Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αλιεύθηκε ψάρι μήκους εννέα μέτρων! :: 1/2/2006 19:16:38) 

Αλιεύθηκε ψάρι μήκους εννέα μέτρων!

10.2.1 Εφαρμογές του υπολογιστή στις ανθρώπινες επιστήμες

Στα δίχτυα ψαράδων από την Καβάλα πιάστηκε το βάρους δυόμισι τόνων καρχαριοειδές

Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ευρέως και στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως:

Ψάρι μήκους εννέα μέτρων και συνολικού βάρους δυόμισι τόνων αλίευσαν ψαράδες της Καβάλας στη θαλάσσια περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Στην Ιστορία, χρησιμοποιείται για την προσομοίωση διαφόρων ιστορικών γεγονότων, καθώς με αλληλεπιδραστικές μεθόδους οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν πιθανές διαφορετικές εξελίξεις των γεγονότων αυτών. Λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου όγκου του καρχαριοειδούς, το αλιευτικό σκάφος "Γιωργάκης", των αδελφών Κούμαρου, δεν μπόρεσε να το μεταφέρει και έτσι το ψάρι σύρθηκε μέχρι ακτή. Για παράδειγμα, ποια θα ήταν η έκβαση της μάχης των Θερμοπυλών, αν ο Λεωνίδας είχε εφαρμόσει διαφορετική στρατηγική ή αν ο Εφιάλτης δεν είχε οδηγήσει τους Πέρσες από το κρυφό μονοπάτι; Στη συνέχεια με φορτηγό μεταφέρθηκε στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας, όπου έγινε αντικείμενο παρατήρησης και θαυμασμού από ψαράδες, περαστικούς και επιστήμονες.

Στη Νομική, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάκτηση στοιχείων από Τράπεζες Πληροφοριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), που εδρεύει στη Νέα Πέραμο Καβάλας, η επιστημονική ονομασία του ψαριού είναι cetorihnus maximus, ενώ κοινή ονομασία του είναι προσκυνητής, αν και κατά τόπους οι ψαράδες τού δίνουν διαφορετικά ονόματα. Ο όγκος των νομικών πληροφοριών είναι τεράστιος, καθώς η νομολογία και η νομοθεσία αλλάζουν συχνά και διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Ακακο ψάρι

Επίσης ο υπολογιστής χρησιμοποιείται και στη σύνταξη εγγράφων, εφόσον πολλά νομικά κείμενα, όπως φόρμες συμβολαίων, αιτήσεις, αγωγές ή μηνύσεις, έχουν στερεότυπη διατύπωση.

Πρόκειται για ένα ψάρι εντελώς άκακο, που τρώει πλαγκτόν, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο, αν και δεν φημίζεται για την ποιότητά του.

Στη Λογοτεχνία, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται τόσο από τον ερευνητή όσο και από το σύγχρονο λογοτέχνη.

Το συγκεκριμένο ψάρι συναντάται σε όλες τις θάλασσες.

Ο ερευνητής με τη βοήθεια του υπολογιστή μπορεί να αναζητήσει πληροφοριακό υλικό, όπως θεματολογική βιβλιογραφία, εργογραφία συγγραφέων, κυκλοφορία τίτλων από εκδοτικούς οίκους, ημερολόγιο θεατρικών έργων, μελέτες και σχόλια για μια συγκεκριμένη λογοτεχνική περίοδο, κλπ.

Στη Βόρεια θάλασσα το αλιεύουν για το συκώτι του, ενώ χρησιμοποιείται και στην κινεζική ιατρική.

Πολύ εύκολα επίσης μπορεί ο μελετητής να πραγματοποιήσει και ανάλυση κειμένων από λεκτική, συντακτική ή εκφραστική άποψη.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ, το συγκεκριμένο είδους ψαριού τείνει προς εξαφάνιση, δεδομένου ότι ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τον αριθμό εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων λέξεων και εκφράσεων μπορεί να εξαγάγει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα, για την εποχή στην οποία γράφτηκε το κείμενο και πολλά άλλα.

Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει διεθνής προσπάθεια για την προστασία του.

Μπορεί επίσης να πιθανολογήσει την πατρότητα ενός κειμένου συγκρίνοντας το ύφος του με το ύφος κειμένων γνωστών συγγραφέων.

Ο cetorihnus maximus σε μέγεθος μπορεί να φτάσει και τα δεκαπέντε μέτρα, στοιχείο από το οποίο οι επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψάρι που πιάστηκε στα δίχτυα των ψαράδων ήταν σχετικά μικρής ηλικίας.

Ο σύγχρονος λογοτέχνης με τη βοήθεια του υπολογιστή μπορεί να εκτελέσει πολλές εργασίες, όπως: - να γράψει και να αναμορφώσει τα κείμενά του πολλές φορές μέχρι το τελικό προϊόν, με τη χρήση των σύγχρονων επεξεργαστών κειμένου ή - να αναζητήσει πληροφοριακό υλικό που μπορεί να είναι: ― στοιχεία για την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται το έργο του -ήθη, έθιμα, ενδύματα , κ.ά. ― λέξεις και φράσεις από γενικά ή ειδικά λεξικά -συνώνυμα, αντώνυμα, ιδιωματισμούς, κλπ.

Το καρχαριοειδές έχει χαρακτηριστεί σαν τεμπέλικο ψάρι, που ζει στα ανοιχτά του Στρυμονικού κόλπου, όπου βρίσκει τροφή στην πλούσια με φερτές ύλες θάλασσα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει δημιουργήσει μια τράπεζα πληροφοριών με την οποία τα μέλη του μπορούν να συνδεθούν από τον υπολογιστή του γραφείου τους και να αντλήσουν πληροφορίες για την Ελληνική και την Κοινοτική νομολογία και νομοθεσία.

Την εποχή αυτή πιθανόν να βρισκόταν καθισμένο στο βυθό και πιάστηκε τυχαία στα δίχτυα των ψαράδων, αφού δεν αποτελεί στόχο τους. Στην Κοινωνιολογία, ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στατιστική ανάλυση ή για προσομοίωση. Με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού γίνεται επεξεργασία δεδομένων που έχουν σχέση με κοινωνικά φαινόμενα -καταναλωτικοί δείκτες, πληθυσμοί μειονοτήτων, κ.ά. Με τη βοήθεια των συστημάτων προσομοίωσης οι επιστήμονες μπορούν να προσομοιώσουν και να μελετήσουν διάφορα φαινόμενα, όπως η εξέλιξη της εθνικής οικονομίας, ο έλεγχος της πληθυσμιακής εξέλιξης μειονοτήτων, η καταναλωτική συμπεριφορά, τα επιχειρησιακά παιχνίδια, κλπ.

Στην Ανθρωπολογία, ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση καταστάσεων και την αναγνώριση μορφών. Έτσι οι επιστήμονες είναι σε θέση να κάνουν έρευνες και μελέτες για τη γενεαλογική εξέλιξη του ανθρώπου, για την αξιολόγηση ανθρωπολογικών ευρημάτων, για την αλληλεπίδραση πολιτισμών και γενικά για την εξέλιξη των κοινωνιών. Ειδικά με τη χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων αναγνώρισης ήχων και προγραμμάτων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας μπορούν να κάνουν αναλύσεις και μελέτες σχετικά με την εξέλιξη των γλωσσών που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Παράλληλα και με τη χρήση των συστημάτων αναγνώρισης κειμένων και σχημάτων μπορούν να μελετούν π.χ. ειδικά κείμενα και γραφές, την εξέλιξη των αλφαβήτων ή την εξέλιξη των τεχνών στους διάφορους λαούς.