Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "εμφύλιος" στον εύοσμο :: 6/3/2006 20:29:12) 

Μερίδα κατοίκων του Ευόσμου αντιδρά στη λειτουργία οικοτροφείου με ασθενείς από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτογραφία), που έχουν την ατυχία να φέρουν το "στίγμα" του ψυχασθενούς.

ΣΕΡΒΙΑ

Περιοδικές κινήσεις

Μερίδα κατοίκων αντιδρά στη λειτουργία οικοτροφείου με πρώην ψυχασθενείς

Η μεγαλύτερη κηδεία από εποχής Τίτο

Από τα περιοδικά φαινόμενα θα περιοριστούμε ειδικότερα σε αυτά πού έχουν σχέση με την κίνηση, τα οποία ονομάζουμε περιοδικές κινήσεις.

"Εμφύλιος" στον Εύοσμο

Στο Βελιγράδι. Άνθρωποι απ' όλη τη χώρα γέμισαν τους δρόμους κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες του Τζίντζιτς

Η μελέτη των περιοδικών κινήσεων θα μας διευκολύνει, αργότερα, και στη μελέτη των γενικότερων περιοδικών φαινομένων.

Του ΚΩΣΤΗ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι συνόδευσαν το Σάββατο τον δολοφονημένο πρωθυπουργό τους Ζόραν Τζίντζιτς στην τελευταία του κατοικία, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξε χθες ως διάδοχό του τον Ζόραν Ζίβκοβιτς.

Ο Εύοσμος έγινε αυτή τη φορά το πεδίο "εμφύλιας" κοινωνικής σύγκρουσης, αφού μερίδα κατοίκων αντιδρά στη λειτουργία οικοτροφείου με ασθενείς από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που έχουν την ατυχία να φέρουν το "στίγμα" του ψυχασθενούς.

Ήταν η μεγαλύτερη κηδεία που έγινε στο Βελιγράδι από τον θάνατο του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, το 1980, και η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων στη Σερβία μετά τη μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2000.

Από το Ψυχιατρείο έχουν ενοικιαστεί έξι διαμερίσματα σε πολυκατοικία επί της οδού 25ης Μαρτίου, έχουν επιπλωθεί και είναι έτοιμα να υποδεχτούν δεκαπέντε πρώην ασθενείς.

Άνθρωποι απ' όλη τη χώρα γέμισαν τους δρόμους κρατώντας κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες του Τζίντζιτς.

"Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα στο ψυχιατρείο για κοινωνικούς λόγους, επειδή δεν έχουν πού να επιστρέψουν", τονίζει ο πρόεδρος του προγράμματος αποασυλοποίησης "Ψυχαργώς" στο ΨΝΘ Αν. Δεληγιάννης.

Ακολούθησαν τη νεκρική πομπή από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα ως το Νέο Κοιμητήριο του Βελιγραδίου, στην είσοδο του οποίου είχαν παραταχθεί συμμαθητές των παιδιών του Τζίντζιτς κρατώντας λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα.

Συγκέντρωση και φέιγ βολάν

Η χήρα του Τζίντζιτς, ο γιος και η θυγατέρα τους, υπουργοί, θρησκευτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι, ακολούθησαν το φέρετρό του που ήταν καλυμμένο με τη σερβική σημαία.

Κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν το Σάββατο το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο σημείο όπου πρόκειται να λειτουργήσει το οικοτροφείο, με το επιχείρημα ότι στη συγκεκριμένη γειτονιά υπάρχει παιδική χαρά.

Εκπρόσωποι δυτικών κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον άνθρωπο στον οποίο πιστώνεται το τέλος της αυταρχικής εξουσίας του Μιλόσεβιτς.

Παράλληλα χθες το πρωί αντιπροσωπεία των κατοίκων συνάντησε τον δήμαρχο Ευόσμου Παναγιώτη Αλεξανδρίδη.

«Δίνω αυτή την υπόσχεση, Ζόραν, σε σένα και στη Σερβία… θα είστε ένα κομμάτι της Ευρώπης μας», είπε στον τάφο τού Τζίντζιτς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Οι κάτοικοι μοίρασαν φέιγ βολάν, με το οποίο καλούσαν τον κόσμο στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ευόσμου, στο οποίο θα παραστούν μέλη της διοίκησης του Ψυχιατρικού νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας επέλεξε χθες ως διάδοχο τού Τζίντζιτς στην ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία τον στενό σύμμαχό του Ζόραν Ζίβκοβιτς, 42 χρόνων, πρώην υπουργό Εσωτερικών.

Το σύνθημα στο φέιγ βολάν ήταν: "Όχι στην ψυχιατρική κλινική και στο πρόγραμμα απεξάρτησης χρηστών ναρκωτικών!".

Η επιλογή του ως επόμενου πρωθυπουργού αναμένεται να επικυρωθεί μέσα σε λίγες μέρες από το Κοινοβούλιο.

Η σύγχυση αποτυπωνόταν και στις δηλώσεις των κατοίκων που προβλήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από τα τηλεοπτικά δελτία, στα οποία μάλιστα μιλούσαν για μονάδα με "ναρκομανείς".

"Δικαιολογώ εν μέρει τις αντιδράσεις των κατοίκων, γιατί έπεσαν θύματα της -ενδεχομένως εσκεμμένης- παραπληροφόρησης, άγνωστης προέλευσης", επισημαίνει ο δήμαρχος Ευόσμου Παναγιώτης Αλεξανδρίδης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η σύγχυση θα είχε αποφευχθεί, εάν προηγούνταν ενημέρωση του δήμου από τη διοίκηση του ψυχιατρείου για την πρόθεση λειτουργίας του οικοτροφείου: "Έχει παραγίνει το κακό με τους φορείς της κεντρικής εξουσίας που αγνοούν την τοπική αυτοδιοίκηση", υποστηρίζει.

Ανάλογες αντιδράσεις

Ανάλογες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου επιχειρήθηκε να στηθεί ξενώνας ή οικοτροφείο με ψυχικά ασθενείς. Η τελευταία φορά που οι κάτοικοι είχαν αντιταχθεί στη λειτουργία οικοτροφείου ήταν τον Οκτώβριο του 2003 στο Μελισσοχώρι, όπου κάποιοι "άγνωστοι" έκαψαν λάστιχα έξω από το σπίτι που επρόκειτο να στεγαστεί.

Οικοτροφεία, ξενώνες και "προστατευμένα διαμερίσματα" τόσο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όσο και μετοχικών ιδιωτικών εταιρειών, που συστήνουν ψυχίατροι, υπάρχουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο της β' φάσης του προγράμματος αποασυλοποίησης "Ψυχαργώς", η ολοκλήρωση του οποίου έχει μετατεθεί για το 2007 και χρηματοδοτείται με κονδύλια του Γ' ΚΠΣ.

"Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, φροντίζοντας να αναπτύσσουμε σχέσεις με τους εμπόρους της γειτονιάς, τους οποίους προτιμούμε για τις προμήθειές μας και στο βαθμό που είναι εφικτό να εντάξουμε τους ασθενείς στην κοινωνική ζωή του δήμου, όπου λειτουργούν οι υποδομές μας", αναφέρει ο πρόεδρος του προγράμματος "Ψυχαργώς.

Ωστόσο, μέλη της ψυχιατρικής κοινότητας έχουν κατά καιρούς ασκήσει κριτική στον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι πριν από οποιαδήποτε λειτουργία κάποιας δομής μέσα σε κοινότητα οι εμπλεκόμενοι γιατροί (θα όφειλαν) να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα, ενημερώνοντας τον πληθυσμό. Παράλληλα έχει υπογραμμιστεί ο κίνδυνος διασποράς στην κοινωνία "ασυλικών χαρακτηριστικών" με τα οικοτροφεία ή τους ξενώνες, σε αντίθεση με την (οικονομικά δαπανηρότερη) επιλογή αποασυλοποίησης μέσω διάσπαρτων στην κοινότητα διαμερισμάτων διαμονής δύο ή τριών ασθενών, οι οποίοι ακολουθούν εξατομικευμένη θεραπεία.