Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αυξάνονται κατά 13,5% τα κονδύλια για την παιδεία :: 17/2/2006 19:20:25) 

Η υπ. Παιδείας Μ. Γιαννάκου (ένθετη φωτογραφία) υπέγραψε προχθές την πρώτη δόση της επιχορήγησης ύψους 67.585.000 ευρώ προς τα πανεπιστήμια και τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας (Αρεταίειο και Αιγινήτειο), με στόχο τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα να καλύψουν χωρίς καθυστέρηση τις ανάγκες τους και να πάψουν τα γνωστά φαινόμενα δυσλειτουργίας του παρελθόντος.

Το πνεύμα του τόνου

7. Ο αφρικανικός χώρος

"Δώρο" της υπ. Παιδείας Μ. Γιαννάκου στη σύνοδο των πρυτάνεων

Αναλογίες

Τα αφρικανικά κράτη βρέθηκαν αντιμέτωπα με διάφορα προβλήματα, όταν απαλλάχθηκαν από το ζυγό της αποικιοκρατίας.

Αυξάνονται κατά 13,5% τα κονδύλια για την παιδεία

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτό συνέβη γιατί η αποικιοκρατία διέλυσε τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές και άφησε πίσω της κράτη με τεχνητά σύνορα.

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Την Καθαρά Δευτέρα η ΝΕΤ πρόβαλε ένα παλιό (σαράντα τόσων χρόνων) ντοκιμαντέρ για τα αποκριάτικα έθιμα στην ορεινή Παρνασσίδα και ιδίως στο χωριό Λιλαία και την Αγόργιανη.

Οι περισσότερες χώρες κυβερνήθηκαν από μονοκομματικά πολιτικά συστήματα που προσπάθησαν να εξαλείψουν κάθε είδους αντιπολίτευση.

Με… δώρα καταφτάνει σήμερα στην Κυλλήνη, όπου διεξάγεται η σύνοδος των πρυτάνεων, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Λαογραφικά η δουλειά ήταν έξοχη, ο σχολιασμός λιτός και άκρως ενημερωτικός αλλά το συναρπαστικό βρισκόταν στα ίδια τα δρώμενα, που για όποιον μπορούσε να κάνει αναγωγές ανακάλυπτε έκπληκτος πως τα «χριστιανικά» αυτά γιορτάσιμα δρώμενα έρχονταν κατ' ευθείαν από τα Διονυσιακά.

Η πολιτική αστάθεια της αφρικανικής ηπείρου υπήρξε στο παρελθόν, αλλά είναι και σήμερα ακόμη μόνιμο φαινόμενο και τα στρατιωτικά πραξικοπήματα συχνά.

Οι φετινές επιχορηγήσεις του ΥΠΕΠΘ προς τα πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες αφορούν την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, θα είναι σημαντικά αυξημένες κατά 13,51%.

Γνωστό θα πείτε.

Αυτό ευνόησε και ευνοεί τις παρεμβάσεις των ξένων στα εσωτερικά της Αφρικής.

Συγκεκριμένα, οι φετινές επιχορηγήσεις που υπεγράφησαν ήδη από την υπουργό Παιδείας ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ, έναντι 185 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι επιχορηγήσεις για τη μισθοδοσία του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων οι οποίες εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 5,6% και φθάνουν στα 28,5 εκατ. ευρώ, έναντι 27 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά.

Κι όμως στα καθέκαστα οι αναφορές είναι σχεδόν σκανδαλώδεις.

Η πολιτική εξουσία στη Αφρική είναι προσωποπαγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ, η ποσοστιαία αύξηση για την προμήθεια πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ανέρχεται στο 5,7% και φθάνει στα 36,7 εκατ. ευρώ, έναντι 34,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ η επιχορήγηση για τη σίτιση των φοιτητών θα ανέλθει στα 26,7 εκατ. ευρώ.

Όταν έβλεπες μια κομπανία παιδιών με την πίπιζα και το νταούλι να περιφέρονται μέσα στο έρημο χωριό με τα κλειστά παράθυρα δεν μπορούσες να μην πας κατ' ευθείαν στην πάροδο των «Βακχών» του Ευριπίδη.

Ο ηγέτης θεωρείται χαρισματική προσωπικότητα.

Η κ. Γιαννάκου υπέγραψε προχθές την πρώτη δόση της επιχορήγησης ύψους 67.585.000 ευρώ προς τα πανεπιστήμια και τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας (Αρεταίειο και Αιγινήτειο).

Όταν ο Διονυσιακός θίασος με το νταούλι, τύμπανο (που ανάγεται η κατασκευή του στη Μητέρα Κυβέλη) μπαίνει στην πόλη και ζητάει να μην είναι κανείς «εν τη οδώ», να επικρατεί αγία σιγή!

Σε πολλές χώρες κατέλαβαν την εξουσία στυγνοί δικτάτορες, όπως ο Αμίν Νταντά στην Ουγκάντα και ο Μποκάσα στην Κεντρική Αφρική, ενώ σε άλλες χώρες εμφανίσθηκαν σοσιαλιστικά καθεστώτα (Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Κογκό, Αιθιοπία).

Στόχος αυτής της κίνησης του ΥΠΕΠΘ είναι τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα να καλύψουν χωρίς καθυστέρηση τις ανάγκες τους και να πάψουν έτσι τα γνωστά φαινόμενα δυσλειτουργίας του παρελθόντος.

Στο λαϊκό γλέντι στη Λιλαία ο αρχαίος τραγικός ή σατυρικός χορός τραγουδούσε κρατώντας τη δομή των χορικών (ημιχόριο γυναικών-στροφή, ημιχόριο ανδρών- αντιστροφή).

Η Αφρική σήμερα, παρά τον τεράστιο φυσικό πλούτο της, εξακολουθεί να υποφέρει από την κακοδιοίκηση, την υπανάπτυξη και την πείνα.

"Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις που αποφασίσθηκαν σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών, κατά την οποία επιβάλλεται αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού και συγκράτηση των δαπανών, καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα αλλά και τη βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Αλλά και οι σκηνές από τον ποιμενικό βίο στα άγρια βουνά, παρέπεμπαν στις ειδυλλιακές σκηνές των «Βακχών» στον Κιθαιρώνα όπου γυναίκες και ζώα απολάμβαναν τη φυσική ζωή και τους φυσικούς χυμούς.

Ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας δεν μπόρεσε να λύσει τις αντιθέσεις των αφρικανικών κρατών και να τις οδηγήσει στην πρόοδο.

Ιδιαίτερα δε της τριτοβάθμιας, από την οποία ο ελληνικός λαός, που στηρίζει με πραγματικές θυσίες από το υστέρημά του, αναμένει να συνεισφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση των νέων μας, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν επάξια στις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Μεταξύ μας, αυτή την αναλογία με τους τραγικούς μόνο ο Παροίκος την κατάλαβε.

Η ενότητα του Οργανισμού εκφράστηκε μόνο απέναντι στο ρατσιστικό καθεστώς (απαρτχάιντ) της Νότιας Αφρικής, το οποίο υποχρεώθηκε από τη διεθνή κατακραυγή και την αντίσταση της μαύρης πλειοψηφίας, να παραχωρήσει τη θέση του σε μια δημοκρατική κυβέρνηση υπό τον Ν. Μαντέλα.