Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( το ιντερνετ έσωσε τη ζωή εφήβου :: 30/1/2006 20:41:32) 

Το Ιντερνετ έσωσε τη ζωή εφήβου Νόμιμη προανάκριση - «παράθυρο» στον Σάββα

3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο 1910-1922

Απετράπη η αυτοκτονία 14χρονου που την είχε προαναγγείλει σε ιστοσελίδα γιατί, όπως είπε, δεν τον καταλάβαιναν οι γονείς του

«Όχι» είπε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και στις ενστάσεις της υπεράσπισης για αφαίρεση του προανακριτικού υλικού από τη δικογραφία, ενώ άφησε ανοικτό ένα «παράθυρο» για να εξεταστούν στην πορεία της δίκης, μέσα από καταθέσεις μαρτύρων, οι ισχυρισμοί του Σάββα Ξηρού περί «βασανιστηρίων» και «χορήγησης ψυχοτρόπων φαρμάκων» στη διάρκεια της νοσηλείας του. Στην περίοδο 1910-1922, κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν σε συνεχή πολεμική ετοιμότητα, εμφανίστηκε μια νέα πολιτική αντίληψη, που εκφράστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ονομάστηκε συνοπτικά «βενιζελισμός».

Πολλές φορές ακούμε για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του Ίντερνετ, για παιδεραστές που καραδοκούν πίσω από υπολογιστές, ενώ σάλο προκάλεσαν πριν από ένα χρόνο στοιχεία για αυτοκτονίες που έγιναν μετά από συνομιλίες στο Διαδίκτυο. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ακυρότητας της προδικασίας επειδή έχουν ληφθεί απολογίες στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης.

Είναι δύσκολο να ορίσουμε με λίγα λόγια τι ακριβώς ήταν αυτή η πολιτική, στον οικονομικό όμως τομέα φαίνεται ότι ο βενιζελισμός θεωρούσε το ελληνικό κράτος ως μοχλό έκφρασης και ανάπτυξης του ελληνισμού.

Όμως μια ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αποκαλύπτει ότι το Ίντερνετ μπορεί να είναι και σωτήριο, καθώς απέτρεψε την αυτοκτονία ενός εφήβου.

Επίσης έκρινε ότι νομίμως παραμένουν στη δικογραφία οι προανακριτικές ομολογίες στις οποίες ο κατηγορούμενος έχει αναφερθεί και σε άλλες πράξεις πέραν εκείνων που του ζητήθηκαν (σ.σ.: όπως συνέβη με τις αρχικές απολογίες των αδελφών Ξηρών), ενώ απολύτως νόμιμες θεωρεί και τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που έγιναν από τα κρατικά εργαστήρια (της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών).

Το ελληνικό κράτος δηλαδή έπρεπε να επιδιώξει την ενσωμάτωση του εκτός συνόρων ελληνισμού και, με ενιαία εθνική και κρατική υπόσταση, να διεκδικήσει τη θέση του στον τότε σύγχρονο κόσμο.

Μέλη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, "στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης", όπως ανακοίνωσαν, εντόπισαν πριν από λίγες μέρες στο Ίντερνετ ιστοσελίδα στην οποία υπήρχε δυνατότητα δημοσίευσης ημερολογίων με προσωπικές απόψεις για διάφορα θέματα.

Αυτό προϋπέθετε όχι μόνο θεσμικό εκσυγχρονισμό, που θα καθιστούσε το κράτος αποτελεσματικό και αξιόπιστο, αλλά και γενικότερη προσήλωση στην ιδέα της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων του έθνους.

Μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα βρέθηκε και το ημερολόγιο 14χρόνου, ο οποίος έγραφε ότι είχε σκοπό να αυτοκτονήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα και, όπως ανέφερε, δεν είχε την κατανόηση των γονέων του.

Ο Βενιζέλος δεν ήταν μόνος στη διαδικασία διαμόρφωσης και υλοποίησης των νέων επιλογών.

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν και κατάφεραν να εντοπίσουν τα στοιχεία του.

Συσπείρωσε γύρω του μια δραστήρια αστική τάξη που εξακολουθούσε ακόμα να πλουτίζει σε όλη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και που φιλοδοξούσε να κυριαρχήσει και πολιτικά στο χώρο όπου άπλωνε τις οικονομικές της δραστηριότητες.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι γονείς του παιδιού και τους έγιναν συστάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη και την προστασία του 14χρόνου.

Κατά την περίοδο αυτή, υπήρχε ακόμα ισχυρή ελληνική οικονομική παρουσία στα λιμάνια της Νότιας Ρωσίας, στη λεκάνη του Δούναβη και το εσωτερικό της Ρουμανίας, στον Πόντο και τα μικρασιατικά παράλια, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη, την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας ανηλίκων, προκειμένου να γίνουν και άλλες ενέργειες για να εξασφαλισθεί η ψυχική και σωματική υγεία του έφηβου.

Όλος αυτός ο πλούτος μπορούσε να διασφαλιστεί μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού κέντρου, μιας περιφερειακής δύναμης ικανής να παρεμβαίνει και να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών της.

Δεν πρόλαβαν το βετεράνο

Επρόκειτο για ένα αίτημα αρκετά κρίσιμο, σε μια εποχή κατά την οποία πολλά εθνικιστικά κινήματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Δυστυχώς, την περασμένη Δευτέρα ένας Βρετανός φοιτητής και αστυνομικοί στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την αυτοκτονία ατόμου που έστειλε mail, με το οποίο ανακοίνωνε την απόφασή του να τερματίσει τη ζωή του.

Για τους λόγους αυτούς η Μεγάλη Ιδέα και οι προϋποθέσεις της -ο εκσυγχρονισμός του κράτους- αποτέλεσαν ισχυρά ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά ερείσματα για τη διεκδίκηση της Μεγάλης Ελλάδας με πιθανότητες επιτυχίας.

Ο φοιτητής έκανε έρευνες για το λεγόμενο σύνδρομο του πολέμου του Κόλπου και είχε επικοινωνήσει με Αμερικανό στρατιώτη, βετεράνο του πολέμου του Κόλπου και μέλος της οργάνωσης των Βετεράνων Κατά του Πολέμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα χρόνια αυτά της μεγάλης προσπάθειας οι προϋπολογισμοί του κράτους ήταν συνήθως πλεονασματικοί.

Ο 35χρονος Νταγκ Μπάρμπερ είχε επιστρέψει από το Ιράκ στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2005.

Το 1911 τα έσοδα του προϋπολογισμού ήταν 240.000.000 και τα έξοδα μόνο 181.000.000 δραχμές, παρά τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες.

Είχε γράψει στο φοιτητή ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα προβλήματα της καθημερινότητας και δεν είχε λάβει τη βοήθεια που χρειαζόταν, για να αντιμετωπίσει το μετατραυματικό του στρες.

Το 1910 οι πρόοδοι της εθνικής οικονομίας ήταν εμφανείς.

"Μου έλεγε ότι από τότε που γύρισε από το Ιράκ είχε χάσει οχτώ δουλειές και τη σύζυγό του, με την οποία ήταν παντρεμένος έντεκα χρόνια", είπε ο φοιτητής.

Η αγροτική κρίση αντιμετωπίστηκε με την υπερπόντια μετανάστευση, η οποία, κατά την εποχή αυτή, πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Ο Μπάρμπερ, αφού έστειλε το mail στο Βρετανό, κάλεσε την αστυνομία, πήρε το όπλο του και βγήκε στη βεράντα του.

Η μετανάστευση στις ΗΠΑ όχι μόνο εκτόνωσε τις κοινωνικές εντάσεις που δημιούργησε η σταφιδική κρίση αλλά πολύ γρήγορα ενίσχυσε την οικονομία της υπαίθρου μέσω των πολύ σημαντικών εμβασμάτων των μεταναστών.

Ένοπλοι αστυνομικοί προσπαθούσαν επί μισή ώρα να τον μεταπείσουν, αλλά ο Μπάρμπερ αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Πίνακας 8 Η μετανάστευση στο εξωτερικό κατά την περίοδο 1896-1935 ΕΤΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 1896-1900 11.000 1901-1905 51.000 1906-1910 122.000 1911-1915 128.000 1916-1920 67.000 1921-1925 50.000 1926-1930 41.000 1931-1935 15.000

Το κόστος των Βαλκανικών πολέμων ήταν σημαντικό, δεν κλόνισε όμως την εθνική οικονομία, όπως συνέβαινε με τις στρατιωτικές κινητοποιήσεις του 19ου αιώνα. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα βγήκε ιδιαίτερα κερδισμένη από τον πόλεμο. Ενσωμάτωσε πλούσιες περιοχές (Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Νησιά του Αιγαίου, Κρήτη) και εκατομμύρια νέους κατοίκους. Τα εδάφη της αυξήθηκαν κατά 70% περίπου (από 65.000 σε 108.800 τετρ. χλμ.) και ο πληθυσμός της κατά 80% (από 2.700.000 σε 4.800.000 κατοίκους). Το κυριότερο όμως ήταν οι νέες οικονομικές προοπτικές. Τα νεοαποκτηθέντα εδάφη ήταν ως επί το πλείστον πεδινά και αρδευόμενα, πράγμα που δημιουργούσε άριστες προοπτικές για τη γεωργική παραγωγή. Το κύριο πρόβλημα ήταν η παρουσία ισχυρών μειονοτικών ομάδων στις περιοχές αυτές. Στη σχετικά ομοιογενή Ήπειρο, για παράδειγμα, δίπλα στους 166.000 Έλληνες υπήρχαν, το 1914, 38.000 μουσουλμάνοι (αλβανικής κυρίως καταγωγής) και μερικές χιλιάδες Εβραίοι. Οπωσδήποτε όμως, η Ελλάδα έγινε υπολογίσιμη πλέον δύναμη και η εμπιστοσύνη που ενέπνεε στις αγορές χρήματος και πιστώσεων αυξήθηκε σημαντικά. Η χώρα ήταν έτοιμη να αφιερωθεί στο δύσκολο έργο της ενσωμάτωσης των νέων περιοχών, όταν ξέσπασε, το καλοκαίρι του 1914, ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος.