Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σύντομη είδηση

( ο μπιλ γκέιτς μιλά στους "φακέλους" :: 6/3/2006 20:38:15) 

Ο Μπιλ Γκέιτς μιλά στους "Φακέλους" ΑΙΧΜΕΣ 1 ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια με προσωπική περιουσία που φτάνει τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ασεβείς συγκρίσεις

Εισαγωγή

Ο Μπιλ Γκέιτς συνιδρυτής και πρόεδρος της Microsoft, της μεγαλύτερης εταιρείας πληροφορικής στον κόσμο, μιλά σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή του MEGA "Οι φάκελοι" (23.50) για την Ελλάδα, το μυστικό της επιτυχίας και τις ελπίδες του για επέκταση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλον τον κόσμο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ.

Στο χώρο της επιστήμης το 17ο αιώνα κυριαρχούσε η μελέτη της κίνησης των ουράνιων σωμάτων, καθώς και η μελέτη της κίνησης ενός σώματος πάνω ή κοντά στη Γη. Στην ίδια εκπομπή θα δούμε ακόμη πώς η φτωχότερη γειτονιά της Αττικής ευλογήθηκε με τεράστια έσοδα από τα σκουπίδια και γιατί τα ξόδεψε σε μια ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα "Ακράτητος" που κατάφερε να αναρριχηθεί στην Α' Εθνική κατηγορία.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Στη μελέτη αυτή προφανώς σημαντικό ρόλο έπαιζε ο προσδιορισμός του μέτρου της ταχύτητας και της διεύθυνσης της κίνησης του σώματος σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. "Οι Φάκελοι" αποκαλύπτουν για ποιους λόγους ένας δήμαρχος, που αφήνει πίσω του χρέη 66 εκατομμυρίων ευρώ, αποταμιεύει σε τράπεζα της Ελβετίας αλλά και τι δουλειά έχει ο ψηλός με το πούρο του ελληνικού ποδοσφαίρου αναμεμειγμένος στη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας των Άνω Λιοσίων. Το χθεσινό θέμα που «έπαιξε» στο κεντρικό δελτίο του Mega αποτελεί ασφαλώς σημαντική… συμβολή στον προβληματισμό για το αν πρέπει ή όχι να καλυφθεί τηλεοπτικά η δίκη τής 17 Νοέμβρη. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, αν η θέση του σώματος μια χρονική στιγμή [pic] εκφράζεται με τη συνάρτηση [pic], τότε ο προσδιορισμός του μέτρου και της διεύθυνσης της ταχύτητάς του τη χρονική στιγμή [pic] ανάγεται στον προσδιορισμό του ρυθμού μεταβολής της [pic] ως προς [pic] ή, όπως ονομάστηκε αργότερα, της παραγώγου της [pic].

Στο τρίτο μέρος της εκπομπής θα παρουσιαστεί το πορτρέτο του Αριέλ Σαρόν από τα εφηβικά του χρόνια στην Γκάντνα, την παραστρατιωτική εβραϊκή ομάδα, μέχρι την πρόσφατη πολιτική ανατροπή που επιχείρησε και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει λόγω του εγκεφαλικού που απειλεί σήμερα τη ζωή του.

Αναγγέλθηκε πομπωδώς ως μια αναδρομή στις μεγάλες δίκες της χώρας, και… έδωσε ο Θεός να σταματήσει αυτή η αναδρομή στη Δίκη των 6! Έτσι, προβλήματα σχετικά με την κίνηση ενός σώματος, καθώς και άλλα που θα συναντήσουμε αργότερα, οδήγησαν στη γένεση του Διαφορικού Λογισμού. Διότι αν δεν σταματούσε εκεί, πολύ πιθανόν η δίκη τής «Ξηρός, Κουφοντίνας και Σία», να εξομοιωνόταν με τη δίκη τού… Κολοκοτρώνη! Θεμελιωτές του είναι οι Newton (1642-1727) και Leibniz (1646-1716), οι οποίοι εισήγαγαν τη γενική έννοια της "παραγώγου" και του "διαφορικού", βελτίωσαν τις μεθόδους του Διαφορικού Λογισμού και τις χρησιμοποίησαν στην επίλυση προβλημάτων της Γεωμετρίας και της Μηχανικής. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τη γλίτωσαν άλλες προσωπικότητες που έδωσαν μάχες για τη δημοκρατία και την αλήθεια. Η ανάπτυξη του Διαφορικού Λογισμού δε σταμάτησε το 17ο αιώνα, αλλά συνεχίστηκε το 18ο αιώνα με τη σημαντική συμβολή των αδελφών Jacob Bernoulli (1654-1705) και Johann Bernoulli (1667-1748), του Euler (1707-1783), κορυφαίου μαθηματικού της εποχής, του Lagrange (1736-1813) και πολλών άλλων. Οι ασεβείς, για παράδειγμα ταύτισαν τη δίκη των τρομοκρατών με δίκες όπως του Μπελογιάννη, του Ασπίδα, των αεροπόρων - ακόμη και του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάστηκε ένας πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τέλος, η αυστηρή θεμελίωση του Διαφορικού Λογισμού έγινε από τους μαθηματικούς του 19ου αιώνα όπως του Bolzano (1781-1848), του Cauchy (1789-1857) και του Weierstrass (1815-1897). Το Mega μάλιστα, επ' αυτού διέπραξε και το μέγιστο ατόπημα: έδειξε το απόσπασμα της κατάρρευσης του Μ. Κουτσόγιωργα! Κανείς δεν κατάλαβε γιατί. Όλοι όμως καταλάβαμε γιατί τα κανάλια δίνουν αυτή τη μάχη για να μπουν οι κάμερες στη δίκη. Γιατί θέλουν τζάμπα πρόγραμμα για να γεμίσουν ατέλειωτες ώρες τρομολαγνίας. Τώρα που τα ριάλιτι δεν πάνε και πολύ καλά…