Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( στοιχειώνει τα πιέρια όρη το κουφάρι του γιάκοβλεφ ) 

Στοιχειώνει τα Πιέρια Όρη το κουφάρι του Γιάκοβλεφ

Η μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση σε πόλη της Ελλάδας ήταν μια ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποίησαν συνδικάτα, αγρότες και κόμματα που φώναξαν κατά του πολέμου στο Ιράκ και της Ευρώπης της ανεργίας

Διαβάζω και γράφω

Αδιαφορεί η πολιτεία για την αγωνία των συγγενών των θυμάτων, εδώ κι έναν χρόνο- "Μας έδωσαν αποζημιώσεις της πείνας", λένε εκείνοι- "Έγινε τουριστική ατραξιόν η τραγωδία μας", καταγγέλλουν- Στο περίμενε για το ραντάρ

Η πιο μεγάλη πορεία του Ναυπλίου

1. Γράψτε έναν τίτλο ή έναν υπότιτλο για το σκίτσο αυτό.

Το ρολόι σταματά τη νύχτα της 17ης Δεκεμβρίου του 1997, κάπου στα Πιέρια όρη, όταν ένα ουκρανικό αεροσκάφος χάνεται από τα ίχνη του πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

Ενωμένα τα τέσσερα βασικά μπλοκ στους δρόμους της πόλης

2. Σε μια παράγραφο περιγράψτε τι βλέπετε στο σκίτσο.

Για αρκετές ώρες επικρατεί σύγχυση και αναστάτωση.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

ΚΥΡ, Ημερολόγιο του 1999 με τον ΚΥΡ, εκδ. Καστανιώτη Για μέρες, αργότερα, παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρούνε το σημείο πτώσης του αεροπλάνου.

… Βούλιαξε το Ναύπλιο από τους 10.000 διαδηλωτές που, αψηφώντας την πολύωρη βροχή, διαδήλωσαν σε ένα πανηγύρι με χρώμα, μουσική, μπαλόνια δίνοντας αντιπολεμικό μήνυμα λίγα μέτρα από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εργασίας των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο στρατός από ξηρά, αέρα και θάλασσα δίνει τη δική του μάχη για τον εντοπισμό του "Γιάκοβλεφ" και τυχόν επιζώντων του.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Δυστυχώς, όλοι είναι νεκροί.

Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μαζική κινητοποίηση σε περιφερειακή πόλη της Ελλάδας ήταν μια ειρηνική διαδήλωση, ένα πανηγύρι που ολοκληρώθηκε με βεγγαλικά, τα οποία φώτισαν τον ουρανό του Ναυπλίου, συναυλίες και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το αεροπλάνο, τσακισμένο, θα βρεθεί διαλυμένο στην πλαγιά.

"Στύψτε πορτοκάλια και όχι ανθρώπους" και "δουλεύουμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να δουλεύουμε" ήταν δύο από τα συνθήματα που έδωσαν το στίγμα της χθεσινής ημέρας από πλευράς Πρωτοβουλίας για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Το τι επακολούθησε από εκεί και πέρα είναι γνωστό στο πανελλήνιο, που παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή το χρονικό της αεροπορικής τραγωδίας.

Συνδικάτα, εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, κόμματα και οργανώσεις φώναξαν ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ και στην Ευρώπη της ανεργίας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι μνήμες από την πτώση και τον άδικο χαμό 74 συνανθρώπων μας είναι ακόμη νωπές.

Ύστερα από διαβουλεύσεις των τεσσάρων βασικών μπλοκ (Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Θεσσαλονίκη Δράση 2003, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και ΝΑΡ), αποφασίστηκε να γίνουν μεν όπως είχε προγραμματιστεί ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, αλλά όλοι να συναντηθούν στον παραλιακό δρόμο και να καταλήξουν στη Νομαρχία, που βρίσκεται έξω από την πόλη.

Κι όμως τίποτα δεν έχει γίνει για να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και απ' ό,τι φαίνεται ούτε πρόκειται να γίνει… Ακόμη και το πολυσυζητημένο πια ραντάρ προσέγγισης, που έλειπε από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και, για κάποιους, "ευθύνεται" για την τραγωδία, παρά τις διαβεβαιώσεις που συνόδεψαν εκείνες τις ημέρες, δεν έχει τοποθετηθεί.

Κοινό μήνυμα.

Απ' ό,τι διαπιστώνεται, οι επιβάτες του Γιάκοβλεβ δεν ήταν μόνο θύματα ενός τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, αλλά θύματα και μιας τραγικής αδιαφορίας.

Έτσι, η Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα από το Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, διέσχισε την οδό Άργους και συνέχισε στον παραλιακό δρόμο όπου συναντήθηκε με τις υπόλοιπες ομάδες.

Ανθρώπινη ευαισθησία τέλος…

Η Θεσσαλονίκη Δράση 2003 είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Δημαρχείου ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Πλατεία Συντάγματος.

Κανένας αρμόδιος και υπεύθυνος φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να μαζέψει επιτέλους τα προσωπικά αντικείμενα, που βρίσκονται εκεί, και να προστατεύσει τη μνήμη των ανθρώπων που τόσο άδικα χάθηκαν.

Λίγο νωρίτερα, το ΝΑΡ είχε ξεκινήσει από την Πλατεία Φιλελλήνων.

Ο κανονισμός αναφέρει ότι συγκεντρώνονται μόνο τα σημαντικά μέρη του αεροσκάφους και τα υπόλοιπα, όσο ψυχρό κι αν ακούγεται, αφήνονται στον τόπο της τραγωδίας.

Πάντως, παρά τις όποιες διαφορές τους, κοινό ήταν το αντιπολεμικό μήνυμα, αλλά και τα συνθήματα για την ανεργία και την ελαστικοποίηση των ωραρίων.

Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία μίας εκ των συγγενών των θυμάτων, κάποιοι έκαναν και "μπίζνες" με την τραγωδία των συνανθρώπων τους!

Άλλωστε, όπως έλεγε χθες ο κ. Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, "από τη Λισαβώνα ως το Ναύπλιο υπάρχουν ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνεργοι.

Ξενάγησαν 42 εργαζόμενους στην περιοχή του ατυχήματος, λες και ήταν αξιοθέατο…

Η Σύνοδος αυτή θα είχε νόημα, αν έθετε το ζήτημα αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας. Με πόνο ψυχής και με δική τους πρωτοβουλία οι συγγενείς των νεκρών μάζεψαν τα προσωπικά αντικείμενα των αγαπημένων τους προσώπων. Η κυβέρνηση αυτή τυπικά ή όχι αποτελεί μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και οφείλει να ανοίξει χαραμάδες στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων". ΄Όσα βέβαια βρέθηκαν και δεν έγιναν πλιάτσικο, σύμφωνα με κάποια σενάρια.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας που κινητοποιήθηκε παρά το κλίμα φόβου που είχε επικρατήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες. Πριν από λίγους μήνες αρκετοί από τους συγγενείς και οι δικηγόροι τους επισκέφθηκαν την περιοχή για μια τελευταία καταγραφή. Μετά το τέλος της πορείας, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη συναυλία των Active Member, Magic de Spell και Αλβανών καλλιτεχνών, η οποία διοργανώθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο από την Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και του Βασίλη Λέκκα στην Πλατεία Δημαρχείου. Μια δυσάρεστη επίσκεψη όχι μόνο γιατί αναμόχλευσε πικρές μνήμες, αλλά γιατί βρέθηκαν κομμάτια ανθρώπινης σάρκας -άγνωστο σε ποιόν ανήκαν- τα οποία κι έθαψαν.

Νωρίτερα, γύρω στη μία το μεσημέρι, οι περίπου 200 ένστολοι διαδηλωτές αστυνομικοί έφτασαν στην Πλατεία Φιλελλήνων όπου βρίσκονται σταθμευμένα λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Τραγικές για μία ακόμη φορά σκηνές γι' αυτούς που δε μπορούν να ξεχάσουν και γιατί η αδιαφορία του κράτους δεν τους αφήνει.

Στάθηκαν μπροστά στους έκπληκτους συναδέλφους τους που βρίσκονταν παρατεταγμένοι στην άλλη πλευρά της απαγορευτικής κορδέλας και ζήτησαν να τους αφήσουν να περάσουν.

Έμεινε με πέντε παιδιά

Λίγο έλειψε να προκληθεί ένταση, αλλά τελικά επικράτησε ψυχραιμία. Μια από τις τραγικές μορφές στην υπόθεση του μοιραίου "Γιάκοβλεφ" είναι η κ. Γιώτα Σιδηροπούλου από τη Βέροια. Κλείνοντας το… μάτι στους 200 συναδέλφους τους, οι άνδρες της Αστυνομίας τούς άφησαν να περάσουν. Ο σύζυγός της ήταν ένα απ' τα θύματα.

Όψη πολιορκημένης πόλης.

Μόνη, πλέον, μεγαλώνει πέντε παιδιά -τα τρία από τον πρώτο γάμο του συζύγου της.

Στο μεταξύ, τρομοκρατημένοι από την παρουσία των αστυνομικών, οι καταστηματάρχες συνέχιζαν μέχρι και λίγες ώρες πριν από την πορεία την επιχείρηση θωράκισης των καταστημάτων τους με σιδερένιες πόρτες και λαμαρίνες.

Πρόσφατα, τα τρία μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Γερμανία και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Μια ανάσα από αυτούς, σε κάθε εκατοστό της πόλης, οι αστυνομικοί, τα λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. και οι διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν το Ναύπλιο να μοιάζει πολιορκημένο. "Τρία στόματα λιγότερα", είπε η κ. Σιδηροπούλου. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες λίγο πριν από την πορεία, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι "η πορεία αυτή είναι μόνο μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν τον Ιούνιο" και τόνισε πως "η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει ενοικιαζόμενους εργάτες". "Δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Κλείνοντας η κ. Παπαρήγα ζήτησε "να αποσυρθούν οι δύο ελληνικές φρεγάτες από τον Περσικό Κόλπο και να κλείσει η βάση της Κρήτης". Δεν μπορούσα να καλύψω ούτε καν τις βασικές μας ανάγκες.

Νωρίς χθες, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είχε χαρακτηρίσει "βαρβαρότητα" τη διάταξη και τον τρόπο που κινείται η Αστυνομία αλλά και "προσβολή για την πόλη του Ναυπλίου".

Ο μόνος αρωγός", τόνισε, "ήταν ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, καθώς ο σύζυγός μου εργαζόταν στην εταιρία του.

"Το κίνημά μας έχει αποδείξει τον απόλυτο σεβασμό του στον χαρακτήρα των διαδηλώσεων.

Κάλυψε ακόμη και τα έξοδα της κηδείας, ενώ δε σταμάτησε ούτε και τώρα να στέλνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα οικονομική βοήθεια σε μένα και στα δύο ανήλικα παιδιά μου".

Μήπως η κινητικότητα αυτή είναι σκόπιμη, για να προκληθούν επεισόδια; Η κ. Σιδηροπούλου χτύπησε πολλές πόρτες. Εάν προκληθεί οτιδήποτε το βράδυ, θα είναι επειδή η Αστυνομία θέλει να κάνει το έλασσον μείζον", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπύρος. Χωρίς ωστόσο καμιά ανταπόκριση. Σήμερα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ με αντισύνοδο και ομιλίες εκπροσώπων φορέων. Αναζητά οποιαδήποτε δουλειά θα μπορούσε να κάνει για να αναθρέψει σωστά, όπως είπε, τα δύο της παιδιά.

Και λίγα επεισόδια

Πώς βοήθησε η πολιτεία;

Εικονολήπτης τοπικού τηλεοπτικού καναλιού τραυματίστηκε χθες σε μικροεπεισόδια που προκάλεσε ομάδα αναρχικών κοντά την Πλατεία Δημαρχείου.

Το ΙΚΑ της χορήγησε την κατώτερη σύνταξη από τα ένσημα του νεκρού συζύγου της.

Ο νεαρός οπερατέρ, Άγγελος Δρίτσας βρισκόταν εκεί μαζί με τον αδελφό του Γιώργο όταν δέχθηκε επίθεση από περίπου 15 άτομα τα οποία επιχείρησαν να του σπάσουν την κάμερα και τον χτύπησαν με πέτρες, αλλά και με τα χέρια τους.

Εβδομήντα χιλιάδες δραχμές!

Ο αδελφός του υποστήριξε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ότι ο επικεφαλής της ομάδας ήταν γνωστός αναρχικός που παλαιότερα περιλαμβανόταν στους συνήθεις υπόπτους για τρομοκρατία. "Τους λείπει ο πατέρας τους", λέει για τα δυο ανήλικα παιδιά της η κ. Σιδηροπούλου.

Ο Α. Δρίτσας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείου του Ναυπλίου.

"Νομίζουν πως βρίσκεται στην Οδησσό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρει τραύμα στο κεφάλι ενώ ο αδελφός του τραυματίστηκε ελαφρότερα.

Κι εγώ δεν έχω ούτε το κουράγιο ούτε και τη δύναμη να τους πω την αλήθεια".

Λίγο αργότερα, ομάδα αναρχικών, περίπου 150 ατόμων, με την ονομασία "Αντιεξουσιαστική Σαλόνικα 2003" έφτασε στην Πλατεία Φιλελλήνων και λίγο έλειψε να προκαλέσει επεισόδια.

Αναμνήσεις σε χειρόγραφα

Οι αναρχικοί προκαλούσαν τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ο κ. Καριοφύλλης Καραφυλλούδης, που έχασε την κόρη του δίνει κι αυτός τη δική του μάχη για την ανεύρεση της αλήθειας.

Οι διμοιρίες ετοιμάστηκαν να ρίξουν δακρυγόνα αλλά τελικά τα επεισόδια αποφεύχθηκαν.

Τα τρία του εγγόνια, ορφανά πια από μητέρα, αλλά με τη στήριξη του πατέρα και της γιαγιάς, συνεχίζουν περήφανα στο δρόμο που χάραξε η μητέρα τους.

Αντιπολεμικά συνθήματα με φόντο το Παλαμήδι

Η κόρη του κ. Καραφυλλούδη, Τριάδα, ήταν φιλόλογος και είχε πάρει εκπαιδευτική άδεια από την υπηρεσία της. Μια έκπληξη περίμενε τους κατοίκους του Ναυπλίου όταν ξύπνησαν. Ολοκλήρωνε τη μεταπτυχιακή της εργασία για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα "Το προεπαναστατικό θέατρο στην Ελληνική Παροικία της Οδησσού". Το Παλαμήδι… κατελήφθη από ένα πανό που ήταν ορατό από κάθε σημείο της πόλης. Το υλικό που είχε κατά την επιστροφή της από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη ήταν σημαντικότατο. "Stop the war (σταματήστε τον πόλεμο)", έγραφε το πανό που κρέμασαν οι άνθρωποι τής ομάδας Θεσσαλονίκη - Δράση 2003 στις 8 το πρωί. ΄Έγγραφα και σημειώσεις του Όθωνα, βιβλία του 1875 με στοιχεία για τη δράση και ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, που επέζησαν και διατηρήθηκαν στα κρατικά ιδρύματα ακόμη κι έπειτα από τη μπολσεβίκικη επανάσταση.

Λίγο αργότερα, από την ίδια ομάδα εμφανίστηκαν ακόμα δύο πανό στον λιμενοβραχίονα.

Το παράπονο που εξέφρασε ο κ. Καραφυλλούδης ήταν Χάθηκαν χρήματα

"Όχι στον Ευρωστρατό, στοπ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έξω το ΝΑΤΟ, έξω οι ιμπεριαλιστές" έγραφε το ένα και "Αγωνιζόμαστε για σταθερή εργασία.

"Θα δώσουμε και την ψυχή μας ακόμη για να βρεθούν η υπαίτιοι του αεροπορικού δυστυχήματος.

Κατώτερος μισθός 1.000 ευρώ.

Το θέμα δεν είναι η οικονομική, αλλά η ηθική αποζημίωση", υπογραμμίζει ο κ. Χρήστος Καραθανάσης, που έχασε τον αδελφό του τη μοιραία εκείνη νύχτα του Δεκέμβρη.

Κάτω τα χέρια από το 8άωρο" το άλλο.

"Η πολιτική που παίζεται στην υπόθεση αυτή", τόνισε, "είναι ύποπτη.

Και άλλα πανό με αντιπολεμικά συνθήματα και μπαλόνια είχαν γεμίσει την πόλη μέχρι το μεσημέρι.

Τα συμφέροντα πολλά. ΄Όμως είμαστε διατεθειμένοι είτε χρειαστεί ένα εκατομμύριο είτε εκατό να φτάσουμε την υπόθεση στο τέρμα".

"Γνωρίζω, είπε, πως με την επιστροφή στην Ελλάδα, ο αδελφός μου έφερνε και πολλά χρήματα μαζί του, τα οποία φυσικά δεν βρέθηκαν. Η ώρα που θα τα διεκδικήσουμε δεν έχει φτάσει. Προέχει ο καταλογισμός των ευθυνών προς όλες τις πλευρές

"Ο αδελφός μου", κατέληξε ο κ. Καραθανάσης, "άφησε πίσω του γυναίκα και δύο ανήλικα παιδιά, ενάμιση και τριάμισι χρόνων αντίστοιχα. Ευτυχώς που έτυχε να δημιουργήσει κάποια περιουσία. Αλλιώς τρία άτομα θα κατέληγαν στο δρόμο".

Κράτος αυθαιρεσίας

Στη σκηνή του παράλογου προβάλλει μια ακόμη τραγική φιγούρα. Είναι η κ. Ρούλα Τσιακμάκη. Ο πόνος της μεγάλος. Έχασε την αδελφή και τον γαμπρό της ενώ τα κορμάκια από τα δύο ανίψια της δε βρέθηκαν ποτέ.

"Αυτό που θέλω να τονίσω και να φωνάξω", μας είπε η κ. Τσιακμάκη, "είναι η εικόνα διάλυσης και αυθαιρεσίας που παρουσιάζει αυτό το κράτος. Ένας χρόνος έχει περάσει και κανείς από αυτούς που θέλουν να ονομάζονται υπεύθυνοι δεν έχει δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Αυτό που ενδιαφέρει συνέχισε είναι μόνο η επιφάνεια και όχι το βάθος των πραγμάτων. Πού και σε ποιον να καταλογίσει αυτό το κράτος ευθύνες; Στην Ολυμπιακή, στον πύργο Ελέγχου, ή στο αεροδρόμιο 'Μακεδονία' που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν παρέχει καμιά ασφάλεια για τους επιβάτες του. Οι μόνες ευθύνες που θα επιρριφθούν είναι στην ουκρανική πλευρά. Πρέπει όμως κι εμείς κάπου να στραφούμε. Προχωράμε μόνοι μας", κατέληξε η κ. Τσιακμάκη, "και δεν πρόκειται να μας σταματήσει κανείς. Ούτε καν αυτή η παγερή αδιαφορία του κράτους που ξέρει μόνο να αυτοθαυμάζεται".