Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η θεωρία της Γαίας, που για πρώτη φορά εισήγαγε ο Τζέιμς Λόβλοκ, επιστρέφει… δριμύτερη.

Εφαρμογή:

Στο νέο βιβλίο του ο Λόβλοκ, ο διάσημος βιολόγος και πρώην ερευνητής της ΝΑΣΑ, επανέρχεται στο επίμαχο ζήτημα του ζωντανού οργανισμού που ονομάζεται ΓΑΙΑ, του πλανήτη μας δηλαδή, τονίζοντας ότι "ο άρρωστος πλανήτης μας χρήζει άμεσης θεραπείας". Κύλινδρος [pic] αφήνεται από την κορυφή κεκλιμένου επιπέδου ύψους h.

Η θεωρία της Γαίας αντιμετωπίζει τη Γη σαν ένα σύνολο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα έμβια όντα αλλά και όλα όσα αποτελούν τα συστατικά του πλανήτη μας.

Με ποια ταχύτητα φτάνει στη βάση της κατηφόρας, αν το επίπεδο: α) είναι λείο, β) εμφανίζει τριβή με το σώμα;

Αν μπορούσαν και οι πολιτικοί, οι αρχηγοί κρατών που λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον μας να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, τότε σίγουρα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη!

Λύση:

Όμως από τότε (τα μέσα της δεκαετίας του '70) που πρωτοαναφέρθηκε η "θεωρία της Γαίας" μέχρι σήμερα πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει κυρίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με το περιβάλλον μας.

Στην περίπτωση (α) ο κύλινδρος όπως είπαμε ολισθαίνει.

"Είναι παρήγορο ότι δεκαετίες μετά όλο και περισσότεροι επιστήμονες όχι μόνο αποδέχονται τη θεωρία της Γαίας αλλά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα πολυσύνθετα προβλήματα του πλανήτη μέσα από το πρίσμα αυτό", εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης.

Η διατήρηση της ενέργειας για τα σημεία Α (κορυφή κατηφόρας) και Γ (βάση) γράφεται: [pic] ή [pic] (επίπεδο αναφοράς δυναμικής ενέργειας θεωρείται το αντίστοιχο του Γ).

Πράγματι, αυτό είναι το θετικό.

Άρα: [pic]

Υπάρχει όμως και ακόμη μία παράμετρος που έχει ενδιαφέρον, κρύβει όμως και προβληματισμό!

Στην περίπτωση (β) το σώμα κυλίεται και η διατήρηση της μηχανικής ενέργειας γράφεται: [pic].

"Ο Λόβλοκ στο νέο του βιβλίο:

Αν αντικαταστήσουμε: ΙΚ= 1/2 mR2 και [pic] (υ= ταχύτητα του κέντρου βάρους), βρίσκουμε: [pic].

Ο άρρωστος πλανήτης μας και πώς θα θεραπευτεί δεν είναι πια τόσο αισιόδοξος όσο παλαιότερα.

Άρα: [pic]

Δεν πιστεύει δηλαδή ακράδαντα πως συστήματα ζωντανά όπως η Γη μπορούν να αυτορυθμιστούν, ακριβώς επειδή η ανθρώπινη επέμβαση στο σύστημα του πλανήτη είναι πολύ μεγάλη.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η τελική ταχύτητα είναι μικρότερη στην κύλιση παρά στην ολίσθηση.

Ποιος λοιπόν και με ποιο τρόπο μπορεί να θεραπεύσει τη Γη;

Αξίζει να το σχολιάσουμε σε συνδυασμό με την απορία:

Αυτό, ανεξάρτητα με το τι πρεσβεύει ο 80χρονος σήμερα Λόβλοκ, θα πρέπει να το βρούμε εμείς", εξηγεί ο κ. Παυλίδης.

"Γιατί έχουμε, παρ' όλα αυτά, τροχούς στρογγυλούς, που κυλίονται, και όχι, π.χ., ορθογώνιους, που ολισθαίνουν μόνο;"

Ενδιαφέρουσες θεωρίες όπως αυτές έχουν μεγάλη αξία, αφού τοποθετούν το ζήτημα του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση του πλανήτη μας σε μία νέα βάση.

Ας επεκτείνουμε:

Αρκεί να μπορέσουμε κι εμείς να υιοθετήσουμε μια ουσιαστική οπτική γωνία, για να αντιληφθούμε τα σοβαρά προβλήματα της Γαίας.

Δοκιμάζουμε την παραπάνω διαδικασία για στερεά άλλων σχημάτων (π.χ. σφαίρα, τροχό κτλ.). Βρίσκουμε ποιο από όλα φτάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα στη βάση της κατηφόρας. Παρατηρούμε ότι η μάζα m και η ακτίνα R του στερεού δεν εμφανίζονται στη σχέση της υ. Πώς μπορούμε να το εξηγήσουμε;