαμένους βαθμούς από την ήττα με τον Παναθηναϊκό στο Χαριλάου την προπερασμένη αγωνιστική. Μολονότι όμως τα τυχερά παιχνίδια ήταν ευρέως διαδεδομένα και στους Αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους, η Θεωρία των Πιθανοτήτων δεν αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα, όπως συνέβη με άλλους κλάδους των Μαθηματικών, αλλά πολύ αργότερα, το 16ο και 17ο αιώνα μ.Χ.

Οι τετράκις πρωταθλητές, με τη σειρά τους, που δεν είχαν πετύχει "τρίποντο" μέσα στο 2006, με το 3-1 επί της Ναντ κατάφεραν να "σπάσουν το ρόδι"…

Ένα φαινόμενο προς μελέτη είναι το γεγονός που εμφανίζει φέτος ο Άρης, έχοντας πετύχει μέχρι τώρα έξι εκτός έδρας νίκες έναντι τεσσάρων που έχει πετύχει εντός έδρας. Γι’ αυτό πολλοί απορρίπτουν την άποψη ότι η Θεωρία των Πιθανοτήτων οφείλει τη γένεσή της στην ενασχόληση του ανθρώπου με τα τυχερά παιχνίδια και την αποδίδουν στις ανάγκες να λυθούν προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την ανάπτυξη του εμπορίου, των ασφαλίσεων, της συλλογής εσόδων του κράτους κτλ.

Κερδισμένη της αγωνιστικής ήταν η Λιλ, που όχι μόνο πέρασε από τη Σεντ Ετιέν (0-2), αλλά και σε συνδυασμό με την ήττα της Οσέρ στο Σοσό (1-0), βρέθηκε στην 3η θέση!

Ο Γιώργος Φοιρός πάντως, προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό, είναι αντίθετος με αυτούς που πιστεύουν ότι το Χαριλάου αγχώνει τους παίκτες του και εξηγεί τον λόγο:

Η ανάπτυξη της Θεωρίας των Πιθανοτήτων οφείλεται επίσης και στις ανάγκες των Φυσικών Επιστημών όπως η εφαρμογή της Θεωρίας Σφαλμάτων σε αστρονομικές παρατηρήσεις.

Κατά τα άλλα, η Μονακό ταπεινώθηκε (2-0) από τη "γειτόνισσα" Νις, ενώ σπουδαία νίκη πέτυχε και η Λε Μαν στο Παρίσι (0-1 την Παρί Σεν Ζερμέν) οπότε ονειρεύεται ακόμη και Τσάμπιονς λιγκ.

"Μέχρι τώρα στο Χαριλάου έχουμε παίξει όλα τα δυνατά ντέρμπι.

Η Θεωρία των Πιθανοτήτων αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο το 18ο αιώνα με τις αξιοσημείωτες εργασίες των μαθηματικών Bernoulli, De Moivre, Laplace και Gauss.

Η 27η αγωνιστική: Νις - Μονακό 2-0 (9' πέν. Μπεγιόν, 77' Κονέ), Λιόν - Ναντ 3-1 (9' Ζουνίνιο, 34' Ντιάρα, 56' Φρεντ - 74' Ντιαλό), Αζαξιό - Μπορντό 0-2 (32' Σαμάκ, 57' Ντενίλσον), Τρουά - Νανσί 0-1 (61' Ζερκά), Σοσό - Οσέρ 1-0 (1' Νταγκανό), Παρί Σεν Ζερμέν - Λε Μαν 0-1 (5' πέν. Φορ), Ρεν - Λανς 4-1 (36', 45', 78' Ουτάκα, 74' Μοντερούμπιο - 90' Κουζέν), Σεντ Ετιέν - Λιλ 0-2 (43' Ντεμπισί, 64' Κεϊτά), Τουλούζ - Στρασβούργο 1-2 (76' Μορεϊρά - 6' Φάρνερουντ, 60' πέν. Αμπντεσαντκί).

Από τα δέκα παιχνίδια που δώσαμε, τα έξι ήταν ντέρμπι.

Ιδιαίτερα ο Laplace με τις εργασίες του άνοιξε μια καινούργια εποχή για τη Θεωρία Πιθανοτήτων.

Για τον λόγο αυτό, λόγω συγκυριών, έχουμε μόνο τέσσερις νίκες.

Γιατί ο Laplace δεν περιορίζεται μόνο στη μαθηματική ανάλυση των τυχερών παιγνιδιών, αλλά εφαρμόζει τα συμπεράσματά του και σε ένα πλήθος από επιστημονικά και πρακτικά προβλήματα.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχαμε νικήσει την Παναχαϊκή, όπου χάσαμε την νίκη από καθαρή ατυχία, ενώ με την Ξάνθη και την Καλλιθέα δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε γιατί εκείνη τη χρονική περίοδο δεν ήμασταν σε φόρμα.

Έτσι, με αφορμή τη μελέτη των σφαλμάτων που προκύπτουν στις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις του ίδιου αστρονομικού μεγέθους ανακαλύπτεται η περίφημη κανονική κατανομή του Gauss.

Από εδώ και πέρα όμως έχουμε πέντε παιχνίδια μέσα στην έδρα μας, τα οποία είναι στο πρόγραμμα να τα κερδίσουμε".

Κατόπιν αποδεικνύεται ότι η κανονική κατανομή απεικονίζει όχι μόνο την κατανομή των σφαλμάτων των αστρονομικών παρατηρήσεων αλλά και την κατανομή πολλών βιολογικών, κοινωνικών και φυσικών φαινομένων.

Πάντως, παρ' όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του Άρη, ο Γιώργος Φοιρός διαπιστώνει ότι μέσα στην ομάδα το κλίμα είναι ιδανικό.

Έτσι, στη διάρκεια του 19ου αιώνα γεννιούνται νέοι κλάδοι των εφαρμοσμένων μαθηματικών, όπως είναι η Θεωρία των Σφαλμάτων, τα Ασφαλιστικά Μαθηματικά και η Στατιστική Μηχανική.

Οι παίκτες του Άρη κάνουν υπομονή, αφού διαπιστώνουν ότι η διοίκηση της ομάδας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει προς αυτούς.

Στις μέρες μας η Θεωρία των Πιθανοτήτων με τις εργασίες πολλών διάσημων μαθηματικών, όπως είναι οι Chebyshev, Markov, Von Mises, Kolmogorov κ.ά., έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο. Καινούργια θεωρητικά αποτελέσματα παρέχουν νέες δυνατότητες για τη χρησιμοποίηση των μεθόδων της Θεωρίας των Πιθανοτήτων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εφαρμογές των Πιθανοτήτων αναφέρονται σε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημών όπως η Φυσική, η Χημεία, η Γενετική, η Ψυχολογία, η Οικονομολογία, η Τηλεπικοινωνία, η Μετεωρολογία κτλ. Η Θεωρία των Πιθανοτήτων ανήκει στους κλάδους των Μαθηματικών που συμβαδίζουν με την ανάπτυξη των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η Θεωρία των Πιθανοτήτων είναι απλώς ένα βοηθητικό εργαλείο για τη λύση πρακτικών προβλημάτων των άλλων επιστημών. Απεναντίας έχει μετασχηματιστεί σε έναν αυτοτελή κλάδο των καθαρών Μαθηματικών, που έχει δικά του προβλήματα και δικές του μεθόδους.