Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( οι "μεταναστεσ" :: 12/2/2006 23:25:55) 

Ο Άγγελος Μπασινάς έκανε ντεμπούτο για τη Μαγιόρκα.

Το άγχος της… τσιπούρας

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΟΙ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ"

Η επίδραση στρεσογόνων παραγόντων στη νοστιμιά των ψαριών

1. Να βρεθούν τα ακρότατα της συνάρτησης [pic].

Πρώτο γκολ ο Σαμαράς, ντεμπούτο ο Μπασινάς

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

ΛΥΣΗ

Το πρώτο γκολ στην αγγλική καριέρα του Γιώργου Σαμαρά και η πρεμιέρα του Άγγελου Μπασινά με τη Μαγιόρκα ήταν ό,τι άξιζε από τις επιδόσεις των Ελλήνων της διασποράς.

Σε πέντε αίθουσες στο υπόγειο της Γεωπονικής Σχολής, 232 δεξαμενές φιλοξενούν εκατοντάδες κιλά ψαριών της θάλασσας και του γλυκού νερού. Η μελέτη των παραγόντων που προκαλούν στρες (!) στα ψάρια και η "κοινωνική" τους συμπεριφορά είναι ο στόχος στο Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας.

Έχουμε: [pic]. [pic]. [pic].

Αναλυτικά:

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υδροβιολογίας, κ. Σοφρώνιος Παπουτσόγλου εξηγεί τους παράγοντες που προκαλούν στρες στα ψάρια

Επομένως, αν [pic], τότε [pic] για [pic] και [pic] για [pic].

Γιώργος Σαμαράς (Μάντσεστερ Σίτι): πέρασε αλλαγή στο 46' και σκόραρε λίγο αργότερα στη νίκη 3-2 επί της Τσάρλτον. Κι αυτό γιατί το άγχος βλάπτει, όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο τους ανθρώπους.

|x |[pic] [pic] | | |[pic] | |[pic]| ( 0| | |( |

Άγγελος Μπασινάς (Χετάφε): πέρασε αλλαγή στο 46' του 1-1 με τη Χετάφε. Στα ψάρια που εκτρέφονται, το στρες ισοδυναμεί με προβλήματα στην ανάπτυξη και την ποιότητα της σάρκας τους.

ενώ αν [pic], τότε [pic] για [pic] και [pic] για [pic].

Σωτήρης Κυργιάκος (Ρέιντζερς): βασικός, έπαιξε ως το 67' και πρωταγωνίστησε σε αρκετούς… καβγάδες στην ήττα 0-1 από τη Σέλτικ. Προβλήματα, δηλαδή, που φτάνουν ώς το πιάτο των καταναλωτών, καθώς οι μελέτες αφορούν μόνο στα είδη που εκτρέφονται μαζικά.

|x |[pic] [pic] | | |[pic] | |[pic]| ( 0| | |( |

Λάμπρος Χούτος (Ρετζίνα): βασικός, αντικαταστάθηκε στο 70' της ήττας 1-4 από τη Μίλαν. Ανάλογα με το είδος και την ηλικία των ψαριών, οι παράγοντες του άγχους διαφέρουν. Άρα, η συνάρτηση [pic] για [pic] παρουσιάζει ελάχιστο αν [pic] και μέγιστο αν [pic]. Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον): βασικός, αντικαταστάθηκε στο 90' στο 1-1 με την Άρσεναλ.

Έτσι, τα λαβράκια στρεσάρονται όταν στις δεξαμενές εκτροφής δεν έχουν παρέα.

Η τιμή του μεγίστου ή του ελαχίστου είναι ίση με [pic]. Τάκης Φύσσας (Χαρτς): βασικός, έπαιξε 90' στην ήττα 1-2 από την Αμπερντίν.

Αντίθετα, οι τσιπούρες αγχώνονται όταν πλησιάζουν πολύ η μία την άλλη. 2. Ένας πληθυσμός 1000 βακτηριδίων εισάγεται σε ένα θρεπτικό μέσον και αναπτύσσεται σύμφωνα με τη συνάρτηση [pic], όπου t ο χρόνος σε ώρες.

Γιάννης Αμανατίδης (Άιντραχτ): έπαιξε 90' στην ήττα 0-1 από το Ανόβερο.

Πέστροφες και κυπρίνοι προτιμούν το γαλάζιο χρώμα των δεξαμενών όταν είναι σε νεαρή ηλικία, διαφορετικά νιώθουν άβολα. Σε πόσο χρόνο ο πληθυσμός των βακτηριδίων θα είναι μέγιστος και ποιος θα είναι ο πληθυσμός αυτός;

Στάθης Ταβλαρίδης (Λιλ): βασικός και χθες εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν.

"ΤΑ ΝΕΑ" περιηγήθηκαν στο εργαστήριο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και υπεύθυνου του εργαστηρίου κ. Σωφρονίου Παπουτσόγλου. ΛΥΣΗ

Βαγγέλης Νάστος (Βιτσέντζα): παρών 90' στο 0-0 με την Αρέτσο.

"Εδώ μελετάμε την επίδραση των στρεσογόνων παραγόντων στη φυσιολογία των ψαριών που προορίζονται για κατανάλωση.

Έχουμε [pic]. [pic].

ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ: Δημήτρης Γραμμόζης (Κολονία), Κώστας Χαλκιάς (Μούρθια), Άγγελος Χαριστέας, Γιάννης Αναστασίου (Άγιαξ), Δημήτρης Ελευθερόπουλος (Ρόμα), Γιώργος Φωτάκης (Κιλμάρνοκ), Ζήσης Βρύζας (Τορίνο), Γιώργος Κυριαζής (Τριεστίνα), Άκης Ζήκος (Μονακό), Αντώνης Νατσούρας (Κρεμονέζε), Κώστας Λουμπούτης (Τβέντε), Γιούρκας Σεϊταρίδης (Ντιναμό Μόσχας).

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μειώσουμε το χρόνιο στρες που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και την ποιότητα του κρέατος των ψαριών", εξηγεί ο καθηγητής.

Επειδή ο χρόνος t είναι θετικός, η ρίζα [pic] απορρίπτεται. [pic] [pic].

Πώς… πνίγηκαν τα ψάρια

Επομένως [pic] για [pic].

Ήταν 8 Ιουλίου του 2002, όταν το εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας, που λειτουργεί ήδη δέκα χρόνια, καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πλημμύρες που έπληξαν τότε την Αττική.

Έχουμε λοιπόν [pic], [pic] στο (0, 10) και [pic], στο (10, [pic]).

"Τα φρεάτια σηκώθηκαν πάνω.

Άρα ύστερα από 10 ώρες θα παρουσιαστεί ο μέγιστος πληθυσμός βακτηριδίων που θα είναι ίσος με [pic].

Οι δεξαμενές του γλυκού νερού, αν και είχαν μέσα ένα τόνο νερό, αναποδογύρισαν. Τα ψάρια πετάχτηκαν παντού και τα περισσότερα ψόφησαν. Ενώ στις δεξαμενές με το θαλάσσιο νερό μπήκαν μέσα τα νερά της βροχής, άλλαξαν την αλατότητα και φυσικά τα ψάρια δεν άντεξαν", περιγράφει ο κ. Παπουτσόγλου. Τότε το εργαστήριο είχε 132 δεξαμενές με 500 κιλά ψαριών. Τα πειράματα πήγαν πίσω ένα χρόνο, καθώς καταστράφηκε και όλο το βιολογικό υλικό που είχε αφαιρεθεί από τα ψάρια για τις ανάγκες των ερευνών. Την περασμένη εβδομάδα, το εργαστήριο που επισκευάστηκε, λειτούργησε και πάλι. Το συνολικό κόστος επισκευής φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ!

Σαργοί, οι αντικοινωνικοί

Τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, άσπρες, γαλάζιες, μαύρες ή σκούρες μπλε - ανάλογα με τις ανάγκες των πειραμάτων - οι δεξαμενές φιλοξενούν επτά είδη ψαριών της θάλασσας, πέντε του γλυκού νερού, όστρακα, κυδώνια και στρείδια. Το ίδιο είδος υπάρχει σε πολλές δεξαμενές, αλλά σε διαφορετικές φάσεις της ανάπτυξής του. Η τεχνολογία έχει τον πρώτο λόγο, με κλειστά κυκλώματα νερού, βιολογικά και μηχανικά φίλτρα, ειδικά φώτα και ηλεκτρονικά θερμόμετρα.

"Το χρώμα των δεξαμενών, η πυκνότητα των ψαριών ανά μονάδα όγκου του νερού, η διάρκεια και η ένταση του φωτός, η συνεκτροφή, ο αριθμός και η ποσότητα των γευμάτων, τα επίπεδα του οξυγόνου, η θερμοκρασία και η θολότητα του νερού, αποτελούν μερικούς μόνον από τους παράγοντες που έχουμε παρατηρήσει ότι επηρεάζουν το στρες στα ψάρια", αναφέρει ο κ. Παπουτσόγλου. Τα χέλια σχεδόν δεν φαίνονται, καθώς προτιμούν να βρίσκονται πάντα στον πάτο των δεξαμενών. Οι κινέζικοι κυπρίνοι κολυμπούν σχεδόν κολλημένοι ο ένας δίπλα στον άλλον και οι τυλάπιες φαίνεται πως απλά ανέχονται η μία την παρουσία της άλλης.

Η θερμοκρασία νερού

Ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης των ψαριών, αλλά και τα πειράματα, η θερμοκρασία του νερού αλλάζει. "Βλέπετε εδώ τις τυλάπιες, είμαστε στους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου. Στους 29 βαθμούς αναπαράγονται. Πρέπει να δείτε. Το πρόσωπό τους κοκκινίζει, σαν να βάφονται για να προσελκύσουν το ταίρι τους. Έχουν ήδη αρχίσει το ένα αρσενικό να κυνηγάει το άλλο σε ένα παιχνίδι επικράτησης και προσέλκυσης των θηλυκών", λέει ο κ. Παπουτσόγλου.

Λίγο νωρίτερα, σαν να μιλούσε σε κάποιο κατοικίδιο, "καλούσε" τους οξύρρυχους της δεξαμενής να έρθουν στα χέρια του. Το θέαμα του ανθρώπινου χεριού που "χαϊδεύει" ένα ψάρι είναι, πράγματι, τουλάχιστον ασυνήθιστο.

Στην επόμενη αίθουσα, στη δεξαμενή με τους σαργούς, ο καθηγητής εξηγεί πως αυτά τα ψάρια έχουν μάλλον "αντι-κοινωνική συμπεριφορά". "Είναι πολύ επιθετικά μεταξύ τους. Αλληλοδαγκώνονται μέχρι θανάτου", εξηγεί και δείχνει τα μαύρα σημάδια στα πλευρά των σαργών που έχουν εμπλακεί σε "καβγά".

Και πειράματα με Μότσαρτ!

Οι φοιτητές - μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί - μαζί με τον καθηγητή ετοιμάζονται για το νέο τους φιλόδοξο πείραμα, το οποίο θα αρχίσει σε λιγότερο από δέκα ημέρες.

Τα ηχεία μέσα στις δεξαμενές έχουν τοποθετηθεί και οι κυλιόμενες κάμερες, που θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν σε 24ωρη βάση τις αντιδράσεις των ψαριών, είναι έτοιμες να λειτουργήσουν. "Στόχος μας, αυτή τη φορά, η διερεύνηση της φυσιολογίας του εγκεφάλου των ψαριών, όταν τους παρέχεται η δυνατότητα να ακούσουν μουσική", εξηγεί ο καθηγητής. Και συμπληρώνει πως οι αντιδράσεις των ψαριών θα καταγράφονται σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια θα μελετάται λεπτομερώς. "Έχουμε επιλέξει την κλασική μουσική, Μότσαρτ, για παράδειγμα, και την ελληνική παραδοσιακή. Και οι δύο έχουν μελωδικότητα", εξηγεί.