Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( επιτέλους δεν είμαστε όλοι ρατσιστές! :: 12/3/2006 20:52:30) 

Επιτέλους δεν είμαστε όλοι ρατσιστές!

2.1 Η EΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

Του ΣΙΜΟΥ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ δημάρχου Συκεών και μέλους της Ε.Ε. της ΚΕΔΚΕ

Συστατικά του οικοσυστήματος

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικά τα φαινόμενα του κοινωνικού ρατσισμού που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, φαινόμενα που δεν μας τιμούν και που εύλογα σπέρνουν τον πανικό σε όλους τους πολίτες που δεν ζουν σε ευνοϊκές συνθήκες και κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν ως ανεπιθύμητοι και επικίνδυνοι στην ίδια τους τη γειτονιά, αρκεί να έχουν την ατυχία να αντιμετωπίσουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία.

Πρόσφατες είναι ακόμη οι εχθρικές αντιδράσεις "πολιτών" για την εγκατάσταση γραφείων της "Ιθάκης" στα Λαδάδικα, ο ξεσηκωμός για τη δημιουργία μονάδας μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στη Γιαννιτσών και πρόσφατα τα ακραία φαινόμενα για τη διαμονή ψυχικά ασθενών σε αυτόνομα διαμερίσματα στον Εύοσμο.

Το οικοσύστημα είναι ένα σύστημα μελέτης που περιλαμβάνει τους βιοτικούς παράγοντες μιας περιοχής, δηλαδή το σύνολο των οργανισμών που ζουν σ' αυτήν, τους αβιοτικούς παράγοντες της περιοχής, καθώς και τo σύνολο των αλληλεπιδράσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Ακόμη λιγότερο, βέβαια, μας τιμά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις αυτές των πολιτών ενισχύονται από αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που συντάσσονται με τον σκοταδισμό και τον κοινωνικό ρατσισμό.

Οι οργανισμοί που ζουν σε ένα οικοσύστημα διακρίνονται, ανάλογα με τον τρόπο που εξασφαλίζουν την τροφή τους, σε παραγωγούς, καταναλωτές και αποικοδομητές.

Είναι ανεπίτρεπτο, για χάρη του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Οι παραγωγοί είναι οι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν, έχουν δηλαδή την ικανότητα να δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια και να την αξιοποιούν για την παραγωγή γλυκόζης και άλλων υδατανθράκων από απλά ανόργανα μόρια (διοξείδιο του άνθρακα και νερό).

Ευτυχώς, η στάση αυτή δεν χαρακτηρίζει την πλειοψηφία.

Στους παραγωγούς, που χαρακτηρίζονται και ως αυτότροφοι οργανισμοί, διότι παράγουν οι ίδιοι τις χημικές ουσίες από τις οποίες εξασφαλίζεται η απαραίτητη ενέργεια για την επιβίωσή τους, υπάγονται οι πολυκύτταροι φυτικοί οργανισμοί, τα φύκη και τα κυανοβακτήρια.

Στο δήμο Συκεών, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις μελών του δημοτικού συμβουλίου, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν διαμερίσματα, στα οποία διαμένουν ψυχικά ασθενείς που βρίσκονται στη φάση της επανένταξής τους.

Όλοι οι άλλοι οργανισμοί των οικοσυστημάτων, οι οποίοι δε φωτοσυνθέτουν, χαρακτηρίζονται ως ετερότροφοι, γιατί παραλαμβάνουν με την τροφή τους τις χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα του ΨΝΘ, που αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από την τοπική κοινωνία, σήμερα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του δήμου μας και έχει ευεργετήσει με τις υπηρεσίες του χιλιάδες συμπολίτες μας. Οι ετερότροφοι οργανισμοί διακρίνονται σε καταναλωτές και αποικοδομητές.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία υπηρεσιών αποϊδρυματοποίησης με πρωτοβουλία του δήμου μας για άτομα με νοητική υστέρηση.

Στους καταναλωτές, τους οργανισμούς δηλαδή που τρέφονται με φυτικούς ή άλλους ζωικούς οργανισμούς, ανήκουν οι μονοκύτταροι και οι πολυκύτταροι ζωικοί οργανισμοί.

Η τοπική αρχή κατάφερε να λειτουργεί σήμερα με εξαιρετικά αποτελέσματα υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και αυτόνομης διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση σε κεντρικότατα σημεία του δήμου μας.

Οι καταναλωτές, ανάλογα με «τον αριθμό των βημάτων» που τους χωρίζουν από τους παραγωγούς, διακρίνονται σε: • καταναλωτές πρώτης τάξης, που είναι τα φυτοφάγα ζώα, • καταναλωτές δεύτερης τάξης, που είναι τα σαρκοφάγα ζώα τα οποία τρέφονται με φυτοφάγα, • καταναλωτές τρίτης τάξης, που είναι τα σαρκοφάγα τα οποία τρέφονται με άλλα σαρκοφάγα.

Η αρχική αντίδραση των πολιτών που "φοβόντουσαν" τη συνύπαρξη με άτομα που έχουν νοητική υστέρηση, μέσα από τις σταθερές και επιστημονικά τεκμηριωμένες προσπάθειές μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ενεργή υποστήριξη και θερμό αγκάλιασμα.

Εικόνα 2.1: α) Παραγωγοί, β) καταναλωτής πρώτης τάξης, γ) καταναλωτής δεύτερης τάξης, δ) αποικοδόμηση (μύκητες πάνω σε πεσμένα φύλλα)

Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε αρχικά και στη δημιουργία του κέντρου πρόληψης της εξάρτησης από ναρκωτικά "Πυξίδα", του πρώτου κέντρου πρόληψης στο νομό, που ιδρύθηκε το 1998. Στους αποικοδομητές ανήκουν τα βακτήρια του εδάφους και οι μύκητες που τρέφονται με τη νεκρή οργανική ύλη (φύλλα, καρπούς, απεκκρίσεις, τρίχες, σώματα νεκρών οργανισμών).

Προφανώς η προσπάθεια της αντιμετώπισης του κοινωνικού ρατσισμού και της άρσης των προκαταλήψεων δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί τόλμη από μέρους των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι αποικοδομητές παίζουν σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία του οικοσυστήματος, καθώς μετατρέπουν την οργανική ύλη σε ανόργανη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από τους φυτικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει και μπορεί να έχει κοινωνικό πρόσωπο και να πρωτοστατεί στη δημιουργία συνθηκών δημοκρατίας και ασφάλειας για όλους τους πολίτες της ενάντια στο σκοταδισμό και την ξενοφοβία.

Οι οργανισμοί ενός οικοσυστήματος οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο είδος αποτελούν έναν πληθυσμό. Το σύνολο των διαφορετικών πληθυσμών που ζουν σε ένα οικοσύστημα, αλλά και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους αποτελούν τη βιοκοινότητα του οικοσυστήματος, ενώ βιότοπος είναι η περιοχή στην οποία ζει ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα.

Οι αβιοτικοί παράγοντες ενός οικοσυστήματος βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους βιοτικούς και καθορίζουν τη φύση του αλλά και τη λειτουργία του. Για παράδειγμα, το πόσο διαθέσιμο είναι το νερό σε ένα οικοσύστημα καθορίζει την ποικιλία των οργανισμών που ζουν σ' αυτό αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Αν, για παράδειγμα, η βροχόπτωση σε μια περιοχή είναι μεγάλη, ευνοείται η αύξηση του πληθυσμού των διαφορετικών φυτικών ειδών και κατ' επέκταση η αύξηση του πληθυσμού των φυτοφάγων ζώων.

Η διατήρηση των οικοσυστημάτων, όπως και κάθε άλλης οργανωμένης δομής, απαιτεί συνεχή προσφορά ενέργειας. Τα οικοσυστήματα που υπάρχουν στον πλανήτη μας, στην πλειονότητά τους, εισάγουν την ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δομής τους με τη μορφή της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα οικοσυστήματα αυτά χαρακτηρίζονται ως αυτότροφα και διακρίνονται από τα ετερότροφα, στα οποία η εισαγωγή ενέργειας γίνεται με τη μορφή χημικών ενώσεων. Ένα παράδειγμα ετερότροφου οικοσυστήματος είναι μια πόλη, η οποία εισάγει την ενέργεια που χρειάζεται για την επιβίωση των κατοίκων της με τη μορφή των τροφίμων που δεν έχουν παραχθεί σ' αυτήν αλλά σε άλλα αυτότροφα οικοσυστήματα.

Βέβαια όσο αναγκαία είναι η τροφοδότηση ενός οικοσυστήματος με ενέργεια άλλο τόσο αναγκαία είναι και η διανομή της στους οργανισμούς του, ώστε να καλύπτουν αυτοί τις ανάγκες τους. Η διανομή ενέργειας γίνεται μέσω των τροφικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των οργανισμών του οικοσυστήματος (ροή ενέργειας).

Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων είναι η ανακύκλωση των διάφορων χημικών στοιχείων, ώστε να είναι αυτά συνεχώς διαθέσιμα στους οργανισμούς ενός οικοσυστήματος.

Εικόνα 2.2: Μεσογειακό οικοσύστημα

Εικόνα 2.3: α) Χερσαίο οικοσύστημα, β) οικοσύστημα μιας λίμνης