Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ανύπαρκτοι οι έλεγχοι τροφίμων στη ροδόπη :: 30/1/2006 18:39:04) 

Ενώ οι καταγγελίες των καταναλωτών τριπλασιάστηκαν και αφορούν κυρίως κακής ποιότητας προϊόντα, οι έλεγχοι δεν επαρκούν για να περιοριστεί το πρόβλημα.

ΑΙΧΜΕΣ

3.2 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ

Ελάχιστο είναι το προσωπικό του τμήματος εμπορίου της νομαρχίας

Αυτοί οι κύριοι…

Εισαγωγή

Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι τροφίμων στη Ροδόπη

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πειράματος τύχης, όπως είδαμε, είναι η αβεβαιότητα για το ποιο αποτέλεσμα του πειράματος θα εμφανιστεί σε μια συγκεκριμένη εκτέλεσή του.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο κύριος Κουφοντίνας λοιπόν, ο κύριος Ξηρός και κάποιοι ακόμη κύριοι τής συντροφιάς τους που με τόση παρρησία ανέλαβαν τις ευθύνες των φόνων που διέπραξαν. Επομένως, αν Α είναι ένα ενδεχόμενο, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε αν το Α θα πραγματοποιηθεί ή όχι.

Σχεδόν μηδαμινοί είναι οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων της Ροδόπης, εκτός από τις περιόδους αιχμής, Χριστούγεννα και Πάσχα, όπως καταγγέλλει ο προϊστάμενος του τμήματος εμπορίου της οικείας νομαρχίας Κ. Καραγιοβάννης.

Όλοι αυτοί οι κύριοι. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να αντιστοιχίσουμε σε κάθε ενδεχόμενο Α έναν αριθμό, που θα είναι ένα μέτρο της "προσδοκίας" με την οποία αναμένουμε την πραγματοποίησή του.

Ο προϊστάμενος αποδίδει την αδράνεια της υπηρεσίας στο ελάχιστο προσωπικό, καθώς, όπως υποστηρίζει, τρεις υπάλληλοι εκ των οποίων δυο διοικητικοί κι ένας από το πρόγραμμα STAGE καλούνται να διενεργήσουν εκατοντάδες ελέγχους.

Τόση ευγένεια, τέτοιο επίπεδο δικαστηριακής κουλτούρας. Τον αριθμό αυτό τον ονομάζουμε πιθανότητα του Α και τον συμβολίζουμε με [pic].

Το ίδιο κλιμάκιο, εκτός από τα τρόφιμα, πρέπει να διενεργεί ελέγχους στα καύσιμα, στις εταιρείες.

Αλήθεια, πώς ξέφυγε των αρμοδίων και έστησαν αυτόν τον ταπεινωτικό γυάλινο κλωβό εκεί; Πώς όμως θα προσδιορίσουμε για κάθε ενδεχόμενο ενός πειράματος τύχης την πιθανότητά του;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγορά της Ροδόπης καταλήγουν και προϊόντα από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Δηλαδή πώς θα βρούμε μια διαδικασία με την οποία σε κάθε ενδεχόμενο θα αντιστοιχίζουμε την πιθανότητά του;

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιοβάννη, ενώ οι καταγγελίες των καταναλωτών τριπλασιάστηκαν και αφορούν κυρίως κακής ποιότητας προϊόντα, οι έλεγχοι δεν επαρκούν για να περιοριστεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ακατάλληλα τρόφιμα να καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών.

Θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά.

"Οι καταγγελίες των καταναλωτών απαιτούν άμεση και γρήγορη ανταπόκριση. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί", παραδέχεται ο κ. Καραγιοβάννης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια εποχή που τα διατροφικά σκάνδαλα ξεσπούν το ένα μετά το άλλο, στη Ροδόπη έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία διεξάγονται μόνο στις περιόδους αιχμής τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπως αποκαλύπτει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Απαραίτητη, εκτός των άλλων, κατά τον κ. Καραγιοβάννη κρίνεται η πρόσληψη ενός χημικού και ενός τεχνολόγου τροφίμων. "Μειονεκτούμε ακόμη και στο να στείλουμε δείγματα στις κεντρικές υπηρεσίες", συμπληρώνει ο κ. Καραγιοβάννης.

Παρά το γεγονός ότι η γενική γραμματεία εμπορίου είναι ενημερωμένη εγγράφως για το θέμα της πρόσληψης του προσωπικού, έως τώρα δεν έχει ανταποκριθεί.

Ελεγχοι της κτηνιατρικής

Το μεγάλο κενό στους ελέγχους τροφίμων προσπαθεί να καλύψει η διεύθυνση Κτηνιατρικής Ροδόπης, επίσης με ελλιπή προσωπικό. Το 2005 διενεργήθηκαν 369 αστυκτηνιατρικοί έλεγχοι σε 1.588 καταστήματα (κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, ταβέρνες), βιοτεχνίες και εργαστήρια παρασκευής τροφίμων ζωικής προέλευσης και κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 766 λίτρα γάλα και 37.995 κιλά τυροκομικά ως ακατάλληλα προς βρώση και επικίνδυνα για τη δημόσια κατανάλωση.