Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( λιφτικ στις πολυκατοικίες :: 24/2/2006 20:18:07) 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΤΟΝΤΑΣ

Μερικές λανθασμένες ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγονται

Λιφτικ στις πολυκατοικίες

Λάθος άσκηση.

Λίφτιγκ στα γερασμένα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή της Ροτόντας θα επιχειρήσει εντός των προσεχών μηνών ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Υπερέκταση της ράχης.

Το πρόγραμμα για τον εξωραϊσμό των κτιρίων θα εφαρμοστεί στις πολυκατοικίες που βρίσκονται στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, στο τμήμα από την οδό Εγνατία μέχρι το ύψος της Ροτόντας, καθώς και σε όσες έχουν μέτωπο προς την πλατεία Ροτόντας, όπου αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανάπλασης.

Αυτή η άσκηση (σχήμα 5.4) υπερεκτείνει το κάτω μέρος της ράχης και διατείνει τους κοιλιακούς μύες.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Κώστα Εγγλέζο, σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα θα ενταχθούν δεκαεπτά κτίρια, ενώ σε δεύτερο επίπεδο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος και σε άλλες δεκατέσσερις πολυκατοικίες.

Οι μύες αυτοί είναι αδύναμοι στα περισσότερα άτομα.

Η ανακαίνιση των όψεων όσων πολυκατοικιών βρίσκονται στην περιοχή της Ροτόντας αναμένεται το αργότερο μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης άσκησης είναι η πιθανή πίεση στα νεύρα, συμπίεση, ακόμη και κήλη μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Το συγκεκριμένο έργο, με αρχικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Ροτόντας.

Σχήμα 5.4

Σωστή άσκηση. Αντί της υπερέκτασης της ράχης μπορεί το άτομο να ξαπλώσει σε πρηνή θέση πάνω σε μαξιλάρια ή τυλιγμένες πετσέτες και να εκτείνει τη ράχη ως την οριζόντια θέση (σχήμα 5.5).

Σχήμα 5.5

Λάθος άσκηση. Ανύψωση και των δύο ποδιών. Η άσκηση αυτή προκαλεί υπερβολική συμπίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους (σχήμα 5.6).

Σχήμα 5.6

Σωστή άσκηση. Ανύψωση ποδιών με λυγισμένα γόνατα. Η κίνηση αυτή (σχήμα 5.7) δυναμώνει τους κάτω κοιλιακούς μύες και γίνεται με τράβηγμα των ποδιών προς το κεφάλι χωρίς να ξεπερνιέται το επίπεδο των ώμων.

Σχήμα 5.7

Λάθος άσκηση. Οπίσθιο λάκτισμα με υπερέκταση του λαιμού και με το πόδι πάνω από το οριζόντιο επίπεδο δημιουργεί πρόβλημα στη μέση (σχήμα 5.8).

Σχήμα 5.8

Σωστή άσκηση. Όχι υπερέκταση του λαιμού, ούτε το πόδι πάνω από το οριζόντιο επίπεδο (σχήμα 5.9).

Σχήμα 5.9

Λάθος άσκηση. Κάμψη με ταυτόχρονη στροφή του κορμού. Η άσκηση παραβιάζει τη φυσιολογική μηχανική των αρθρώσεων, ασκώντας υπερβολική δύναμη στον αρθρικό θύλακα (σχήμα 5.10).

Σχήμα 5.10

Σωστή άσκηση. Έτσι γίνεται με ασφάλεια η διάταση οπίσθιων μηριαίων και των κατώτερων μυών της ράχης, με σταθεροποίηση του ποδιού (σχήμα 5.11).

Σχήμα 5.11

Λάθος Άσκηση. Περιστροφή του κεφαλιού. Μπορεί να πιέσει τις αρτηρίες και τα νεύρα του τραχήλου, να ασκήσει πίεση στους δίσκους ή να προκαλέσει ζάλη (σχήμα 5.12).

Σχήμα 5.12

Σωστή άσκηση. Κλίση της κεφαλής, δεξιά αριστερά, πάνω και κάτω. Έτσι χαλαρώνουν οι μύες του λαιμού με ασφάλεια (σχήμα 5.13).

Σχήμα 5.13

Λάθος άσκηση. Άσκηση κοιλιακών. Η ανύψωση του κορμού μέχρι πάνω (στο γόνατο), είτε με λυγισμένα είτε με τεντωμένα πόδια προκαλεί υπερβολική πίεση στους οσφυϊκούς δίσκους (σχήμα 5.14).

Σχήμα 5.14

Σωστή άσκηση. Άσκηση κοιλιακών χωρίς πλήρη έγερση του κορμού, όπως φαίνεται στο σχήμα 5.15, είναι πιο ασφαλής.

Σχήμα 5.15

Λάθος άσκηση. Δίπλωση του κορμού από την όρθια θέση (σχήμα 5.16). Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην οσφυοϊερή άρθρωση και διάταση των συνδέσμων του γόνατος.

Σχήμα 5.16

Σωστή άσκηση. Η δίπλωση του κορμού από καθιστή θέση είναι πιο ασφαλής (σχήμα 5.17).

Σχήμα 5.17

Λάθος Άσκηση. βαθύ κάθισμα (σχήμα 5.18). Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην άρθρωση του γόνατος, στους συνδέσμους, τον αρθρικό υμένα ή τους αρθρικούς χόνδρους.

Σχήμα 5.18

Σωστή Άσκηση. Διάταση του τετρακεφάλου, όπως φαίνεται στο σχήμα 5.19.

Σχήμα 5.19

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να ανασηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο από το έδαφος; Στις εικόνες βλέπουμε μαθητές ανασηκώνουν ένα βαρύ αντικείμενο από το έδαφος με δυο διαφορετικούς τρόπους. Στις περιπτώσεις (1) και (3) η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη και ανομοιόμορφη καθιστώντας τον τρόπο αυτό μεταφοράς αντικειμένου επικίνδυνο και ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγεται. Στην περίπτωση (2) η σπονδυλική στήλη του μαθητή δέχεται ομοιόμορφη επιβάρυνση. Oι επιβαρύνσεις της σπονδυλικής στήλης φαίνονται σχηματικά στα επόμενα 2 σκίτσα (4 και 5).

1. λάθος, 2. σωστό, 3. λάθος, 4. σωστό, 5. λάθος