Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κατάλληλο για πόση το νερό της νικόπολης :: 1/2/2006 19:21:09) 

Σύμφωνα τις αναλύσεις που είχε κάνει ο δήμος το περασμένο καλοκαίρι, στο νερό υπήρχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων εξαιτίας της γειτνίασης του δικτύου με τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της "Διάνα". Ωστόσο τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στο Γενικό Χημείο του Κράτους απέδειξαν ότι το νερό είναι κατάλληλο για πόση.

10.2.2 Ο υπολογιστής στις θετικές επιστήμες

"Καθαρά" τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους

Εκτός από τις συνηθισμένες χρήσεις του υπολογιστή από τους επιστήμονες -δηλαδή τη χρήση του υπολογιστή για εκπαίδευση, αποθήκευση και ανάκτηση στοιχείων, αναζήτηση στοιχείων από Τράπεζες Πληροφοριών και από το Διαδίκτυο, στατιστική ανάλυση στοιχείων, κ.ά.- στις θετικές επιστήμες έχουμε και ειδικές εφαρμογές κατά επιστήμη που έχουν καταστήσει τον υπολογιστή το πιο βασικό εργαλείο στο χώρο αυτό.

Κατάλληλο για πόση το νερό της Νικόπολης

Οι εφαρμογές του είναι πάρα πολλές και καθημερινά προστίθενται νέες.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Μερικές από αυτές είναι:

Σε άρση της απαγόρευσης πόσης του νερού στην περιοχή Νικόπολη του δήμου Σταυρούπολης, όπως είχε αποφασίσει από τον Ιούλιο του 2005, προχώρησε προ δεκαπενθημέρου η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Στα Μαθηματικά ο υπολογιστής βρίσκει πολλές εφαρμογές, καθώς έχει τη δυνατότητα να εκτελεί αριθμητικές πράξεις πολύ γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια.

Τα αποτελέσματα των δειγμάτων που η υπηρεσία είχε αποστείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση απέδειξαν ότι το νερό, με το οποίο υδρεύονται 5.000 νοικοκυριά της Νικόπολης, είναι κατάλληλο για πόση.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εργασίες, όπως η μελέτη γραφικών παραστάσεων με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού, η διερεύνηση γεωμετρικών προβλημάτων, η απόδειξη θεωρημάτων όπου απαιτείται επίλυση πολύπλοκων τύπων, η επίλυση εξισώσεων, η μελέτη προβλημάτων της στατιστικής, η δημιουργία σχημάτων που δημιουργούνται με αναδρομικές διαδικασίες, π.χ. fractals, κ.ά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που είχε κάνει ο δήμος το περασμένο καλοκαίρι, το νερό ήταν βρώμικο, καθώς είχαν ανιχνευτεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων εξαιτίας της γειτνίασης του δικτύου με τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της "Διάνα".

Στη Φυσική και στη Χημεία, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ευρέως για την Υποστήριξη των εργαστηρίων.

Σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα, που έχει στην κατοχή του ο δήμος, οι αναλύσεις των δειγμάτων έδειξαν υπέρβαση ακαταλληλότητας του νερού κατά 120%-150% βάσει των θεσπισμένων ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα σχεδόν τα όργανα των εργαστηρίων αυτών ή αποτελούν μέρη ειδικά σχεδιασμένων υπολογιστικών συστημάτων ή συνδέονται με υπολογιστή για τη γρήγορη και ακριβή εξαγωγή αποτελεσμάτων.

Και ενώ η ανακοίνωση της νομαρχίας κοινοποιήθηκε στους κατοίκους της Νικόπολης, η διοίκηση του δήμου Σταυρούπολης συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις και φόβους για την ποιότητα του νερού, εμμένοντας μάλιστα στην αρχική θέση της, ότι είναι καιρός η Νικόπολη να συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, όπως σχεδόν όλες οι περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες των αντίστοιχων ειδικοτήτων :

Κατάλληλο αλλά με επιτήρηση

- Για την προσομοίωση πειραμάτων που είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο να μελετηθούν στην πράξη.

Ο αρμόδιος αντινομάρχης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Μιχάλης Τζόλας υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους είναι ξεκάθαρα και δεν χωρά αμφιβολία.

π.χ. συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, αποτελέσματα πυρηνικής έκρηξης, φαινόμενα που συμβαίνουν σε ιδιαίτερα μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα.

Όμως, πρόσθεσε, η υπηρεσία του θα είναι σε επιφυλακή και θα επιτηρεί το δίκτυο, προκειμένου να διαπιστώνεται η ποιότητα του νερού.

- Για την υποστήριξη συσκευών που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση στοιχείων που δεν είναι άμεσα αντιληπτά από τον άνθρωπο, όπως η ύπαρξη υπεριωδών ή υπερύθρων ακτίνων, άοσμων αερίων, κ.ά.

Τα αποτελέσματα, λέει ο κ. Τζόλας, ήταν σαφή για να αρθεί η απαγόρευση, όμως η υπηρεσία του δεν πρόκειται να επαναπαυτεί, αντίθετα θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση.

Ο υπολογιστής στο εργαστήριο

Ο δήμαρχος Σταυρούπολης, κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι η λύση των φίλτρων στο δίκτυο της Νικόπολης σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα.

- Για τον έλεγχο διατάξεων που εκτελούν επικίνδυνες λειτουργίες ή επικίνδυνα πειράματα, π.χ. έλεγχος πυρηνικών αντιδραστήρων.

"Εμείς επιμένουμε ότι η περιοχή πρέπει άμεσα να ενταχθεί στον προγραμματισμό της ΕΥΑΘ μέσα στο 2006.

- Για τη μελέτη διάφορων φυσικών φαινομένων.

Μάλιστα συζητάμε με την ΕΥΑΘ Παγίων σε ένα από τα επόμενα διοικητικά συμβούλια να τεθεί το θέμα και να προχωρήσει", δήλωσε ο δήμαρχος.

- Για τον έλεγχο και τη σωστή λειτουργία πολύπλοκων πειραματικών διατάξεων, π.χ. επιταχυντές σωματιδίων.

Στην Αστρονομία, ο όγκος των πληροφοριών που χρειάζονται για τις μελέτες τους οι αστρονόμοι είναι τεράστιος, ενώ η επεξεργασία τους απαιτεί πολύπλοκους υπολογισμούς. Η συμβολή του υπολογιστή στο πεδίο αυτό είναι ανυπολόγιστη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Ο σημερινός ερευνητής του διαστήματος δεν είναι υποχρεωμένος να παρατηρεί συνεχώς τα κοσμικά στοιχεία. Ισχυρά τηλεσκόπια τα οποία ελέγχονται από υπολογιστικά συστήματα ερευνούν τα άδυτα του σύμπαντος και καταγράφουν μέρα και νύχτα παρατηρήσεις, που θα ήταν ίσως και αδύνατο να γίνουν αντιληπτές από τον άνθρωπο. Τα στοιχεία αυτά αναλύονται με τη βοήθεια υπολογιστικών συστημάτων, αρχειοθετούνται σε ειδικές Τράπεζες Πληροφοριών ή μεταβιβάζονται σε άλλες επιστημονικές ομάδες και ερευνητικά κέντρα για περαιτέρω μελέτη. Επίσης, με τη βοήθεια του υπολογιστή οι επιστήμονες μπορούν να διερευνήσουν πειραματικά και με τη βοήθεια προσομοίωσης διάφορες θεωρίες και να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με τη γένεση του σύμπαντος κ.ά. Στη Μετεωρολογία, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται κυρίως για επεξεργασία στοιχείων. Παρ’ όλο που οι μαθηματικοί τύποι που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων ήταν γνωστοί εδώ και πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα και με τη χρήση ισχυρών υπολογιστών έγινε δυνατό να τους εκμεταλλευτούμε και να επεξεργαστούμε τα αποτελέσματά τους. Για την ακριβέστερη πρόβλεψη του καιρού πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας συνδυασμός ενεργειών του ανθρώπου και επεξεργασίας δεδομένων από τον υπολογιστή, ως εξής: - Επιστήμονες από διάφορες περιοχές της γης συγκεντρώνουν στοιχεία για την κατάσταση της ατμόσφαιρας -π.χ. θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα ανέμων- με τη βοήθεια επίγειων, θαλάσσιων και δορυφορικών σταθμών

Μετεωρολογικός χάρτης

Στην εικόνα αριστερά εικονίζεται το τηλεσκόπιο "ΑΜ" του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Εκπαίδευσης "Εύδοξος" που βρίσκεται τοποθετημένο στο όρος Αίνος (1628μ) της νήσου Κεφαλληνίας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Εκπαίδευσης "Εύδοξος" δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", την Ανωτάτη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), το Υπουργείο Παιδείας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΤΔΕ), με την συμπαράσταση της Πολεμικής Αεροπορίας.

- Τα στοιχεία αυτά μεταβιβάζονται, μέσω γρήγορων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, σε ειδικά μετεωρολογικά κέντρα, όπου με τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστών γίνεται η επεξεργασία τους και με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων προκύπτει η πρόβλεψη του καιρού για κάθε περιοχή. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με τη χρήση εξελιγμένου λογισμικού η πρόβλεψη γίνεται όλο και πιο ακριβής και καλύπτει μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Οι μετεωρολογικοί χάρτες που δείχνουν την πρόβλεψη κάθε περιοχής είναι έτοιμοι μέσα σε μικρό χρόνο και μπορούν να διατεθούν σε κάθε ενδιαφερόμενη αρχή -λιμενικές αρχές, υπηρεσίες αεροδρομίων, μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπηρεσίες Διαδικτύου, κ.ά.