Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( χάθηκαν 400 ζωές από ναρκωτικά :: 27/3/2006 21:08:00) 

Την ίδια ώρα οι τέσσερις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων ουσιών του ΟΚΑΝΑ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο το εξαρτημένων ατόμων που αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

β. Ο Αμβρόσιος Μεδιολάνων: ηγέτης και διδάσκαλος της Εκκλησίας

Συγκλονιστικά τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας - Δεν επαρκούν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ

Πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του ως επισκόπου

Χάθηκαν 400 ζωές από ναρκωτικά

Γεννήθηκε περί το 340 μ.Χ. στα Τρέβιρα της Γαλατίας.

Περισσότερα από 400 άτομα πέθαναν από χρήση ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας.

Το 370 μ.Χ. διορίστηκε ύπατος (ανώτατος διοικητής) στις περιοχές Λιγουρίας και Αιμιλίας, με έδρα τα Μεδιόλανα (το σημερινό Μιλάνο).

Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ο αριθμός των θυμάτων του λευκού θανάτου έφθασε τους 70, έναντι 50 θανάτων που καταγράφηκαν το 2004, ενώ πριν από δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη διαπιστώνονταν περίπου 20 θάνατοι από ηρωίνη κάθε χρόνο.

Την εποχή εκείνη είχε ήδη αποδεχτεί το Χριστιανισμό, αλλά δεν αποφάσιζε να βαπτιστεί και παρέμενε στις τάξεις των κατηχουμένων.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΚΟΥΒΗ

Ως διοικητής, με τη σύνεση και τις αρετές του κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη του λαού.

Την ίδια ώρα οι τέσσερις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων ουσιών του ΟΚΑΝΑ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο το εξαρτημένων ατόμων που αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Το γεγονός αυτό υπήρξε η αιτία να εκλεγεί επίσκοπος στα Μεδιόλανα στις αρχές του 374 μ.Χ.

Ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπερνά τα 900, ενώ την ίδια ώρα περίπου 600 εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών παραμένουν εγγραμμένοι σε λίστες αναμονής.

Αγωνίστηκε εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού και κατάφερε την καταδίκη της.

Σε πανελλαδικό επίπεδο περισσότερα από 3.000 άτομα περιμένουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων ουσιών, για να γλιτώσουν από την ηρωίνη.

Το 390 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' κατέσφαξε επτά χιλιάδες αθώους πολίτες στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης.

Η τελευταία μονάδα του ΟΚΑΝΑ που λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή του λιμανιού, η οποία στελεχώθηκε πλήρως μόλις πριν από μερικές μέρες.

Όταν όμως ο Θεοδόσιος επισκέφθηκε τα Μεδιόλανα, ο Αμβρόσιος του απαγόρευσε την είσοδο στο ναό και τον ανάγκασε δημόσια να μετανοήσει.

Ήδη 120 εξαρτημένα άτομα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του εν λόγω κέντρου, ενώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Χρήστο Ρογκότη, μέχρι το τέλος της χρονιάς ο αριθμός τους αναμένεται να ανέλθει σε 200.

Πέθανε στις 4 Απριλίου του 397 μ.Χ. και τάφηκε στη βασιλική των Μεδιολάνων, που ονομάστηκε "Αμβροσιανή", έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο κοινωνικό και θεολογικό έργο, χάρη στο οποίο χαρακτηρίστηκε ως ηγέτης και διδάσκαλος της Εκκλησίας.

"Η δυναμικότητα της συγκεκριμένης μονάδας θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας", ανέφερε ο κ. Ρογκότης.

Η μνήμη του τιμάται -και για την Ανατολική και για τη Δυτική Εκκλησία- στις 7 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα προωθείται η λειτουργία νέας μονάδας του ΟΚΑΝΑ σε χώρο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

"Αγκάθι" η άρνηση της κοινωνίας

Το σημαντικότερο πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη είναι οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών να δεχτούν στην περιοχή τους τη λειτουργία κέντρων για εξαρτημένα άτομα. Μάλιστα οι αντιδράσεις αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις υποστηρίζονται από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των νεκρών από ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη;

Τα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους από ναρκωτικά καταδεικνύουν με το χειρότερο τρόπο τις διαστάσεις του προβλήματος.

Τα στοιχεία της αστυνομίας

Το 1994 η αστυνομία της Θεσσαλονίκης κατέγραψε 18 νεκρούς από ηρωίνη. Το ίδιο και την επόμενη χρονιά. Το 1996 οι νεκροί έφτασαν τους 24, το 1997 τους 38 και το 1999 τους 31. Το 2000 ο αριθμός των νεκρών από ηρωίνη έφτασε τους 49, το 2001 τους 48, το 2002 τους 47 και το 2003 τους 38. Από το 2004 κι έπειτα ο αριθμός των θυμάτων εκτινάχτηκε ξανά. Τη συγκεκριμένη χρονιά πέθαναν 50 χρήστες μόνο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός των νεκρών σε όλη την Ελλάδα ξεπέρασε τους 250. Πέρυσι ο αριθμός των θανάτων στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τους 70, ενώ και πανελλαδικά έφτασε τους 270. Όλοι αυτοί δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι άνθρωποι που πέθαναν αβοήθητοι.

Είναι πολύ περισσότεροι

Οι καθηγητές του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς η αστυνομία καταγράφει μόνο τους χρήστες που εντοπίζονται νεκροί, ενώ δεν γίνεται καμία καταγραφή ατόμων που μεταφέρονται στα νοσοκομεία σε κωματώδη κατάσταση έπειτα από χρήση ναρκωτικών και υποκύπτουν στη συνέχεια. Καμία καταγραφή δεν γίνεται επίσης σε θανάτους που αρχικά αποδίδονται σε άλλες αιτίες, αλλά στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι συνδέονται άμεσα με τη χρήση ναρκωτικών. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τροχαία δυστυχήματα με θύματα χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι εξαιτίας της χρήσης χάνουν τις αισθήσεις τους ενώ οδηγούν.