Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( συμβουλες αρμοδιων προς τους κατανωλωτες ) 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΩΛΩΤΕΣ Χάπια μετά τα ναρκωτικά

Μικρό εργαστήριο

Για να βγάλουμε "καθαρή" την Καθαρά Δευτέρα

Εφευρετικά τα κυκλώματα στις Φυλακές Κορυδαλλού

Σε ένα ώριμο λεμόνι βυθίστε το ένα άκρο ενός συνδετήρα και ενός χάλκινου σύρματος.

Η Καθαρά Δευτέρα μπορεί να αποτελεί μια αιτία για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να αποδράσεις σε πλαγιές, για να πετάξεις το χαρταετό, πολύ εύκολα όμως μπορεί να καταλήξει σε μέρα… αδιαθεσίας, αν δεν προσεχθεί η επιλογή των νηστίσιμων προϊόντων που θα στολίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι μας.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Συνδέστε το άλλο άκρο των συρμάτων με ένα λαμπάκι ημιαγωγών (LED).

Για να βγάλουμε "καθαρή" την Καθαρά Δευτέρα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) δίνουν συμβουλές σε όλους τους καταναλωτές, υποδεικνύοντας τρόπους για να αποφύγουν τα επιβλαβή προϊόντα.

Η εσπευσμένη μεταφορά τριών κρατουμένων στο Τζάνειο Νοσοκομείο, το μεσημέρι του Σαββάτου έπειτα από χρήση αναλγητικών χαπιών και ψυχοτρόπων απέδειξε γι' άλλη μια φορά την εφευρετικότητα των κυκλωμάτων, που παρά τις εξαγγελίες για την εξάρθρωσή τους καλά κρατούν…

Τι παρατηρείτε;

Τα κυριότερα είδη που καταναλώνονται τις ημέρες αυτές, και ειδικά την Καθαρά Δευτέρα, συνήθως είναι οστρακοειδή, μαλάκια και μαλακόστρακα.

Στον Κορυδαλλό. Παράλληλα με το εμπόριο ναρκωτικών "ανθεί" και το εμπόριο χαπιών και ψυχοτρόπων φαρμάκων

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Π.Ε.Κ.Δ.Υ. (κτηνίατροι) καταγράφει εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κατατοπίσουν τους καταναλωτές για να καταλήξουν σε σωστές αγορές.

Το εμπόριο ψυχοτρόπων φαρμάκων και κάθε λογής χαπιών κινείται παράλληλα με τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Αυτή αναφέρει ότι:

Μάλιστα, αυτή την περίοδο, με την έλλειψη που παρατηρείται στα ναρκωτικά λόγω των εξονυχιστικών ελέγχων από τους σωφρονιστικούς υπάλληλους, γνωρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, έξαρση αυτού του είδους το εμπόριο, προκειμένου, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο των φυλακών, να αντιμετωπιστούν τα στερητικά σύνδρομα από τους κρατουμένους που βρίσκονται στη φυλακή για υποθέσεις ναρκωτικών.

1.Τα οστρακοειδή, όπως είναι τα μύδια, στρείδια, κυδώνια, χτένια, χάβαρα, σωλήνες, όταν τα καταναλώνουμε με το κέλυφος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ζωντανά.

Αυτή τη φορά οι τρεις κρατούμενες στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού τη γλίτωσαν φθηνά, και ύστερα από ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο επέστρεψαν και πάλι στον Κορυδαλλό.

Τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι είναι ζωντανά: Ωστόσο, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ανάμεσα στις τρεις ήταν και η 42χρονη υπόδικη για ναρκωτικά Μαρία-Σοφία Μπακέα, που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς "έσπρωξε" στη φυλακή τρία γραμμάρια ηρωίνης (που την προμηθεύτηκε από τη μητέρα της), η οποία προσμείχθηκε με τριμμένα ψυχοτρόπα (φιξάκια) με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έπειτα από χρήση τρεις συγκρατούμενές της!

Κελύφη κλειστά, που δύσκολα χωρίζουν μεταξύ τους.

Εναντίον της Μαρίας-Σοφίας Μπακέα ασκήθηκε ήδη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διάθεση ναρκωτικών.

Όταν έχουν μικρό άνοιγμα και τα πιέσουμε ελαφρά, κλείνουν ερμητικά.

Και αυτή τη φορά, όπως αποδείχθηκε από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, τα φάρμακα τα είχαν προμηθευτεί από άλλη κρατούμενη, για διακεκριμένες κλοπές και ναρκωτικά, την 22χρονη Σταματία Μισχεδάκη.

Περιεχόμενο υγρό, ευχάριστο και με οσμή θάλασσας.

Δύο σενάρια

Η σάρκα πρέπει να είναι προσκολλημένη γερά στο κέλυφος και να είναι υγρή.

Από τον Κορυδαλλό, ευθύς εξαρχής, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας ότι οι τρεις κρατούμενες έκαναν απλώς χρήση αναλγητικών χαπιών και ότι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Στο τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα, ή ρίχνοντας λίγες σταγόνες λεμόνι, προκαλείται συστολή του σώματος.

Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο των φυλακών άφηναν ανοιχτά δυο ενδεχόμενα: είτε να δημιουργήθηκε κοκτέιλ με άλλα χάπια, είτε ακόμη οι τρεις να έπεσαν θύματα εξαπάτησης από την 22χρονη που απλώς τους πούλησε τριμμένα "ανώδυνα" χάπια…

Ειδικά για τα μύδια, όταν προσφέρονται με κέλυφος, πρέπει να προέρχονται από καλλιέργειες, να είναι μέσα σε δίχτυ και να έχουν τα στοιχεία του παραγωγού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, το πρωί του Σαββάτου οι τρεις κρατούμενες, η 33χρονη υπόδικη για ναρκωτικά Αναστασία Κατακάλου, η συνομίληκή της υπόδικη και αυτή για ναρκωτικά Αναστασία Μαντά και η 42χρονη Μαρία-Σοφία Μπακέα, έκαναν χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων και μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο μόλις οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι έκαναν χρήση.

Στα αποφλοιωμένα μύδια η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή, συνεκτική, με μυρωδιά θάλασσας, και να είναι μέσα σε διαφανή σακουλάκια τα οποία φέρουν τα στοιχεία του εργαστηρίου αποφλοίωσης, ημερομηνία παραγωγής, τη σφραγίδα κτηνιατρικού ελέγχου και να συντηρούνται πάνω σε πάγο.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους (χωρίς να έχει κάνει χρήση) και η 23χρονη Στεφανία Ρουμπέτη (παρουσίασε αρρυθμίες).

2.Τα κεφαλόποδα (μαλάκια), όπως σουπιές, χταπόδια, μοσχοί, καλαμάρια, θράψαλα κτλ. μπορούν να πωλούνται νωπά και κατεψυγμένα.

Από την έρευνα που ακολούθησε, πάντα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, προέκυψε ότι τα χάπια τα προμηθεύτηκαν η Αθανασία Κατακάλου και η Μαρία-Σοφία Μπακέα έναντι αμοιβής από την προαναφερόμενη Σταματία Μισχεδάκη, ενώ στο κελί όπου κρατούνται οι δύο βρέθηκαν ακόμη 64 δισκία του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος σιμπεφιλίνη (σ.σ.: σύμφωνα με γιατρούς πρόκειται για κατασταλτικό φάρμακο), μια κάψουλα εφορτίλ, δύο πλαστικά καλαμάκια με υπολείμματα λευκής σκόνης και μία σακούλα από τσιγάρα με υπολείμματα άσπρης σκόνης.

Τα νωπά ελέγχονται καθημερινά στις ιχθυόσκαλες από κτηνιάτρους επιθεωρητές του υπουργείου Γεωργίας, πρέπει να συντηρούνται σε πάγο και ο καταναλωτής να προσέξει το σώμα να είναι υγρό, γυαλιστερό, η σάρκα συμπαγής και ελαστική, τα πλοκάμια και οι βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Τα κατεψυγμένα πρέπει πάντοτε να πωλούνται από ψυγείο σε θερμοκρασία -18 βαθμούς Κελσίου και ποτέ ημιαποψυγμένα. Στη συσκευασία να υπάρχουν τα στοιχεία του παρασκευαστή, ο αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης ΕΟΚ της εγκατάστασης, καθώς και η ημερομηνία κατάψυξης και διατηρησιμότητας.

3.Τα μαλακόστρακα, όπως γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, μπορούν και αυτά να πωλούνται νωπά ή κατεψυγμένα.

Τα νωπά, εφόσον είναι ακόμη ζωντανά, αντιδρούν στα ερεθίσματα και κινούν τα μάτια, τις κεραίες και τα πόδια. Έχουν ευχάριστη οσμή θάλασσας, το κεφάλι είναι ανοιχτόχρωμο και όχι με μαύρες κηλίδες ή μελανιασμένο, η επιφάνεια του σώματος πρέπει να είναι υγρή.

Οι φρέσκες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα από το χέρι μας, όταν τις πιάνουμε. Για τα κατεψυγμένα ισχύει ό,τι για τα μαλάκια.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών Μακεδονίας εστιάζει το ενδιαφέρον του και σε άλλα προϊόντα που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τους καταναλωτές, ειδικά από εκείνους που πρόκειται να νηστέψουν όλη τη Σαρακοστή.

Αυτά είναι η λαγάνα, ο χαλβάς, οι ελιές, το τουρσί κ.ά.

Για την προστασία των καταναλωτών το ΙΝΚΑ επισημαίνει:

1. Λαγάνα. Πρωταγωνιστικό προϊόν. Η λαγάνα θέλει προσοχή γιατί αν είναι άψητη -και συνήθως είναι, λόγω μεγάλης ζήτησης-, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι

2. Ταραμάς. Προϊόν από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμείστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ.

3. Χαλβάς. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, με την προσθήκη συνήθως σοκολάτας, κακάο, ξηρών καρπών κτλ. Ασφαλώς προτιμήστε τυποποιημένο και επώνυμο, χωρίς ποσοτικές υπερβολές. Παχαίνει όσο τίποτα άλλο.

4. Ελιές. Εδώ οι μη τυποποιημένες δε φαίνεται να παρουσιάζουν πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμειξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα ελιές.

5. Τουρσιά. Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια. Το τουρσί είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμείστε τα τυποποιημένα, τα οποία αναγράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού.

6. Χταπόδι. Προτιμείστε το χταπόδι από το μοσχό (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες: ο μοσχός έχει μία σειρά από βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Το φρέσκο χταπόδι έχει ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, για να γίνουν μαλακά και εύπεπτα.

7. Καλαμαράκια. Κυκλοφορούν και "καλαμαράκια-μαϊμούδες", που λέγονται θράψαλα. Το αληθινό καλαμάρι είναι χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγιά του καταλαμβάνουν τα 2/3 του σώματός του, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια.

Τέλος, ο κ. Δρούτσας διευκρίνισε μια "κακή" συνήθεια των Ελλήνων, όπως είναι η αλλαγή του ποτού κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας. Μάλιστα είπε ότι όταν ξεκινάμε με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως είναι το ούζο, καλό είναι να μην το μπερδεύουμε με άλλο αλκοολούχο ποτό, μπίρα, ρετσίνα ή οτιδήποτε άλλο. "Πρέπει να είμαστε σε νηφάλια κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τα λάθος του απέναντι οδηγού μας, σε περίπτωση που οδηγήσουμε", κατέληξε ο κ. Δρούτσας.