Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΓΡΟΤΕΣ Δρόμοι

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1Η

Ζητούν συνάντηση με τον Αλ. Κοντό

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Μετά από συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Σ.Ε.Π., οι μαθητές μιας τάξης Γ' Γυμνασίου σκέφτηκαν να εφαρμόσουν ένα Σχέδιο Εργασίας για να ερευνήσουν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις δυνατότητες που αυτό τους προσφέρει για σπουδές μετά το Γυμνάσιο.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι ρυζοπαραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και δεκαεπτά ημέρες έχουν παραταγμένα περίπου τριάντα τρακτέρ στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων.

Το όνειρο…

Μετά από προβληματισμό κατέληξαν στις δραστηριότητες τις οποίες θα επιθυμούσαν να περιλαμβάνει ένα τέτοιο Σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου θα διαρκούσε περίπου τρεις μήνες.

Οι αγρότες, που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές επιδοτήσεις που έλαβαν για την παραγωγή ρυζιού, ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό.

… κάθε εργαζομένου είναι να πάρει σύνταξη. Οι μαθητές δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει το σχεδιασμό, βρίσκονται στο στάδιο του προβληματισμού και της συζήτησης.

"Περιμένουμε επαφή με το υπουργείο, για να δοθεί λύση στο ζήτημά μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα πρωτοπιάσει δουλειά, την περιμένει πώς και πώς. Μπορούμε παρακάτω να δούμε τι έχουν σκεφτεί μέχρι τώρα:

Προσπαθούμε να έχουμε συνεργασία με το υπουργείο, χωρίς να κλείσουμε τους δρόμους.

Γιατί;

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΚΟΠΟΣ: ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ 1. Συζήτηση - Προβληματισμοί - να πληροφορηθούμε για τη δομή του ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος - να ενημερωθούμε για το Ενιαίο Λύκειο και τις διεξόδους του, για το σύστημα πρόσβασης στα Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. - να πληροφορηθούμε για τις δυνατότητες σπουδών στην Τεχνική - Επαγγελματική εκπαίδευση - να διερευνήσουμε άλλες πιθανές εκπαιδευτικές επιλογές - να ερευνήσουμε και να καταγράψουμε τους λόγους για τους οποίους κάποια παιδιά επιλέγουν τη γενική εκπαίδευση, ενώ άλλα επιλέγουν τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση μετά το Γυμνάσιο

Θέλουμε από κοινού να προκύψει μια απόφαση.

Επειδή ξέρει πως, πιάνοντας δουλειά, χάνει την ανεξαρτησία του.

Βοήθησε τους μαθητές να προχωρήσουν στο δεύτερο βήμα του Σχεδίου Εργασίας, αυτό του «προγραμματισμού των δραστηριοτήτων». Οι αγρότες πάντως είναι ξεσηκωμένοι", αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κυμίνων - Μαλγάρων Κώστας Ανεστίδης.

Ο Κικέρων, που είχε ασχοληθεί με την τρίτη ηλικία, έγραφε πως μόνο στα γεράματα γίνεται κανείς αξιοσέβαστος, γιατί μόνο τότε πετάει από πάνω του την εξάρτηση από τα αφεντικά και παίρνει στα χέρια του τη ζωή του.

Τι θα τους πρότεινες εσύ; Ο ίδιος αναφέρει ότι οι αγρότες θα εξετάσουν σήμερα το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Δεν είχε υπόψη του βέβαια τότε ο Ρωμαίος ρήτορας τα σύγχρονα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Οι ρυζοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης που καλλιέργησαν χωράφια σε γειτονικό νομό δεν παίρνουν τις επιδοτήσεις που ισχύουν στο νομό αλλά λιγότερα χρήματα.

Οι συντάξεις…

Ο λόγος είναι ότι με διοικητική απόφαση άλλαξε ο τρόπος πληρωμής των επιδοτήσεων και δεν ισχύει το καθεστώς της περιφερειοποίησης αλλά ο τόπος κατοικίας του παραγωγού.

… καταρρέουν μαζί με τον πληθυσμό που γερνάει ολοένα και περισσότερο.

Οι ρυζοπαραγωγοί αντιδρούν στο νέο καθεστώς και ζητούν όλα τα χρήματα των επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ για τον πληθυσμό, μέχρι το 2050 εμείς οι Ευρωπαίοι θα είμαστε πολύ λιγότεροι - 600 εκατομμύρια, από 725 εκατομμύρια που είμαστε σήμερα - και πολύ πιο γέροι, αφού δεν γεννάμε τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα που χρειάζονται για να ανανεωθεί ο πληθυσμός μας (έχουμε μείνει στο 1,3).

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αυτά βλέπουν οι κυβερνήσεις και τις πιάνει σύγκρυο μπροστά στους εσχατόγερους που θα πρέπει να συντηρήσουν.

2,1 εκατ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις

Με τη νέα τεχνολογία, θα μπορούσαν ίσως να τους βάζουν στον πάγο μόλις τινάξουν τα πέταλα, ώστε, κάποτε στο μέλλον, όταν θα έχει πια βρεθεί το φάρμακο για την αρρώστια που τους σκότωσε, να τους ξαναφέρουν στη ζωή για άλλα 70 χαρούμενα, ευδόκιμα και παραγωγικά χρόνια.

Ποσό περίπου 2,1 εκατ. ευρώ πρόκειται να διαθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση έργων ασφαλτόστρωσης και ανακατασκευής πεζοδρομίων στο κέντρο και σε περιφερειακές συνοικίες της πόλης.

Οι κυβερνήσεις…

Τα ακριβή σημεία, όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών που έχει ξεκινήσει η αρμόδια αντιδήμαρχος Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας Λίτσα Κολοβού με τους προέδρους των πέντε δημοτικών διαμερισμάτων.

… κάποτε είχαν ήσυχο το κεφάλι τους.

Σε αυτή τη φάση έχει προγραμματιστεί η εκτέλεση έργων σε δεκαεννέα δρόμους, συγκεκριμένα στις οδούς Λιτοχώρου, Ομήρου, Εμπεδοκλέους, Χολομώντος, Αλεξάνδρου Σταύρου, Λεωνίδου, Νέστορος Τύπα, Κασομούλη, Αριστίππου, Βίαντος, Αργυροπούλου, Θεοφράστου, Μαλέας, Βλαχάβα, Τιρνάβου, Αγράφων, Σπάρτακου, Νικομάχου και Δημητρίου Πολιορκητή.

Έπαιρνε ο γέρος τη σύνταξή του στα εξήντα πέντε, αφού πλήρωνε μια ολόκληρη ζωή το ένα τρίτο του μισθού του σε κρατήσεις, και τα τίναζε από καρδιά μια ωραία πρωία στα εξήντα έξι. Κέρδος για τους συγγενείς που δεν είχαν πια τον γκρινιάρη να μπερδεύεται στα πόδια τους, κέρδος και για την κυβέρνηση που τσέπωνε τη σύνταξη. Σήμερα, όμως, τι είναι μια καρδιά; Ούτε μια πατάτα. Την πιάνεις, την κόβεις, την πετάς και στη θέση της βάζεις μια άλλη καλύτερη. Έτσι, αναβάλλεται διαρκώς η ημερομηνία λήξεως και οι κυβερνήσεις τραβούν τα μαλλιά τους. Τι να κάνουν λοιπόν;

Αν πιστέψουμε…

… το σατιρικό περιοδικό «Μπρέινς Τραστ», σκέπτονται να παρατείνουν την εργάσιμη ηλικία μετά θάνατον. Έτσι και αλλιώς, για να ξεπληρώσεις το δάνειο που πήρες για να χτίσεις μια τουαλέτα πρέπει να δουλεύεις 250 χρόνια. «Λόγω τιμής, αυτή είναι η περίπτωσή μου», εξηγεί στο περιοδικό ένας τέτοιος πεθαμένος εργαζόμενος που μετέχει σε σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα. «Σκοτώθηκα ένα βράδυ μεθυσμένος σε έναν γκρεμό στις ελβετικές Άλπεις, όπου με είχε στείλει ο κοινωνικός τουρισμός, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να πεθαίνω κάθε μέρα στη δουλειά για να ξεπληρώσω το δάνειο και να εξασφαλίσω τη σύνταξή μου. Έτσι και αλλιώς και οι νεώτεροι συνάδελφοί μου πτώματα είναι και αυτοί. Όχι μονάχα δεν ξέρουν πως είναι πεθαμένοι, αλλά δεν έμαθαν ποτέ πως έχουν γεννηθεί».