Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( τέσσερις τραυματίες μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός διοικητής της νέας σάντας - λανθασμένη εκτίμηση στην καταγραφή των εκρηκτικών ίσως δημιούργησε το πρόβλημα :: 15/1/2006 22:14:41) 

Τέσσερις τραυματίες μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός διοικητής της Νέας Σάντας - Λανθασμένη εκτίμηση στην καταγραφή των εκρηκτικών ίσως δημιούργησε το πρόβλημα

γ. Εκκλησιαστική μουσική στη Δυτική Ευρώπη

Τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων ατόμων και ζημιές σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου προκάλεσε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε αποθήκη εκρηκτικών υλών στην αγροτική περιοχή ανάμεσα στις Μάνδρες και τη Νέα Σάντα Κιλκίς. Σημαντική έκφραση της εκκλησιαστικής μουσικής στη δυτική Ευρώπη αποτελεί το Γρηγοριανό Μέλος, δηλαδή η μουσική της Ρωμαϊκής Εκκλησίας έτσι όπως ορίστηκε από τον Πάπα Γρηγόριο τον Διάλογο (6ος αι. μ.Χ.), που χρησιμοποίησε υλικό και από τη βυζαντινή μουσική.

Η σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια προγραμματισμένης ελεγχόμενης καταστροφής ληγμένων εκρηκτικών υλών, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του διοικητή του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των τραυματιών.

Κατά τους πρώτους οκτώ χριστιανικούς αιώνες η εκκλησιαστική μουσική στη Δύση διατηρούσε σχετικές ομοιότητες με την εκκλησιαστική μουσική της Ανατολής: ήταν μονοφωνική μουσική, ψαλλόμενη από χορό στον ίδιο ήχο και χρησιμοποιούσε κλίμακες παρόμοιες με αυτές της βυζαντινής μουσικής (διατονικό γένος ήχων, όπως ο α', ο πλάγιος του α', ο δ' και ο πλάγιος του δ').

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, οι προετοιμασίες για την ελεγχόμενη καταστροφή των εκρηκτικών άρχισαν στις 9.00 το πρωί του Σαββάτου, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπήρχε για το λόγο αυτό στις αποθήκες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από την εταιρεία «ΕΤΒΕ Α.Ε.»

Έλκει την καταγωγή από τη ρωμαϊκή εποχή, η εκκλησιαστική μουσική της οποίας ήταν επηρεασμένη από την αρχαία ελληνική μουσική.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη χημικού, εκπροσώπου της εταιρείας, ενώ εκτός από τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Νέας Σάντας παρόντες ήταν και δύο άλλοι εργαζόμενοι της εταιρείας.

11. Ο θόλος της Καπέλα Σιξτίνα. Έργο του Μιχαήλ Άγγελου. Νωπογραφία

Η διαδικασία της καύσης των εκρηκτικών είχε κριθεί απαραίτητη, διότι είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

12. Ο Κατακλυσμός του Μιχαήλ Άγγελου. Νωπογραφία στην Καπέλα Σιξτίνα.

Σήμερα, εξάλλου, λήγει η άδεια νόμιμης λειτουργίας του πρώην εργοστασίου παραγωγής εκρηκτικών, που στεγαζόταν στις συγκεκριμένες αποθήκες, το οποίο ουσιαστικά έχει σταματήσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2004.

Το Γρηγοριανό Μέλος το διακρίνει ο ελεύθερος ρυθμός και δε χωρίζεται σε μέτρα, επειδή το κείμενο που ψάλλεται δεν είναι διαμορφωμένο σε στίχους, αλλά είναι σε μορφή πεζού λόγου.

Στη διάρκεια της καύσης των εκρηκτικών και ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, σημειώθηκαν δύο αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις, που συγκλόνισαν την ευρύτερη περιοχή.

Όταν το Γρηγοριανό Μέλος άρχισε σιγά-σιγά να παραγκωνίζεται, άλλα μουσικά εκκλησιαστικά είδη δημιουργήθηκαν και πέρασαν στο προσκήνιο.

Ο δυνατός κρότος ακούστηκε μέχρι τις Μάνδρες και τη Νέα Σάντα, καθώς η αποθήκη βρίσκεται στα όρια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Έτσι, τον 9ο και το 10ο μ.Χ. αι. εμφανίστηκε το απλό όργανο (organum), όρος που δηλώνει τις πρώτες μορφές πολυφωνίας.

Τα τέσσερα άτομα που επέβλεπαν την καύση των εκρηκτικών υπέστησαν μικροτραυματισμούς και όλοι τους λίγο αργότερα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Στην αρχή ήταν αυτοσχέδιο τραγούδι.

Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών ο αστυνομικός και ένας από τους εργαζόμενους αποχώρησαν.

Πάνω σε ένα Γρηγοριανό Μέλος αυτοσχεδίαζαν μια δεύτερη μελωδία, την αντιφωνή, ενώ η πολυφωνία, με την ουσιαστική σημασία του όρου, "επινοήθηκε" στα τέλη της 1ης χιλιετίας μ.Χ.

Ο χημικός και ο δεύτερος εργαζόμενος παρέμειναν στο νοσοκομείο, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Το Γρηγοριανό Μέλος, επομένως, αποτέλεσε τη βάση της ευρωπαϊκής μουσικής.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομία λίγες ώρες μετά τη σφοδρή έκρηξη, μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά σπίτια, αγροικίες και επαγγελματικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου.

Εκκλησιαστικό όργανο που χρησιμοποιούν οι ρωμαιοκαθολικοί.

Συγκεκριμένα, έσπασαν τζάμια σε δεκαεπτά κτίρια στη Νέα Σάντα και σε άλλα δεκαπέντε στις Μάνδρες.

«Στην περιοχή υπάρχουν χωράφια με κατοικίες. Θυμάμαι ότι άλλη μία φορά, πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, είχε σημειωθεί ισχυρή έκρηξη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να έχουμε δύο θύματα», δήλωσε λίγη ώρα μετά την έκρηξη ο δήμαρχος Γαλλικού Κιλκίς Στέφανος Μάλγαρης.

Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι οι αποθήκες, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τον πλησιέστερο επαρχιακό δρόμο που συνδέει τις δύο κοινότητες.

Έρευνα για την αιτία που προκάλεσε τη σφοδρή έκρηξη ανέλαβε να διενεργήσει το τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς. Όπως έγινε γνωστό, πυροτεχνουργοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι πιθανότατα δεν έγινε σωστά η καταγραφή των εκρηκτικών που επρόκειτο να καταστραφούν.