Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Με τις συμβάσεις του '97 πληρώνονται οι εργαζόμενοι στο μέταλλο Τα πολλά… σπίτια απειλούν τον πλανήτη

Άμορφα στερεά

Αν και σε δύο μήνες το 1998 θα αποτελεί παρελθόν, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου, συνεχίζουν να εργάζονται με τις κλαδικές συμβάσεις του 1997. Στα μέσα Ιουλίου η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο μέταλλο και η πλευρά των εργοδοτών υπόγραψαν την σύμβαση για το ''98, η οποία θα είχε αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Ιανουάριο.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων σε 60 χώρες

Υπάρχουν στερεά, όπως είναι το γυαλί, στα οποία οι κυψελίδες δεν επαναλαμβάνονται με κανονικό τρόπο. Η σύμβαση όμως, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της, δεν έχει επικυρωθεί από το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου να χάσουν τα όσα αναδρομικά μέχρι το τέλους του χρόνου δικαιούνται.

Δεν φτάνει που είναι εργένηδες. Δεν φτάνει που είναι διαζευγμένοι. Καταστρέφουν και το περιβάλλον. Γιατί όσο περισσότερο κατακερματίζει την παραδοσιακή οικογένεια ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τόσο περισσότερα σπίτια κτίζονται για να στεγάσουν τους μοναχικούς κατοίκους του πλανήτη.

Αυτά τα στερεά ονομάζονται άμορφα.

Το συνδικάτο μετάλλου Μακεδονίας-Θράκης σε ανακοίνωση του καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, αλλά και τη διεύθυνση της επιθεώρησης εργασίας και χαρακτηρίζει τη στάση τους απαράδεκτη απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου.

Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα μικρά νοικοκυριά αποτελούν μεγάλη απειλή για το περιβάλλον. Ορισμένες ιδιότητες των άμορφων στερεών είναι διαφορετικές από τις αντίστοιχες ιδιότητες των κρυσταλλικών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Δημήτρης Σιαμπάνης, το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι η σύμβαση δεν επικυρώνεται, γιατί το υπουργείο έχει έλλειψη προσωπικού.

Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν 60 χώρες διαπίστωσαν ότι η αύξηση του αριθμού των κατοικιών - η οποία οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των διαζυγίων και στην παρακμή της παραδοσιακής διευρυμένης οικογένειας - θέτει σε κίνδυνο τα ζωικά και φυτικά είδη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της τήξης των κρυσταλλικών στερεών η θερμοκρασία μένει σταθερή.

Αυτή η πραγματικά περίεργη αιτιολόγηση της καθυστέρησης από την πλευρά του υπουργείου, έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων, που ανοιχτά κάνουν λόγο για εμπαιγμό.

Σύμφωνα με έκθεση αυτών των επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature", η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον δεν προέρχεται από την αύξηση του πληθυσμού της Γης, αλλά από την αύξηση του αριθμού των κατοικιών - κάποτε, λιγότερες κατοικίες στέγαζαν περισσότερους ανθρώπους.

Αντιθέτως, κατά την τήξη των άμορφων η θερμοκρασία μεταβάλλεται συνεχώς.

Έπειτα από αλλεπάλληλες πιέσεις της ομοσπονδίας του μετάλλου, υπάλληλοι του υπουργείου υπέδειξαν στους συνδικαλιστές να συντάξουν μόνοι τους, τους πίνακες των συμβάσεων και να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους.

Παράδειγμα, τα ορεινά δάση της Κίνας.

Γενικά, η συμπεριφορά των άμορφων στερεών μοιάζει με τη συμπεριφορά των υγρών.

Οι εργοδότες, όμως, από την πλευρά τους, με την επίφαση της νομιμότητας, δεν εφαρμόζουν τη σύβαση για το '98, ενώ και η επιθεώρηση εργασίας δε δέχεται την εφαρμογή της, μέχρι να πάρει την έγκριση από το υπουργείο.

Εκεί, τα μικρά νοικοκυριά και η αυξημένη ζήτηση για καυσόξυλα κάνουν επισφαλή την επιβίωση τού πάντα.

Ο κ. Σιαμπάνης υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν από μόνοι τους τις αυξήσεις που δικαιούνται αναδρομικά, από τη φετινή σύμβαση, αφού η κατάσταση στον κλάδο, χαμηλά μεροκάματα, υψηλή ανεργία, μαύρη εργασία, είναι τέτοια που επιτρέπει στους εργοδότες να προβαίνουν ακόμα και σε απειλές για απολύσεις.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, επισημαίνεται στην έκθεση, όπου ο πληθυσμός μειώνεται, η φύση απειλείται από την εξάπλωση των πόλεων, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν διαζύγιο, ενώ οι νέοι δεν ζουν πια κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους.

Όσο αφορά την επιθεώρηση εργασίας, στην ανακοίνωση του συνδικάτου μετάλλου τονίζεται ότι "ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, πέρα και έξω από το κύριο αντικείμενο των αρμοδιοτήτων της, δηλαδή την εφαρμογή των συμβάσεων, της νομοθεσίας και την προστασία των εργαζομένων".

Οι περιοχές που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή την τάση βρίσκονται στη Μεσόγειο, τη Φλόριδα, τη Νέα Ζηλανδία και τον Μαυρίκιο.

Το συνδικάτο μετάλλου ζητάει την άμεση εφαρμογή της σύμβασης εργασίας του '98.

Προκειμένου να αντιστραφεί, ο καθηγητής Λιου καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν στους ανθρώπους των απειλούμενων περιοχών φορολογικά κίνητρα ώστε να ζουν κάτω από την ίδια στέγη με άλλους.

Θ. Σ.