Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αναστάτωση από τη γρίπη των πτηνών :: 17/2/2006 20:02:32) 

ΕΥΡΩΠΗ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Α. Ο Αγώνας της Εθνεγερσίας στη Κρήτη (1821-1830)

Αναστάτωση από τη γρίπη των πτηνών

Ο πόλεμος της ντομάτας

1. Η πρώτη περίοδος (1821-1824) α, β, γ, δ

Αναστάτωση συνεχίζει να προκαλεί σε όλη την Ευρώπη η γρίπη των πτηνών, καθώς πληθαίνουν καθημερινά τα θετικά κρούσματα του θανατηφόρου ιού Η5Ν1.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες , τις δυσμενείς επιτόπιες συνθήκες και την ανύπαρκτη ουσιαστικά ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, η Κρήτη μετέσχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Χθες επιβεβαιώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα του υπότυπου Η5 σε μία αγριόπαπια, που βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Αΐν της Κεντρικής Γαλλίας. Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ δεν τρώει ντομάτες. Η συμμετοχή των Κρητικών στην Εθνεγερσία προκάλεσε τα πρώτα αντίποινα από τον κατακτητή που εξαπόλυσε μεγάλη σφαγή στο Ηράκλειο στις 24-6-1821. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, ελήφθησαν αυστηρότατα μέτρα στην περιοχή όπου βρέθηκε το νεκρό πουλί, ενώ έλεγχοι επιτήρησης θα διεξάγονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων. Το διεμήνυσαν διακριτικά οι επιτελείς του στις συνεννοήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου πριν έρθει στην Αθήνα. Πολιτικά η επαναστατημένη Κρήτη οργανώθηκε από τον απεσταλμένο του Δ. Υψηλάντη Μιχαήλ Κομνηνό Αφεντούλη (Νοέμβριος 1821),ο οποίος αφενός κατόρθωσε να συντηρήσει το επαναστατικό κλίμα και αφετέρου να συγκροτήσει ενιαία κεντρική εξουσία («Σχέδιον Προσωρινής Διοικήσεως της νήσου Κρήτης»),η οποία θα διηύθυνε τον Αγώνα βάσει των διατάξεων του «Προσωρινού Πολιτεύματος της Κρήτης» (Μάιος 1822). Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, αφού ειδικοί εκτιμούν ότι το γαλλικό έδαφος είναι "το σταυροδρόμι των αποδημητικών πουλιών" και η ευρωπαϊκή χώρα από την οποία περνούν τα περισσότερα πουλιά. Από κοντά, ο έβδομος γραμματέας του ΟΗΕ εντυπωσιάζει με το χαμηλό του ύψος, αλλά και τον χαμηλό τόνο φωνής. Από τον Μάιο όμως του 1822, μέχρι τον Μάιο του 1824,η Επανάσταση στην Κρήτη γνώρισε τη πρώτη σοβαρή κρίση εξαιτίας της σύμπραξης των Τούρκων με τον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ,ο οποίος έστειλε στο νησί τον ικανότατο, όπως αποδείχθηκε Χουσείν Βέη. Επιπλέον είναι η πρώτη εξαγωγός χώρα πουλερικών της Ε.Ε. και για το λόγο αυτό αποφάσισε από την αρχή της εβδομάδας το γενικό εγκλεισμό των πουλερικών σε όλη τη χώρα. Είναι το είδος του ανθρώπου που δεν εκνευρίζεται ποτέ. Ο Χουσείν κατόρθωσε με σειρά επιτυχιών και ραγδαία προέλαση να καταστείλει σκληρά όλες τις επαναστατικές εστίες σε σημείο που να θεωρείται ότι η επαναστατική φλόγα έσβησε στην Κρήτη οριστικά τον Μάιο του 1824.

Την ίδια στιγμή η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι και ο τέταρτος νεκρός άγριος κύκνος, που βρέθηκε στην περιοχή του Γκρατς, είχε προσβληθεί από τον εξαιρετικά παθογόνο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών, ενώ επτά περιπτώσεις νεκρών πουλιών που είχαν προσβληθεί από τον ιό εντοπίστηκαν και στην Αίγυπτο.

Ακόμη και προχθές στη Χάγη, το άγονο φινάλε του Κυπριακού δεν φάνηκε να επηρεάζει την ψυχολογία του. Ένα μήνα νωρίτερα (Απρίλιος), είχε εγκαταλείψει τη Κρήτη και ο πολιτικός απεσταλμένος του Ι. Κωλέττη Ι. Τομπάζης, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον αμφισβητούμενο από τους επαναστάτες Αφεντούλη και είχε συμβάλει στη ψήφιση του «Οργανισμού της Ενιαυσίου Τοπικής Διοικήσεως της νήσου Κρήτης»κατά το πρότυπο του Α’ Συντάγματος της Επιδαύρου.

Τέλος, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας Ιρακινός που πέθανε τον περασμένο μήνα ήταν το δεύτερο θύμα του θανατηφόρου ιού Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών στη χώρα του.

Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ, γόνος της αριστοκρατίας φυλάρχων της Γκάνας, είναι οπαδός του ορθού λόγου.

Μεταξύ 1825-1828 όμως ,η επανάσταση αναζωπυρώθηκε με τον ερχομό των Δ. Καλλέργη και Ε. Αντωνιάδη, υπό την ηγεσία των οποίων οι Κρητικοί κατέλαβαν τα δύο φρούρια της, Γραμπούσας και του Κισσάμου και τα υπεράσπισαν αποτελεσματικά από τους Τουρκοαιγύπτιους.

Ο 39χρονος άνδρας, θείος ενός κοριτσιού που πέθανε από τον ιό Η5Ν1 στην περιοχή της Σουλεϊμανίγια, την περιποιόταν στη διάρκεια της ασθένειάς της.

Η προσέγγισή του στις διεθνείς σχέσεις είναι καρτεσιανή.

Οι ελπίδες για τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους που γέννησε η Ιουλιανή Σύμβαση του Λονδίνου (1827),στο οποίο θα περιλαμβάνονταν όλες οι επαναστατημένες περιοχές, αποτέλεσαν την αιτία εντατικότερης συνέχισης της Επανάστασης στη Κρήτη.

Παράλληλα όμως εκτέθηκε και σε ένα μολυσμένο κοτέτσι, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από τον ιό.

Ντυμένος στην τρίχα, περιστοιχίζεται από πολυεθνικό καστ - Κινέζων, Βρετανών ή Περουβιανών - γραφειοκρατών του ΟΗΕ.

Επί Καποδίστρια οι Κρητικοί, παρά τις συστάσεις για την κατάπαυση της πειρατείας και τη διακοπή της Επανάστασης, βρίσκονταν σε επαναστατικό αναβρασμό, έχοντας περιορίσει τους Τούρκους στα μεγάλα φρούρια.

Επί μισόν αιώνα και βάλε, ο Οργανισμός έχει συσσωρευμένη διεθνή δύναμη και πιστοποιημένη αδυναμία επιβολής.

Η αποστολή Αγγλικού στόλου και του Βαρώνου Ρέϊνεκ, ως μεσολαβητή (1828),δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και ο Κυβερνήτης υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την κατάσταση, στέλνοντας μάλιστα τον Ι. Τομπάζη να διευθύνει την επιχείρηση, εναντίον της κατεχόμενης από τους Τούρκους Σητείας, η οποία όμως απέτυχε.

Είναι η μοίρα των μεσολαβητών.

Με τον ίδιο ρυθμό συνεχίστηκε η Επανάσταση και το 1829,οπότε ολόκληρο το νησί βρισκόταν υπό των έλεγχο των επαναστατών ,εκτός των φρουρίων των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου και οι συνθήκες για συμπερίληψη της Κρήτης στο νέο Κράτος ήταν περισσότερο από ποτέ πρόσφορες.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ το Ιράκ, ο Ανάν επικαλείται τα πορίσματα τού υφισταμένου του Μπλιξ.

Η διάψευση των προσδοκιών για την ένωση με το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830 που απέκλεισε τη Κρήτη από το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος, προκάλεσε πικρία και αγανάκτηση στους Κρητικούς που δικαιολογημένα στράφηκαν εναντίον του Καποδίστρια.

Ωστόσο, ο Μπους έχει χάσει την υπομονή του με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις διαδικασίες γενικώς.

Δύο έγγραφα του Κρητικού Συμβουλίου, μία προκήρυξη προς την Ελεύθερη Ελλάδα (22-4-1830) και μία Διαμαρτυρία προς τις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις (23-11-1830), καθώς και η μόνιμη Επιτροπή που εξελέγη με τη τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου για την παρακολούθηση των σχετικών διπλωματικών εξελίξεων, θεωρείται ότι οριοθετούν την έναρξη του λεγόμενου Κρητικού Ζητήματος, ως μέρους του Ανατολικού Ζητήματος.

Κάθε μέρα που περνάει, οι ΗΠΑ πληρώνουν όλο και μεγαλύτερο λογαριασμό για τα στρατεύματά τους στον Κόλπο.

Κύριο ρόλο στο όλο πρόβλημα θα διαδραματίσει η Αγγλία καθώς η διατήρηση της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας(συμπεριλαμβανομένης και της διατήρησης της τουρκικής κυριαρχίας στη Κρήτη)εξυπηρετούσε τα οικονομικά συμφέροντά της στη Μεσόγειο.

Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ τα γνωρίζει όλα αυτά. Άνθρωπος λογικός, θεωρεί τον πόλεμο υπόθεση ημερών. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας δήλωσε στη Χάγη ότι η αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, «αντιτίθεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ κουβέντα από άνθρωπο χαμηλότονο. Σημαίνει πως επιτιθέμενοι μονομερώς κατά της Βαγδάτης, οι Αμερικανοί ξηλώνουν το μεταπολεμικό οικοδόμημα των διεθνών σχέσεων. Ο Ανάν δεν έχει τη δύναμη να τους εμποδίσει. Τους εκθέτει όμως με τη στάση του. Η ειρωνεία είναι πως εθεωρείτο άνθρωπος των Αγγλοαμερικανών. Τελικά, ήταν άνθρωπος του ΟΗΕ.