Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πρόστιμο 15.000 ε στο σπήλαιο πετραλώνων :: 17/2/2006 19:50:03) 

Πρόστιμο 15.000 ε στο σπήλαιο Πετραλώνων Η νεοελληνική επιστολογραφία στο μικροσκόπιο

Γ. Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

Κλιμάκιο της νομαρχίας διαπίστωσε αγορανομικές παραβάσεις στο κυλικείο

Η επιστολογραφία και η αλληλογραφία, θέματα που ελάχιστα έχουν απασχολήσει την ιστορική έρευνα στην Ελλάδα, θα είναι στο επίκεντρο Επιστημονικού Συμποσίου που οργανώνει το Κέντρο Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Όταν κανείς επιλέγει από νέος έναν τρόπο ζωής, όπως είναι αυτός που του προτείνει η ορθόδοξη παράδοση, χρειάζεται να κατανοήσει ότι θα πρέπει να σεβασθεί την όποια επιλογή θα κάνει ο άλλος, ο συνάνθρωπός του.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επέβαλε για αγορανομικές παραβάσεις στο κυλικείο του σπηλαίου Πετραλώνων και στην ανθρωπολογική εταιρεία που το διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας Χαλκιδικής.

Ο ακριβής τίτλος του Συμποσίου είναι «Νεοελληνική Επιστολογραφία (16ος-19ος αιώνας)», θα πραγματοποιηθεί δε το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου στο μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28. Τις περισσότερες φορές, από την ίδια μας την οικογένεια μας επιβάλλεται ένας τρόπος ζωής όπως τον θέλουν οι γονείς μας, το συγγενικό περιβάλλον, ο κοινωνικός περίγυρος, διάφοροι θεσμοί.

Παράλληλα θέμα ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών έθεσε για ακόμη μία φορά ο νομάρχης Αργύρης Λαφαζάνης.

Θα υπάρξουν ποικίλες εισηγήσεις. Ποτέ δε μας αφήνουν ή δε μας βοηθούν να επιλέξουμε και ακόμα δε μας μαθαίνουν να επιλέγουμε ελεύθερα αυτό που θα θέλαμε.

Ειδικότερα έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά στο κυλικείο του σπηλαίου βρέθηκαν προϊόντα τα οποία πωλούνται κατά 50% ακριβότερα από την προβλεπόμενη τιμή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τίτλους: «Η αρχαία ελληνική και βυζαντινή παράδοση στη νεοελληνική επιστολογραφία», «Η επιστολογραφία του Αλεξάνδρου και του Νικολάου Μαυροκορδάτου», «Η αλληλογραφία των Μεγάλων Διερμηνέων της Πύλης με τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων (17ος-18ος αιώνας)», «Τα έντυπα επιστολάρια της Βενετίας», «Η συμβολή της επιστολογραφίας στη διαμόρφωση της νεοελληνικής δημόσιας σφαίρας στις αρχές του 19ου αιώνα», «Η θρησκειολογική διάσταση στις επιστολές του Θεόφιλου Καΐρη», «"Τιμιώταται Κυρ Κόστα, ασπάζομαι αδελφικώς". Συνήθως μας το επιβάλλουν.

Από τους ίδιους ελέγχους, τους οποίους διενήργησε το τμήμα Υγειονομικού της νομαρχίας Χαλκιδικής, προέκυψε πως δεν υπάρχουν άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων του σπηλαίου, του μουσείου αλλά και του κυλικείου.

Η αλληλογραφία ως απόλυτο εργαλείο της εμπορικής πράξης (1800-1850)», «Η διακίνηση της αλληλογραφίας (17ος αι.-1821)» κ.ά. Υπάρχουν περιβάλλοντα που θεωρούνται και χριστιανικά και επιβάλλουν τον τρόπο ζωής που νομίζουν ότι είναι ο χριστιανικότερος και ο καλύτερος.

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και ο δήμος Τρίγλιας βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ανθρωπολογική εταιρεία, καθώς ζητούν η διαχείριση του σπηλαίου να περάσει στο φυσικό φορέα της, που είναι η πολιτεία και η τοπική κοινωνία.

Την πρώτη ημέρα θα μιλήσουν κατά σειρά οι Δημήτριος Σοφιανός, Ευθύμιος Λίτσας, Νίκη Παπατριανταφύλλου-Θεοδωρίδη, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Χαρίτων Καρανάσιος, Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, Πηνελόπη Στάθη, Μιχάλης Λασιθιωτάκης, Μάρθα Καρποζήλου, Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Μαρία Στασινοπούλου, Γιάννης Παπαθεοδώρου.

Αυτό δείχνει πόσο δύσκολο είναι να παραμένει κανείς πραγματικά ελεύθερος και να σέβεται απόλυτα την ελευθερία του άλλου.

Ο νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να παρέμβει το υπουργείο Πολιτισμού, για να σταματήσει η παρανομία στο σπήλαιο.

Τη δεύτερη ημέρα θα μιλήσουν οι Νάσια Γιακωβάκη, Εμμανουήλ Φραγκίσκος, Κώστας Λάππας, Δημήτριος Πολέμης, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Ασδραχάς, Ευτυχία Λιάτα, Βασίλης Κρεμμυδάς, Άννα Μανδυλαρά, Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη και Παναγιώτης Μουλλάς.

Ο θρησκευτικός ζήλος αναδεικνύει πολλούς χριστιανούς πιο αυστηρούς και από το θεό, γι' αυτό και υπάρχουν πολλοί δήθεν «πιστοί» που δεν σέβονται την οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα του άλλου είτε θρησκευτική είτε κοινωνική.

"Έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα, διότι εκτός των άλλων υπήρχαν αγορανομικές παραβάσεις.

Το Συμπόσιο και τις δύο ημέρες αρχίζει στις 9.30 π.μ. Με την ευκαιρία του Συμποσίου, το Κέντρο προέβη σε μία σημαντική εκδοτική πρωτοβουλία.

Μαθαίνοντας να σεβόμαστε την ελευθερία των άλλων δείχνουμε την επιθυμία μας να γινόμαστε όλο και πιο ελεύθεροι και να θέλουμε να μοιάσουμε στο Χριστό που μας «ελευθέρωσε με τη δική του ελευθερία».

Πάντως αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές, καθώς εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού δεν προβαίνει σε ελέγχους, διότι περιμένει να ολοκληρωθεί μία μακρόχρονη δικαστική διαμάχη", ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

Ανατύπωσε την πρώτη έκδοση του «Επιστολαρίου» του Σπ. Μήλια (Βενετία 1757), που είναι ένα από τα παλαιότερα έντυπα εγχειρίδια επιστολογραφίας.

Σύμφωνα με τη νομαρχία δεν υφίσταται θέμα άδειας λειτουργίας για το μουσείο, η οποία προβλέπεται από τα άρθρα 45 και 73 του ν. 3028/2002 και εκδίδεται από το ΥΠΠΟ, καθώς και για το κυλικείο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 παρ. 9 του ν. 2557/9.

Ο κ. Λαφαζάνης για ακόμη μία φορά βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι οι επισκέπτες του σπηλαίου εισέρχονται σε εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει κανένας στατικός έλεγχος και για τις οποίες δεν υπάρχει καμία μελέτη πυροπροστασίας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ