Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στα γιάννενα για την επέτειο ο καραμανλής ) 

Στα Γιάννενα για την επέτειο ο Καραμανλής

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση "αναμονής", μέχρι να κριθεί η ικανότητα της νέας τουρκικής κυβέρνησης

Μπαταρία

Στα Ιωάννινα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Βαρόμετρο τα εσωτερικά της Τουρκίας

Ηλεκτρικό ρεύμα μπορούμε εύκολα να προκαλέσουμε με τη βοήθεια μιας μπαταρίας.

Στις 21.00 το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο του δημάρχου Ιωαννίνων για την 86η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και στις 23.00 θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση κομματικών στελεχών στο κέντρο "Λιθαρίτσια".

Κρίνουν τις εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο

Για να κατανοήσουμε πως μπορούμε να το επιτύχουμε, ας μελετήσουμε προσεκτικά μια μπαταρία.

Αύριο Κυριακή 21/2 θα παρακολουθήσει τη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αθανασίου, θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα παρακολουθήσει τη μαθητική και στρατιωτική παράλαση.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σε κάθε μπαταρία υπάρχουν δύο αντίθετα ηλεκτρισμένες περιοχές, τις οποίες ονομάζουμε ηλεκτρικούς πόλους ή ηλεκτρόδια (Εικ. 4.49).

Τέλος, το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων από το στρατηγό διοικητή VIII μεραρχίας.

Σε διάστημα ενός περίπου μηνός αναμένει ο Πρωθυπουργός ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Τουρκία - κι έτσι θα κριθεί τόσο το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, όσο κι αν είναι δυνατή η εξεύρεση μόνιμης και διαρκούς λύσης για τα προβλήματα του Αιγαίου.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι πόλοι είναι ηλεκτρισμένοι αν συνδέσουμε το έναν πόλο με ένα σύρμα και το πλησιάσουμε στον άλλο πόλο.

Το δασαρχείο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το εκδρομικό σωματείο "Υπαίθριος Ζωή Θεσσαλονίκης", υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζει άδικα ως δημόσια δασική έκταση το ορεινό καταφύγιό του, που βρίσκεται στο Χορτιάτη.

Αποφασιστική για την εικόνα που θα σχηματίσει η Αθήνα, αναφορικά με τις εξελίξεις στη γείτονα, θα είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Γιώργος Παπανδρέου στις 31 Ιανουαρίου, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος - και συνοδευόμενος από τον Χαβιέ Σολάνα και τον Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Τότε, "πετάγονται" μικροί σπινθήρες, όπως συμβαίνει μεταξύ οποιωνδήποτε ηλεκτρισμένων σωμάτων, που πλησιάζουν αρκετά μεταξύ τους (Εικ. 4.50).

Η δασική υπηρεσία, από την πλευρά της, υπογραμμίζει ότι η επίμαχη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως δημόσια δασική έκταση βάσει του νόμου και το σωματείο έχει τη δυνατότητα να προβάλλει αντιρρήσεις στις αρμόδιες επιτροπές.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο. Επίσης, όταν διαθέτουμε μια αρκετά ισχυρή μπαταρία μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μεταξύ των ηλεκτροδίων υπάρχει ηλεκτρικό πεδίο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του εκδρομικού σωματείου "Υπαίθριος Ζωή", Αχιλλέας Βαμβακούδης, τόνισε στη "Μ" ότι "το σωματείο αγόρασε το 1960 ένα χωράφι περίπου πέντε στρεμμάτων στο Χορτιάτη, το οποίο περιέφραξε και δενδροφύτευσε", ενώ διευκρίνισε παράλληλα ότι "με συνδρομές των μελών και των φίλων του, έχτισε στο χώρο ένα ορεινό καταφύγιο, στο οποίο φιλοξενούνται όσοι επισκέπτονται το βουνό".

Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει ήδη από πρώτο χέρι πληροφόρηση για το "πού πάνε τα πράγματα" σχετικά με το Αιγαίο. Πράγματι, όταν συνδέσουμε κάθε πόλο με μια μεταλλική πλάκα και μεταξύ των πλακών τοποθετήσουμε ένα ηλεκτρισμένο σφαιρίδιο, το σφαιρίδιο αποκλίνει (Εικ. 4.48).

Επιπλέον, ο κ. Βαμβακούδης σημείωσε ότι "στο παρελθόν η δασική υπηρεσία κατέθεσε αγωγή σε βάρος του σωματείου, διεκδικώντας την έκταση ως δημόσια δασική" και ανέφερε ότι "το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του δασαρχείου και κατοχύρωσε την κυριότητα της έκτασης στο σωματείο".

Συνεργάτες του κ. Σημίτη υπογράμμιζαν πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κατάσταση "αναμονής", μέχρι να κριθεί η ικανότητα της νέας τουρκικής κυβέρνησης να κυβερνήσει.

Παρ' όλα αυτά, πριν από περίπου δέκα ημέρες η δασική υπηρεσία Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την περιοχή δημόσια δασική έκταση, προκαλώντας τη διαμαρτυρία των μελών του σωματείου, τα οποία ζητούν την ανασκευή της απόφασης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το σωματείο τους είναι κοινωφελές και στόχος του είναι η προσέλκυση του κόσμου στο δάσος και στο ύπαιθρο.

Και σημείωναν πως η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, στη συνέντευξή του στη "Μοντ", δεν ήταν τυχαία αλλά στόχευε και στην ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της Τουρκίας και στην προετοιμασία όλων για ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων θεσμών της γείτονος.

Ο προϊστάμενος του δασαρχείου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Θεοδωρούδης, ανέφερε στη "Μ" ότι η συγκεκριμένη περιοχή στο Χορτιάτη χαρακτηρίστηκε δημόσια δασική έκταση έπειτα από την αίτηση που υπέβαλε στο δασαρχείο ο Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τα μέλη του οποίου ζητούσαν τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασική.

Όμως, οι εξελίξεις - κι αυτές οι συγκρούσεις για τις οποίες έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός - εντείνονται μέρα με την ημέρα.

Ειδικότερα, είπε ότι "μετά την υποβολή της αίτησης το δασαρχείο έλεγξε το χώρο και αποφάσισε ότι πρόκειται για δασική έκταση", ενώ σημείωσε ότι "το εκδρομικό σωματείο μπορεί να υποβάλλει οποιεσδήποτε ενστάσεις και αντιρρήσεις στις αρμόδιες επιτροπές".

Όπως έλεγε σύμβουλος του κ. Σημίτη, εκεί που μέχρι χθες οι στρατιωτικοί δεν έβγαιναν δημόσια να συγκρουστούν με την κυβέρνηση - και προτιμούσαν, για παράδειγμα, να βάζουν τον Πρόεδρο Σεζέρ να τους εκφράζει - τώρα εκδηλώνονται δημόσια κατά του Πρωθυπουργού Γκιουλ και των νέων πολιτικών.

Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωρούδης αναφέρθηκε στην παλιότερη δικαστική απόφαση, που λήφθηκε υπέρ του σωματείου, λέγοντας ότι με τη μορφή που έχει σήμερα η έκταση είναι δασική και δεν πρόκειται πλέον για χωράφι.

Στην Ευρώπη, έντονα ερωτηματικά δημιούργησε κυρίως η τοποθέτηση του στρατηγού Οζκιόκ, που διεμήνυσε περίπου ότι η κυβέρνηση είναι αναρμόδια για το Κυπριακό, το Ιρακινό και… την Ένωση.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ήδη το γεγονός ότι υπάρχει μια διαφορά αντιλήψεων μεταξύ στρατιωτικών και κυβέρνησης και η κυβέρνηση δεν έχει ανατραπεί από ένα μεταμοντέρνο ή μη πραξικόπημα, συνιστά ένα ενθαρρυντικό κατ' αρχήν στοιχείο. Το ερώτημα που μένει είναι εάν σε έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο θεσμών θα επικρατήσει η πολιτική αντίληψη του ενός ή του άλλου.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εκτιμούσαν πως η έκβαση της αναμέτρησης δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν λυθεί το ζήτημα του Ιράκ κι ότι μέχρι τότε θα υπάρχει ένα "πάγωμα", τόσο στην κόντρα στρατιωτικών και κυβέρνησης όσο βέβαια και στο μέτωπο του Κυπριακού ή του Αιγαίου. Ήδη, οι Αμερικανοί πιέζουν για ένα "ναι" ή "όχι" της Τουρκίας στην απαίτησή τους για συνεργασία σε τυχόν επίθεση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μέχρι τότε, η Αθήνα θα ακολουθεί μία "διπλή" πολιτική: Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εμφανίζεται σθεναρά υπερασπιστής της Τουρκίας και της προσέγγισής της με την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας και το πρόσθετο "όπλο" της προεδρίας που κατέχει αυτό το εξάμηνο. "Πρόγευση" αυτής της στάσης αποτέλεσε κι η συνέντευξη Σημίτη στη "Μοντ" - η θερμότερη υπεράσπιση της Άγκυρας μέχρι στιγμής από Έλληνα πολιτικό. Σε επίπεδο διμερών σχέσεων, θα ακολουθήσει πολιτική "συντήρησης".