Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( "αιμοκάθαρση on line" :: 7/3/2006 18:00:51) 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ Δημήτριος Γρέκας (ένθετη φωτογραφία), η δοκιμαστική κλινική εφαρμογή της νέας μεθόδου θα αρχίσει εντός του 2006 στο ΑΧΕΠΑ.

Ενθαλπία δεσμού, ΔΗB

Νέα μέθοδος, βελτιώνει έως και 40% την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών

Η ενθαλπία δεσμού αποτελεί το μέτρο της ισχύος ενός χημικού δεσμού.

"Αιμοκάθαρση on line"

- Ενθαλπία δεσμού στα διατομικά μόρια είναι η μεταβολή της ενθαλπίας, ΔΗ, κατά τη διάσπαση 1 mol αέριας ουσίας.

Ελπίδες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια δίνει μια νέα μέθοδος.

Π.χ. Cl - Cl (g) [pic] 2Cl (g) ΔΗoB = +242 kJ

Πρόκειται για τη χρήση καινούργιων μεμβρανών αιμοκάθαρσης, η κατασκευή των οποίων στηρίζεται στη νανοτεχνολογία.

Στα πολυατομικά μόρια ορίζεται η μέση ενθαλπία δεσμού, που αποτελεί το μέσο όρο των τιμών ενθαλπίας δεσμού στο μόριο.

Οι μεμβράνες αυτές τοποθετούνται σε ειδικό μηχάνημα αιμοκάθαρσης, το οποίο παρασκευάζει μόνο του το αποστειρωμένο διάλυμα που απαιτείται, και βελτιώνουν έως και 40% την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών.

Π.χ. CΗ4(g) [pic] C(g) +4Η(g) ΔΗo = +1660 kJ

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ Δημήτριος Γρέκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το τέταρτο διεθνές συνέδριο με θέμα "Παράγοντες κινδύνου και ποιότητα ζωής στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια", που πραγματοποιείται από αύριο έως τις 11 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κάθε δεσμός C-Η έχει τη δική του τιμή ΔΗΒ, που εξαρτάται από ποιο μέρος του μορίου αποσπάται το άτομο του Η.

"Οι μεμβράνες αυτές έχουν μικρές και πολύ λεπτές οπές, καθώς η κατασκευή τους στηρίζεται στη νανοτεχνολογία.

Η μέση όμως ενθαλπία δεσμού C-Η είναι 1660/4 kJ = 415 kJ.

Από τις οπές αυτές βγαίνει η ουρία, ενώ αφαιρούνται και οι ουσίες μεσαίου και μεγάλου μοριακού βάρους, όπως η Β2 μικροσφαιρίνη, και διάφορα πρωτεϊνικά μόρια, όπως οι ορμόνες που περισσεύουν από τον οργανισμό", εξήγησε ο κ. Γρέκας.

Γενικά κατά την πραγματοποίηση μιας αντίδρασης παρατηρείται σπάσιμο και δημιουργία νέων δεσμών.

Ο ίδιος επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό η αιμοκάθαρση είναι πιο ποιοτική, καθώς αφαιρούνται οι τοξικές και δηλητηριώδεις ουσίες μικρού και μεγάλου μοριακού βάρους.

Η δημιουργία δεσμών αποτελεί πάντα εξώθερμο φαινόμενο (εκλύεται θερμότητα, ΔΗ0).

Έτσι, οι ασθενείς έχουν καλύτερο αιματοκρίτη και καλύτερη αρτηριακή πίεση, ενώ παρουσιάζουν επιβράδυνση της εξέλιξης της αρτηριοσκλήρυνσης των αγγείων και των αρτηριών της καρδιάς, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους.

Οπότε, ισχύει:

"Η μέθοδος αυτή ονομάζεται αιμοκάθαρση on line.

ΔΗ αντίδρασης = ΣΔΗ δεσμών που διασπώνται - ΣΔΗ δεσμών που σχηματίζονται

Το κόστος κάθε αιμοκάθαρσης κοστίζει και πάλι 150 ευρώ.

ΣΧΗΜΑ 2.6 Η ενθαλπία αντίδρασης CH4 + Cl2 [pic] CH3Cl + HCl ισούται με ΔΗ = ΔΗ1+ΔΗ2 , όπου ΔΗ1 η ενέργεια που απαιτείται για τη διάσπαση των δεσμών C-H, Cl-Cl και ΔΗ2 η ενέργεια που ελευθερώνεται για το σχηματισμό των δεσμών C-Cl και H-Cl.

Στο ΑΧΕΠΑ έχουμε το μηχάνημα αυτό και εντός του 2006 θα προμηθευτούμε και τις μεμβράνες, ώστε να αρχίσει η δοκιμαστική κλινική εφαρμογή της μεθόδου", ανέφερε ο κ. Γρέκας.

Ειδική θερμοχωρητικότητα μιας ουσίας είναι η θερμότητα που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1 g της ουσίας κατά 1 oC. Eιδικές θερμοχωρητικότητες ορισμένων ουσιών J g-1grad-1 αέρας - 1,01 βενζόλιο - 1,05 χαλκός - 0,38 αιθανόλη - 2,24 γυαλί (Pyrex) - 0,78 Ανοξ..χάλυβας - 0,51 H2O(g) - 2,01 H2O(s) - 2,03 H2O(l) - 4,18

Μεταμοσχεύσεις νεφρού

Αν το θερμιδόμετρο έχει θερμοχωρητικότητα, τότε η εξίσωση της θερμιδομετρίας γίνεται q = (m c + C) ΔΤ όπου, C: η θερμοχωρητικότητα του οργάνου

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Νεφρολογικής χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, νεφρολόγος Γιώργος Βέργουλας, αναφέρθηκε σε μια νέα χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται στις μεταμοσχεύσεις νεφρού. Πρόκειται για την αφαίρεση νεφρού από ζώντα δότη με λαπαροσκόπηση, χωρίς μεγάλη και αιματηρή επέμβαση.

"Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Διαρκεί περίπου δύο-τρεις ώρες, είναι λιγότερο αιματηρή και ο ασθενής επιστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα στο σπίτι του", τόνισε ο κ. Βέργουλας.

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν νέα φάρμακα, όπως το αντι-CD20, τα οποία εμποδίζουν την απόρριψη του νεφρικού μοσχεύματος από τον λήπτη.