Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κοινωνικά :: Συνέντευξη-πληροφορία

( πρόωρος τοκετός :: 12/3/2006 22:52:23) 

Πρόωρος τοκετός

Εργασία

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, μαιευτήρα-γυναικολόγου

Ξαναδιαβάστε τη σκηνή της παράδοσης και σύλληψης του Χριστού.

Πότε ο τοκετός θεωρείται πρόωρος;

Εντοπίστε μια φράση που σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, γράψτε την στο τετράδιο και εξηγήστε γιατί την επιλέξατε.

Ο τοκετός θεωρείται πρόωρος, όταν πραγματοποιείται πριν να συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης (η φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες).

Η ώρα έφτασε Σήμερα ο Πλάστης του ουρανού και της γης έλεγε στους μαθητές του: "Πλησίασε η ώρα κι έφτασε ο Ιούδας που θα με παραδώσει. Ας μη με αρνηθεί κανένας σας βλέποντας με καρφωμένον στον σταυρό ανάμεσα σε δυο ληστές. Γιατί υπομένω τη σταύρωση ως άνθρωπος και σώζω ως Θεός φιλάνθρωπος όσους πιστεύουνε σε μένα". Ψάλλεται τη Μ. Πέμπτη βράδυ μεταξύ του 2ου και 3ου Ευαγγελίου

Τι μπορεί να τον προκαλέσει;

Η προσευχή στη Γεθσημανή (λεπτομέρεια), Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, 16ος αι.

Δεν είναι ξεκαθαρισμένο, γιατί κάθε περίπτωση πρόωρου τοκετού είναι διαφορετική. Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόωρη έλευση του τοκετού είναι: λοιμώξεις του κόλπου ή του τραχήλου, η δίδυμη εγκυμοσύνη, η προεκλαμψία, οι αιμορραγίες στην εγκυμοσύνη, η πρόωρη ρήξη των υμενίων κ.ά.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα του τοκετού, απλώς συμβαίνει νωρίτερα από το φυσιολογικό χρόνο. Δηλαδή εμφανίζονται πόνοι στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς ή τη μέση, που επανέρχονται κάθε 10-20 λεπτά και υπάρχει μικρή αιμορραγία ή ροή αμνιακού υγρού από τον κόλπο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Πρέπει να είμαστε σίγουροι για δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η γυναίκα βρίσκεται στη διαδικασία τοκετού, και δεύτερον, ότι αυτός είναι πρόωρος. Η διάγνωση του τοκετού γίνεται με τη δακτυλική εξέταση από το μαιευτήρα ή από τη μαία και στη διάρκειά της διαπιστώνεται η διαστολή του τραχήλου. Η προωρότητα εξακριβώνεται εντοπίζοντας την πραγματική ηλικία κύησης σε εβδομάδες με βάση το υπερηχογράφημα του πρώτου ή, αν δεν υπάρχει, του δευτέρου τριμήνου.

Τι γίνεται μετά;

Πρέπει να αποφασίσει ο μαιευτήρας αν θα αφήσει τον τοκετό να εξελιχθεί ή αν πρέπει να τον σταματήσει. Στη δεύτερη περίπτωση χορηγείται ορός με ειδικό τοκολυτικό φάρμακο, ενώ παρακολουθείται στενά η κατάσταση του εμβρύου και της μητέρας μέσα στην κλινική. Το τοκολυτικό φάρμακο προκαλεί ελάττωση και στη συνέχεια παύση των συσπάσεων της μήτρας.

Υπάρχουν επιπτώσεις στο παιδί από την προωρότητα;

Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Όσο νωρίτερα γεννηθεί το έμβρυο, τόσο αυξάνει η συχνότητα και η βαρύτητα της κατάστασης. Το πιο συχνό πρόβλημα σε μία τέτοια περίπτωση είναι η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και στα υπόλοιπα όργανα μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα.

Μπορούμε να προβλέψουμε τον πρόωρο τοκετό;

Γίνονται πολλές προσπάθειες για το σκοπό αυτό, χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάποια εξέταση που να προβλέπει με ακρίβεια μία τέτοια εξέλιξη. Η προωρότητα αποτελεί σήμερα ένα από τα λίγα άλυτα προβλήματα της Μαιευτικής.