Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κοινωνικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τρούφα, όπως... βιάγκρα :: 12/3/2006 21:59:08) 

Οι αγρότες χρησιμοποιούν σκύλους ή γουρούνια για τον εντοπισμό του "μαύρου διαμαντιού".

Επεξεργασία

Αφροδισιακό φυτό εντάσσουν στις καλλιέργειές τους οι αγρότες της Θράκης

1. Ξαναδιαβάστε τα λόγια του Χριστού προς τους μαθητές (κείμενο α'):

Τρούφα, όπως… βιάγκρα

• Ποια συναισθήματα και ποιες έγνοιες φανερώνει να έχει γι' αυτούς;

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Ποιες αλήθειες ζωής τους προτρέπει να προσέξουν;

Ενα αφροδισιακό φυτό, την τρούφα ή ύδνο κατά την αρχαιότητα ή το υποκατάστατο του… βιάγκρα, πρόκειται να εντάξουν στις καλλιέργειές τους οι αγρότες της Θράκης.

2. Βρείτε στο κείμενο β' τα σημεία που δείχνουν την αγωνία του Ιησού στον κήπο της Γεθσημανή.

Τα υψηλά κέρδη και η μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι τα κίνητρα των αγροτών, όπως και οι αλλαγές προς νέες καλλιέργειες που επιβάλλει η νέα κοινή αγροτική πολιτική.

Τι είναι αυτό που κάνει την αγωνία του τόσο μεγάλη; (βλ. και Ερμ. 2)

Σύμφωνα με τον τακτικό ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΘΙΑΓΕ) Στέφανο Διαμαντή, η παραγωγή τρούφας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές εξασφαλίζει έως 1.500 ευρώ το στρέμμα, καθώς το κιλό πωλείται από 1.000 έως 2.500 και 3.000 ευρώ.

3. Ο Ιησούς, λίγο πριν αλλά και κατά τη στιγμή της παράδοσής του, πώς ακριβώς αντιδρά;

Η καλλιέργεια της τρούφας έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς μεταξύ άλλων δεν δεσμεύει μεγάλο κλήρο, δύο με τρία στρέμματα είναι αρκετά, δεν απαιτεί μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, 4.000 έως 6.000 ευρώ αρκούν, και οι αποδόσεις, υπό τις παρούσες συνθήκες, κρίνονται πολύ ικανοποιητικές.

4. Πώς συμπεριφέρθηκαν οι μαθητές προς τον Ιησού, όταν αυτός προσευχόταν και όταν τον συνέλαβαν;

Παρά τα πλεονεκτήματα, μέχρι τώρα η τρούφα καλλιεργείται στις περιοχές της Κρήτης, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φλώρινας.

Συζητήστε το με τον/ην διπλανό/ή σας και προσπαθήστε να εξηγήσετε τη στάση τους.

Παράδοση στην παραγωγή τρούφας έχουν η Ελβετία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία.

50 ευρώ το πιάτο

Την τρούφα προμηθεύονται κυρίως μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια, όμως δεν είναι προσιτή σε όλους, καθώς ένα πιάτο με τρίμματα τρούφας κοστίζει 50 ευρώ!

Οι τρούφες φυτεύονται σε κτήματα με φουντουκιές και φλαμουριές και καρποφορούν από τον τέταρτο και τον πέμπτο χρόνο. Για την καλλιέργειά τους είναι απαραίτητα… εκπαιδευμένα σκυλιά και τα γουρούνια, καθώς το φυτό αναπτύσσεται κοντά στις ρίζες των δένδρων και δεν φαίνεται. Τα δύο συγκεκριμένα ζώα έχουν την ικανότητα να τα εντοπίζουν και οι αγρότες στη συνέχεια τα συλλέγουν.

"Αν κάθε Έλληνας τρώει κατά μέσο όρο ένα πιάτο τρούφα το χρόνο, είναι αρκετό για να απορροφηθεί ολόκληρη η παραγωγή", εξηγεί ο κ. Διαμαντής.

"Οι αφροδισιακές ιδιότητες της τρούφας είναι γνωστές από την αρχαιότητα και ιατρικά αποδεδειγμένες σήμερα", δηλώνει ο κ. Διαμαντής. Κάτι αντίστοιχο με το βιάγκρα, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν.

Και κρόκος ο ζωογόνος

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρόκου της Κοζάνης, η χρήση του στη μαγειρική και η συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία τονίστηκαν σε ημερίδα με θέμα "Κρόκος Κοζάνης: Το χρυσάφι της ελληνικής γης", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Οι επιστήμονες εισηγητές της ημερίδας επισήμαναν τις φαρμακευτικές δυνατότητες που έχει ο κρόκος, τονίζοντας τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, την επίδρασή του στα λευχαιμικά κύτταρα, την αντιγηραντική του δράση, τη θετική του επίδραση στη νευροπροστασία και στην καταπολέμηση του άγχους, τη συμβολή του στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης, καθώς και μια σειρά από άλλες ευεργετικές δράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για τη χρήση του στη μαγειρική οι ειδικοί της γαστρονομίας που συμμετείχαν στην ημερίδα υπογράμμισαν την ιδιαίτερη γεύση και το χρώμα που προσδίδει σε φαγητά και γλυκά.