Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρχισε με επιτυχία χθες το μεσημέρι η πρώτη στη χώρα μας ψηφιακή μετάδοση εικόνας.

Το Ασφαλιστικό έχει κλείσει ώς το 2035 λέει η κυβέρνηση

13.3 Βασικές πολιτικές

Η ελληνική τηλεόραση μπήκε σε μία νέα εποχή με την έναρξη εκπομπής σήματος από την ΕΡΤ, που βασίζεται στην τεχνολογία επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Μέχρι το 2035 έχει κλείσει το θέμα του Ασφαλιστικού στη χώρα μας επισημαίνει ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Οι βασικές πολιτικές της ΕΕ καθορίζονται από τις Ιδρυτικές Συνθήκες (Παρισίων, Ρώμης, Μάαστριχτ, Άμστερνταμ, Νίκαιας) και περιέχονται στο Σύνταγμα της Ευρώπης.

Η εκπομπή του ψηφιακού σήματος γίνεται σε πιλοτικό στάδιο από τη συχνότητα UHF 48 του Υμηττού και από έναν δίαυλο υπάρχει η δυνατότητα λήψης τριών καναλιών.

Έτσι, μετά και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε προχθές τη ΓΣΕΕ ότι δεν τίθεται θέμα νέων αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαράσσει τις γενικές κατευθύνσεις για συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις.

Πρόσβαση σε αυτό θα έχουν αρχικά μόνο οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, αλλά στόχος της κρατικής τηλεόρασης είναι μέχρι το έτος 2012 να υπάρχει εξ ολοκλήρου ψηφιακή μετάδοση για όλα τα προγράμματα.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση έπειτα από παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της Παγκόσμιας Τράπεζας σχεδιάζει νέες προσαρμογές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά πως οι παραινέσεις αυτές αφορούν τις δημοσιονομικές πτυχές του θέματος αυτού, καθώς και το δημογραφικό πρόβλημα, και απευθύνονται προς όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, τα βασικά όργανα, που μελέτησες στην προηγούμενη ενότητα, διαμορφώνουν, με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις, τους συγκεκριμένους κανονισμούς και οδηγίες που δεσμεύουν τα κράτη-μέλη, τα οποία οφείλουν να εναρμονίσουν* τις πολιτικές τους με τις πολιτικές της ΕΕ.

Oι τηλεθεατές θα μπορούν να τα παρακολουθούν με τη βοήθεια ειδικού αποκωδικοποιητή που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά και χωρίς καταβολή πάγιων τελών ή χρηματικής συνδρομής.

* Εναρμόνιση:

Παραμένει η συμβατική κεραία χωρίς προσθήκες και η τηλεόραση που διαθέτουμε.

Προσαρμογή.

Ο αποκωδικοποιητής υπάρχει στην αγορά και το κόστος του κυμαίνεται από 60 έως 120 ευρώ.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να προσαρμόζουν τις αποφάσεις και τις εθνικές πολιτικές τους με τις βασικές πολιτικές της ΕΕ. Σύντομα θα είναι διαθέσιμες και αμφίδρομες χρηστικές υπηρεσίες, που μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά τη σχέση των τηλεθεατών με την τηλεόραση. Γι' αυτό και βοηθούνται με οδηγίες και ελέγχονται για την εφαρμογή τους (επιτροπές ελέγχου, πρόστιμα, παραπομπή σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).

Δηλώσεις Παναγόπουλου και Χουλιάρα

Ειδικότερα:

"Η ΕΡΤ γράφει ξανά τηλεοπτική ιστορία", δήλωσε σχετικά με την έναρξη του ψηφιακού σήματος ο πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης Χρήστος Παναγόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η τηλεόραση μπαίνει σε μία νέα εποχή, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες ήδη.

1. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική (ΟΝΕ)

"Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να κάνουμε ένα μεγάλο τεχνολογικό βήμα", επισήμανε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας και τόνισε ότι "το κοινό δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση με μηνιαία συνδρομή".

Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1991) αποφασίζεται η Οικονομική και Νομισματική Ένωση των κρατών-μελών, που προβλέπει την είσοδο κοινού νομίσματος, του ευρώ.

Τρία ολοκαίνουργια κανάλια, με περιεχόμενο ουσίας και υψηλής ποιότητας, χωρίς διαφημίσεις, με καθαρότατη εικόνα και ήχο, θα αρχίσουν να μεταδίδονται από την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Σήμερα, με εξαίρεση τη Σουηδία, Δανία και Βρετανία, το ευρώ αποτελεί το κοινό νόμισμα για περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

Τα τρία κανάλια

Η ΟΝΕ προϋποθέτει τη στενή οικονομική συνεργασία των κρατών-μελών.

Το "Πρίσμα Πλας" θα είναι ένα κανάλι για όλους, με ψυχαγωγικά και ενημερωτικά προγράμματα, χρηστικές εκπομπές και σύντομα δελτία ειδήσεων, με μία εντυπωσιακή καινοτομία.

Τα όργανα της ΕΕ διαμορφώνουν κάθε χρόνο γενικούς προσανατολισμούς οικονομικής πολιτικής που αποστέλλουν στα κράτη-μέλη.

Το σύνολο των μεταδόσεων με την ψηφιακή τεχνολογία θα εξασφαλίζει πλήρη προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρίες.

Η ΕΕ ελέγχει την εφαρμογή αυτών των οικονομικών προσανατολισμών και στις κυβερνήσεις που δεν τους τηρούν απευθύνει συστάσεις και επιβάλλει πρόστιμα.

Το "Σινέ Πλας" θα είναι το κανάλι του πολιτισμού, εκπέμποντας πρόγραμμα ψυχαγωγικού περιεχομένου, με ταινίες, ντοκιμαντέρ και ορισμένες επιλεγμένες σειρές από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ.

Σε περίπτωση που κράτος-μέλος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, η ΕΕ μπορεί να δώσει χρηματική ενίσχυση.

Το "Σπορ Πλας" θα δίνει έμφαση στον αθλητισμό, με πρόγραμμα ποικίλου περιεχομένου, αθλητικές εκπομπές και προβολή αθλημάτων, που μέχρι τώρα δεν είναι ευρέως διαδεδομένα αλλά και ενημερωτικά προγράμματα, μουσικές εκπομπές και ειδήσεις, που θα παρουσιάζονται με σύγχρονη αισθητική.

2. Κοινωνική Πολιτική

Από τον ερχόμενο Μάρτιο το 65% του πληθυσμού στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία θα έχει τη δυνατότητα λήψης της ψηφιακής τηλεόρασης στις συχνότητες 48, 56, 53 των UHF, ελεύθερα και χωρίς χρέωση, μονάχα με τη χρήση αποκωδικοποιητών.

Με την ψήφιση του Χάρτη Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων στη Συνθήκη του Άμστερνταμ (1997), η ΕΕ διαμορφώνει μιαν ενιαία ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Οι βασικοί στόχοι της είναι η προώθηση μιας κοινωνίας για όλα τα άτομα και η προετοιμασία όλων για τον κόσμο της εργασίας που μεταβάλλεται σε μιαν εποχή παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικής αλλαγής.

Οι βασικές δράσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν την επιμόρφωση, κατάρτιση και προσανατολισμό των νέων και των ανέργων, τα θετικά μέτρα για την απασχόληση των γυναικών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κοινωνικό τομέα (εθελοντισμός), τη βελτίωση των υπηρεσιών περίθαλψης παιδιών και ηλικιωμένων.

φωτ. 13.14 Το ευρώ. Την 1η Ιανουαρίου 2002 το ευρώ, σε μορφή χαρτονομισμάτων και κερμάτων, εισάγεται σε όλα τα κράτη-μέλη, και στις 28 Φεβρουαρίου 2002, τα εθνικά νομίσματα παύουν να κυκλοφορούν και αντικαθίστανται από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. - Να συζητήσετε στην τάξη τα οφέλη από την ύπαρξη ενός κοινού νομίσματος στην ΕΕ. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το ευρώ από τις ιστοσελίδες της ΕΕ (www.ee.gr).

«Η ΕΕ έχει ως αποστολή…..να προάγει στο σύνολο της Κοινότητας …υψηλό επίπεδο απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, …υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών» Άρθρο 2 Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως τροποποιήθηκε από τη Συνθήκη του Άμστερνταμ.. - Να συζητήσετε στην τάξη την κοινωνική πολιτική της ΕΕ. Ποια ευρωπαϊκά προγράμματα γνωρίζετε από την τοπική σας κοινωνία, που προωθούν αυτούς τους στόχους;

φωτ. 13.15 Το σήμα του προγράμματος equal. Η κοινοτική πρωτοβουλία "equal" αποτελεί εργαλείο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στοχεύει στην πειραματική εφαρμογή και διάδοση νέων τρόπων καταπολέμησης των διακρίσεων και της ανισότητας στον τομέα της απασχόλησης (περισσότερες πληροφορίες: http://www.equal-greece.gr).

3. Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)

Τα κράτη-μέλη συνεργάζονται με στόχο τον καθορισμό μιας κοινής αμυντικής πολιτικής, που μελλοντικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινή ευρωπαϊκή άμυνα (ευρωπαϊκός στρατός).

Εξάλλου, για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της ελευθερίας στον ευρωπαϊκό χώρο, προβλέπεται η συνεργασία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών των κρατών μελών με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα την Europol και την Eurojust, τα οποία έχουν ως στόχο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, σωματεμπορία, «ξέπλυμα χρήματος»).