Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( κόντρες για τα οικονομικά στη μενεμένη :: 6/2/2006 21:04:19) 

Κόντρες για τα οικονομικά στη Μενεμένη

Χρηματαγορές

α) Η ιστορία του βιβλίου του Ιωνά

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Γερμανός ζήτησε την παρέμβαση του περιφερειάρχη προκειμένου να ενημερωθεί το δ.σ. για την οικονομική κατάσταση του δήμου

Σταθερή η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Ο Θεός έστειλε τον Ιωνά στη Νινευί, την πρωτεύουσα των ειδωλολατρών Ασσυρίων, να τους ελέγξει για τις αμαρτίες τους δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να μετανιώσουν και να σωθούν.

Σε ανοιχτή κόντρα με τη διοίκηση του δήμου Μενεμένης, συγκεκριμένα με τον δήμαρχο Γιώργο Ακτσελή, ήρθε τους τελευταίους μήνες ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Γερμανός.

Μικρό είναι, τις τελευταίες ημέρες, το εύρος διακύμανσης στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, καθώς οι αγορές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων στον πόλεμο του Ιράκ. Ο Ιωνάς όμως δεν ήθελε να κηρύξει σε ειδωλολάτρες.

Ο τελευταίος κατέθεσε προσφυγή στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι επί μήνες αρνείται να του δώσει εγγράφως στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Έτσι, χθες, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού με το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθούσε να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,06. Γι' αυτό ανέβηκε σ' ένα πλοίο και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η προσφυγή κατατέθηκε προχθές Παρασκευή και χθες ο δήμαρχος, όπως είπε στη "Μ", απέστειλε τα στοιχεία που ζητούσε ο δημοτικός σύμβουλος.

Το προηγούμενο διάστημα, τέσσερις ήταν οι παράγοντες που επηρέασαν τη διαμόρφωση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων: Στη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε καταιγίδα και το πλοίο κινδύνευε να βυθιστεί.

Η κόντρα εντάθηκε μετά την απομάκρυνση του κ. Γερμανού από την πλειοψηφούσα παράταξη και την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία Μενεμένης.

Πρώτον, οι αγορές προεξοφλούν σύντομο τέλος των συγκρούσεων. Τότε οι ναυτικοί σκέφτηκαν ότι κάποιος ταξιδιώτης πρέπει να είναι η αιτία του κακού.

Στην προσφυγή του στην περιφέρεια ο δημοτικός σύμβουλος κατήγγειλε τον δήμαρχο κ. Ακτσελή για "ασέβεια στους θεσμούς και τους νόμους που διέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση".

Δεύτερον, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Για να τον βρουν έριξαν κλήρο, κι ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, ο οποίος παραδέχτηκε την ευθύνη του.

Όπως υποστήριξε, από τον Απρίλιο του 2005 είχε ζητήσει με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μενεμένης να γίνει ενημέρωση στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την οικονομική κατάσταση του δήμου, τις οφειλές και τα τυχόν χρέη της δημοτικής επιχείρησης.

Τρίτον, στάση αναμονής τήρησε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τους πρότεινε μάλιστα να τον ρίξουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν εκείνοι από τον κίνδυνο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γερμανός σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος αγνόησε το αίτημά του και μέχρι χθες δεν είχε δώσει καμία απάντηση, με αποτέλεσμα ο κ. Γερμανός να προσφύγει στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας, ζητώντας από τον κ. Τσιότρα να παρέμβει και να τον επαναφέρει στην τάξη.

Τέταρτον, οι αγορές προεξοφλούν, στο κοντινό μέλλον, μικρή μείωση στα επιτόκια του δολαρίου και του ευρώ. Πράγματι οι ναυτικοί το έκαναν και η τρικυμία σταμάτησε.

Κληθείς να απαντήσει ο δήμαρχος Μενεμένης δήλωσε ότι τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Γερμανός απεστάλησαν χθες το πρωί.

Έτσι, υπήρξε αντιστάθμιση μετακίνησης κεφαλαίων από το ευρώ προς το δολάριο και αντίστροφα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρό εύρος στη διακύμανση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων. Ο Ιωνάς όμως δεν πνίγηκε, αφού ένα μεγάλο ψάρι τον κατάπιε.

"Ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι κατέθεσε το πρώτο έγγραφο τον περασμένο Απρίλιο, όμως είναι γεγονός ότι δεν βρέθηκε στο πρωτόκολλο τέτοιο έγγραφο.

Τρία μερόνυχτα έμεινε στην κοιλιά του ψαριού.

Από την άλλη, τα στοιχεία που ζήτησε δεν ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, δεδομένου ότι ο ισολογισμός του δήμου έκλεισε προ ημερών", δήλωσε ο κ. Ακτσελής.

Εκεί προσευχόταν θερμά στο Θεό:

Φ. Σ.

«Μέσα στη θλίψη μου σ' εσένα Κύριε φώναξα κι εσύ μου αποκρίθηκες… Στα βάθη μ' έριξες, μες στην καρδιά της θάλασσας, τα ρεύματα με περικύκλωσαν… Σκεφτόμουν: δε με φροντίζει πια… Τα νερά με σκέπασαν ως το λαιμό. Η θάλασσα η απύθμενη με περικύκλωσε, φύκια δέθηκαν στο κεφάλι μου τριγύρω… Εσύ όμως Κύριε, Θεέ μου, ζωντανό μ' έβγαλες… Σωτήρας μου είσαι Κύριε εσύ».

Το κήτος έβγαλε τον Ιωνά σε μια ακτή της Παλαιστίνης. Για δεύτερη φορά ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στη Νινευί. Τότε ο Ιωνάς υπάκουσε. Το κήρυγμά του βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο στο λαό της πόλης αλλά και στο βασιλιά. Όλοι μετάνιωσαν για τα λάθη και τις αμαρτίες τους και ζήτησαν συγνώμη από το Θεό. Ο Θεός τους συγχώρησε, αλλά ο Ιωνάς αντί να χαρεί, διαμαρτυρήθηκε για την αγάπη του Θεού προς τους ειδωλολάτρες. Δυσαρεστημένος αποσύρθηκε σ' έναν λόφο, κοντά στη Νινευί και κοιτούσε την πόλη από μακριά. Τότε ο Θεός, για να τον προστατέψει απ' τη ζέστη, έκανε να φυτρώσει δίπλα του μια μεγάλη κολοκυθιά. Ο ίσκιος της προστάτευε τον Ιωνά από τον ήλιο. Η χαρά του όμως δεν κράτησε πολύ, αφού την άλλη κιόλας μέρα η κολοκυθιά ξεράθηκε. Ο Ιωνάς λυπήθηκε πολύ για το φυτό. Τότε του είπε ο Θεός: «Πρόσεξε Ιωνά: Εσύ ούτε κοπίασες γι' αυτό το φυτό ούτε το έκανες να μεγαλώσει. Μόνο του μεγάλωσε μέσα σε μια νύχτα και την άλλη μέρα ξεράθηκε. Κι όμως λυπήθηκες γι' αυτό! Εγώ δεν έπρεπε να λυπηθώ για τη Νινευί, τη μεγάλη πόλη; Σ' αυτήν υπάρχουν περισσότεροι από εκατόν είκοσι χιλιάδες άνθρωποι που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το αριστερό τους χέρι από το δεξί. Επίσης, εκεί υπάρχουν και πολλά ζώα».

Η τριήμερη παραμονή του Ιωνά στην κοιλιά του κήτους έγινε στα Ευαγγέλια προεικόνιση για το θάνατο, την τριήμερη ταφή και την ανάσταση του Ιησού. Διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη: Όπως δηλαδή ο προφήτης Ιωνάς ήταν τρεις μέρες και τρεις νύκτες στην κοιλιά του κήτους, έτσι θα είναι κι ο Υιός του Ανθρώπου (= ο Χριστός) μέσα στη γη τρεις μέρες και τρεις νύκτες. (Μτ 12, 40)