Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( νέο φάρμακο κατά της αλλεργικής ρινίτιδας :: 25/1/2006 18:28:49) 

Νέο φάρμακο κατά της αλλεργικής ρινίτιδας

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Κυκλοφορεί εδώ και τέσσερις μήνες στην Ελλάδα

Α. Όταν ένα αντικείμενο εκτοξεύεται από κάποιο ύψος οριζόντια, κάνει σύνθετη κίνηση.

Ενα νέο φάρμακο κατά της αλλεργικής ρινίτιδας κυκλοφορεί εδώ και τέσσερις μήνες στην Ελλάδα.

Επειδή κατά την οριζόντια διεύθυνση δεν ασκείται καμία δύναμη, το αντικείμενο κινείται ευθύγραμμα και ομαλά με ταχύτητα υ0, δηλαδή με την αρχική ταχύτητα εκτόξευσης.

Πρόκειται για ένα χάπι, που περιέχει την αντιισταμινική ουσία ρουπαταδίνη, η οποία "χτυπά" στην καρδιά των συμπτωμάτων που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα.

Συγχρόνως, το αντικείμενο πέφτει ελεύθερα κατά την κατακόρυφη διεύθυνση υπό την επίδραση του βάρους του.

Το νέο φάρμακο δεν προκαλεί νύστα, είναι ασφαλές, ενώ προς το παρόν συνιστάται μόνο για τους ενήλικες, αλλά σύντομα θα μπορεί να χορηγηθεί και σε παιδιά.

Αν επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα συντεταγμένων, οι εξισώσεις που μας δίνουν τη θέση του αντικειμένου σε κάθε χρονική στιγμή, είναι: [pic] όπου g είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας (Εικ. 4.1).

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης Θεοχάρης Θεοχαρίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Με απαλοιφή του χρόνου t από τις εξισώσεις αυτές προκύπτει η εξίσωση της τροχιάς [pic]

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχαρίδης, η ρουπαταδίνη έχει την ιδιότητα να αναστέλλει όχι μόνο την ισταμίνη, αλλά και τη δράση του παράγοντα PAF (παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων), που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η εξίσωση αυτή γράφεται και ως εξής: [pic]

"Η ρουπαταδίνη αναστέλλει τη δράση του παράγοντα PAF, που συμμετέχει στη δημιουργία φλεγμονής και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να πάνε από τα αιμοφόρα αγγεία στους ιστούς.

Αν το [pic] θεωρηθεί ως η εξαρτημένη μεταβλητή, τότε η γραφική παράσταση της τελευταίας σχέσης είναι ευθεία γραμμή.

Επιπλέον, όταν ο ασθενής παίρνει το συγκεκριμένο φάρμακο για διάστημα 2-3 μηνών, η φλεγμονή περιορίζεται και τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μειώνονται σημαντικά", επισήμανε ο κ. Θεοχαρίδης.

Β. Μία μέθοδος για τη μελέτη των κινήσεων είναι η πολλαπλή φωτογράφηση με αναλαμπές (φλας).

Τα ποσοστά

Σε κάθε αναλαμπή, καταγράφεται επάνω στο φωτογραφικό φιλμ, σε διαφορετικές θέσεις η εικόνα του αντικειμένου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ στο ΑΠΘ Σπύρος Μεταξάς τόνισε ότι η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, προσβάλλοντας 5% έως 25% του πληθυσμού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε από την εισαγωγή του Εργαστηριακού Οδηγού την παράγραφο 7.2.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί και τους Έλληνες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που πάσχουν απ' αυτήν έχει αυξηθεί δραματικά.

ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ - Στροβοσκόπιο. - Φωτογραφική μηχανή σε τρίποδο. - Δύο λευκές σφαίρες (λ.χ. μπάλες του γκολφ). - Μηχανισμός εκτίναξης της σφαίρας. - Δύο ορθοστάτες. - Νήμα της στάθμης. - Λαβίδα. - Κανόνας βαθμολογημένος, μήκους 1m. - Ορειχάλκινοι δακτύλιοι με άγκιστρο. - Νήμα (σπάγγος) λευκό. - Γνώμονας (τρίγωνο) διαφανής. - Ημιδιαφανές χαρτί σχεδίασης (λ.χ. ριζόχαρτο). - Χιλιοστομετρικό χαρτί (μιλιμετρέ). - Κολλητική ταινία (σελοτέηπ).

Η καθηγήτρια Παθολογίας - Αλλεργιολογίας του ΑΠΘ Βέα Μαργάρη αναφέρθηκε στη συχνότητα εκδήλωσης της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία φτάνει στα παιδιά το 10% και στους εφήβους το 20%-30% διεθνώς. Επιπλέον, παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα για τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και χαρακτήρισε αναγκαία τα νέα φάρμακα, διότι βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αλλεργικών ασθενών.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ