Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Χρήματα που αφορούσαν τα προγράμματα "Θήρα" και "Γενικά Δασικά", καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές εποχικών εργαζομένων, κατηγορείται ότι οικειοποιήθηκε υπάλληλος του δασαρχείου.

(2) Το κύτταρο

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΚΟΥΒΗ

Το σώμα τόσο των φυτών όσο και των ζώων αποτελείται από μικρές μονάδες που ονομάζονται κύτταρα.

Περίπου 100.000 ευρώ κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από την υπηρεσία του υπάλληλος του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί σε τριμελές εφετείο κακουργημάτων.

Το κύτταρο είναι η μορφολογική και η λειτουργική μονάδα των οργανισμών και επομένως της ζωής.

Πρόκειται για τον Π.Κ., ο οποίος υπηρετούσε ως διαχειριστής δαπανών και λοιπών οικονομικών θεμάτων του δασαρχείου.

Πάνω στο κύτταρο εμφανίζεται το φαινόμενο της ζωής και είναι το μικρότερο κομμάτι της ζωντανής ύλης.

Η υπεξαίρεση για την οποία κατηγορείται αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2004, έπειτα από πολύμηνες έρευνες ενός οικονομικού επιθεωρητή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το μέγεθος του κυττάρου είναι συνήθως μικροσκοπικό, το δε σχήμα του ποικίλλει.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο υπάλληλος είχε υπεξαιρέσει χρήματα που προορίζονταν για την εξόφληση διαφόρων δαπανών της υπηρεσίας του.

Τα σπουδαιότερα μέρη του κυττάρου απέξω προς τα μέσα είναι: η μεμβράνη, το κυτταρόπλασμα και ο πυρήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό βούλευμα που εκδόθηκε από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, στον τραπεζικό λογαριασμό του Π.Κ. κατατέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου εκείνος να το διαθέσει σε δικαιούχους, πολίτες, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων "Θήρα" και "Γενικά Δασικά", που είχε εξαγγείλει το, τότε, υπουργείο Γεωργίας, για την περίοδο 1996-1997.

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο υπάλληλος του δασαρχείου άρχισε να καταβάλλει χρήματα σε δικαιούχους, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία. Δεν διέθεσε ωστόσο το σύνολο των χρημάτων, διότι δεν εμφανίστηκε ο αναμενόμενος αριθμός δικαιούχων. Το υπόλοιπο του συνολικού ποσού, δηλαδή περίπου 15.751 ευρώ, όφειλε να το επιστρέψει στην υπηρεσία του, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 1998, κάτι όμως που ο ίδιος δεν το έκανε, υπεξαιρώντας τα χρήματα.

Αντίστοιχα, από το υπουργείο Γεωργίας είχε καταβληθεί στο λογαριασμό του άλλο χρηματικό ποσό που προοριζόταν για τη μισθοδοσία των εποχικών υπαλλήλων του δασαρχείου. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Π.Κ. κατέβαλε κανονικά στους εποχικούς συναδέλφους το σύνολο των αποδοχών τους αλλά όχι και το ποσό που αντιστοιχούσε στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Έτσι κανείς από τους εποχικούς εργαζόμενους του δασαρχείου δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, ενώ ο οικονομικός διαχειριστής της υπηρεσίας υπεξαίρεσε με τον τρόπο αυτό άλλα 79.049 ευρώ.

Όταν στις αρχές του 2004 οικονομικός επιθεωρητής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισε να διενεργεί έλεγχο στα οικονομικά του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ένα χάος. Όλα τα έγγραφα που αφορούσαν πληρωμές και έξοδα της υπηρεσίας ήταν ανακατεμένα και στοιβαγμένα σε διάφορους φακέλους, σε ειδικό χώρο του δασαρχείου.

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα, ο επιθεωρητής κατάφερε να εντοπίσει το έλλειμμα, συνολικού ύψους 94.800 ευρώ, και ζήτησε εξηγήσεις από τον οικονομικό διαχειριστή.

Εκείνος, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, απάντησε εγγράφως ότι όλα τα χρήματα που είχε λάβει από το υπουργείο τα είχε διαθέσει για διάφορα έξοδα της υπηρεσίας του και παρέθεσε μία λίστα από αριθμούς πρωτοκόλλου εγγράφων, από τα οποία υποστήριζε ότι δικαιολογούνταν οι συγκεκριμένες δαπάνες. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι αριθμοί πρωτοκόλλου που επικαλούνταν ήταν ανύπαρκτοι και αποσκοπούσαν στο να παραπλανήσουν τον επιθεωρητή.

Έτσι σε βάρος του υπαλλήλου κατατέθηκε μήνυση από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και χθες εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την ίδια υπόθεση, με την οποία ο υπάλληλος παραπέμπεται να δικαστεί με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης.