Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επίσκεψη χριστόδουλου στο βατικανό :: 14/2/2006 18:24:23) 

Επίσκεψη Χριστόδουλου στο Βατικανό

α. Μηχανισμοί που παρεμποδίζουν την είσοδο των μικροοργανισμών στον οργανισμό μας

Απεδέχθη σχετική πρόσκληση του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'

Η είσοδος των μικροβίων στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να γίνει είτε μέσω του δέρματος, που καλύπτει όλη την εξωτερική επιφάνειά του, είτε μέσω των βλεννογόνων, που καλύπτουν κοιλότητες του οργανισμού μας, όπως είναι οι βλεννογόνοι του πεπτικού ή του αναπνευστικού συστήματος κ.ά.

Αποφασισμένος να μεταβεί στο Βατικανό, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε το προηγούμενο διάστημα ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', εμφανίστηκε χθες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Το δέρμα εμποδίζει αποτελεσματικά την είσοδο των μικροβίων στον οργανισμό και λόγω της δομής του και λόγω των ουσιών που παράγονται από τους σμηγματογόνους και τους ιδρωτοποιούς αδένες του.

Την πρόθεσή του εξέφρασε ο κ. Χριστόδουλος με αφορμή την επίσκεψη στο μέγαρο της αρχιεπισκοπής 150 νέων ρωμαιοκαθολικών κληρικών από το Μιλάνο, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον καρδινάλιο Ντονίσιο Τεταμάντσι.

Η κεράτινη στιβάδα, που αποτελεί ένα στρώμα νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, λειτουργεί ως φραγμός στην είσοδο των μικροβίων, ενώ το γαλακτικό οξύ και η λυσοζύμη (ένζυμο που διασπά το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων), τα οποία περιέχονται στον ιδρώτα, και τα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στο σμήγμα, δημιουργούν δυσμενές χημικό περιβάλλον για τα μικρόβια.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ζήτησε από τους κληρικούς να μεταφέρουν στον ποντίφικα τη βαθύτατη εκτίμησή του προς το πρόσωπό του, αλλά και την "απόφασή μας να πραγματοποιήσουμε, εντός του τρέχοντος έτους, την από μακρόν εκκρεμούσα επίσκεψή μας στη Ρώμη".

Παράλληλα, στην επιφάνεια του δέρματός μας φιλοξενούνται μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που ανταγωνίζονται τους παθογόνους και εμποδίζουν την εγκατάστασή τους σ’ αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Οκτωβρίου 2004 και μάλιστα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας συνεδρίασης στη μονή Πετράκη της συνόδου της τακτικής Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία την αναβολή της επίσκεψης του αρχιεπισκόπου στο Βατικανό ως προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας.

Εικόνα 1.18: Τομή δέρματος

Το θέμα είχε προκαλέσει τότε ποικίλες συζητήσεις εντός του σώματος των ιεραρχών, αφού αρκετοί μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων και ο πνευματικός πατέρας του αρχιεπισκόπου μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επίσκεψης του προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας στο Βατικανό. Οι βλεννογόνοι του σώματος, οι οποίοι καλύπτουν κοιλότητες του οργανισμού, αποτελούν έναν άλλο αποτελεσματικό φραγμό. Ενδεικτικό του κλίματος της συνεδρίασης ήταν το αποτέλεσμα της τότε ψηφοφορίας, αφού επί συνόλου 63 ιεραρχών 42 μητροπολίτες είχαν ταχθεί υπέρ της αναβολής, 15 κατά, ενώ είχαν βρεθεί ένα άκυρο και πέντε λευκά ψηφοδέλτια. Με τη βλέννα που εκκρίνουν παγιδεύουν τους μικροοργανισμούς και δεν επιτρέπουν την είσοδό τους στον οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάβαση του κ. Χριστόδουλου στο Βατικανό, η οποία προσδιορίζεται χρονικά τον προσεχή Σεπτέμβριο, μπορεί να γίνει με την ιδιότητά του ως αρχιεπισκόπου Αθηνών και όχι ως προέδρου της Ιεράς Συνόδου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται έγκριση ούτε από την Ιεραρχία ούτε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Ο βλεννογόνος της αναπνευστικής οδού διαθέτει επιπλέον το βλεφαριδοφόρο επιθήλιο, το οποίο αποτελεί επίσης φραγμό στην είσοδο των μικροοργανισμών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΠΡΑΜΠΡΟΜΗΣ

Οι μικροοργανισμοί παγιδεύονται στη βλέννα και με τη βοήθεια των βλεφαρίδων του επιθηλίου απομακρύνονται από την αναπνευστική οδό. Στο βλεννογόνο του στομάχου εκκρίνεται το υδροχλωρικό οξύ, το οποίο καταστρέφει τα περισσότερα μικρόβια που εισέρχονται με την τροφή στο στόμαχο. Η λυσοζύμη, η οποία, όπως αναφέρθηκε, έχει βακτηριοκτόνο δράση, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες και στα δάκρυα και στο σάλιο και προστατεύει το βλεννογόνο του επιπεφυκότα και της στοματικής κοιλότητας αντίστοιχα.