Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Επιστημονική είδηση

( μελετη αμερικανων επιστημονων ) 

ΜΕΛΕΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ηλεκτροσκόπιο με κινητά φύλλα

Γυναίκες και ανοσοποιητικό σύστημα

Τα παιδιά μιλούν γρυλίζοντας!

Αυτό το ηλεκτροσκόπιο αποτελείται από ένα σταθερό μεταλλικό στέλεχος και από ένα ή δύο κινητά μεταλλικά φύλλα (Εικ. 4.33).

Η υπερευαισθησία των γυναικών, αντίθετα από τους άνδρες, στις ασθένειες που αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, για να βρεθούν τα μέσα να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Science".

Τα γρυλίσματα και οι χειρονομίες αντικαθιστούν τη συνομιλία μεταξύ παιδιών και γονέων σε ολοένα και περισσότερα σπίτια.

Όταν με ένα ηλεκτρισμένο αντικείμενο αγγίξουμε το επάνω άκρο του στελέχους, το στέλεχος και τα φύλλα ηλεκτρίζονται με επαφή σε όλη την έκταση τους.

Οι ασθένειες αυτές πλήττουν στις Ηνωμένες Πολιτείες 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους το 80% είναι γυναίκες.

Τα παιδιά είναι είτε βυθισμένα στα τηλεοπτικά προγράμματα είτε με τα μάτια καρφωμένα σε μια οθόνη κομπιούτερ.

Απωθούνται, λοιπόν, αμοιβαία και τα φύλλα "ανοίγουν".

Για παράδειγμα, η ασθένεια λύκος, που είναι μια δερματική μόλυνση, πλήττει επτά φορές περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες διατρέχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η οικογενειακή ζωή μοιάζει σαν να ανήκει πια στο παρελθόν, καθώς οι ευκαιρίες για συζήτηση μέσα στο σπίτι λιγοστεύουν συνεχώς.

Για να επαναφέρουμε τα φύλλα στην αρχική θέση τους, αρκεί να αγγίξουμε με το δάκτυλο μας το άκρο του στελέχους.

Τα κύτταρα "Τ" του ανοσοποιητικού συστήματος παράγουν, όταν υπάρξει μόλυνση, δύο διαφορετικές χημικές ουσίες.

Αυτή την απαισιόδοξη εικόνα για την οικογενειακή ζωή του 21ου αιώνα "ζωγραφίζει" στην εφημερίδα "Τάιμς" ο Άλαν Ουέλς, διευθυντής της βρετανικής παιδαγωγικής υπηρεσίας, ο οποίος προτείνει στα σχολεία ειδικά μαθήματα σε γονείς προκειμένου να διδαχθούν πώς να συνομιλούν και να παίζουν με τα παιδιά τους.

Εικόνα 4.31 Αρχικά το μη ηλεκτρισμένο σφαιρίδιο έλκεται από την ηλεκτρισμένη ράβδο του εβονίτη. Μόλις το σφαιρίδιο αγγίξει τη ράβδο ηλεκτρίζεται όμοια με αυτή και απωθείται.

Η μία προκαλεί φλεγμονή και η άλλη αντισώματα, που επιτρέπουν στον οργανισμό να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

"Στην ηλικία που έρχονται στο σχολείο, πολλά παιδιά έχουν ελάχιστες γλωσσικές ικανότητες", λέει ο Ουέλς.

Εικόνα 4.32 Τρία μεταλλικά ραβδάκια είναι στερεωμένα στα άκρα και στο μέσο ενός μεταλλικού κυλίνδρου. Από κάθε ραβδάκι κρέμονται δυο λωρίδες αλουμινόχαρτο. Όταν στο ένα άκρο του κυλίνδρου πλησιάσουμε μια ηλεκτρισμένη σφαίρα οι λωρίδες που βρίσκονται στα άκρα ανασηκώνονται. Όταν απομακρύνουμε τη σφαίρα οι λωρίδες επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

Στις γυναίκες, τα κύτταρα "Τ" παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες της ουσίας, που προκαλεί φλεγμονή, με εξαίρεση το διάστημα της εγκυμοσύνης.

"Αυτό έχει άμεση επίπτωση στη μάθηση, στις πρώτες τάξεις του σχολείου".

Εικόνα 4.33 Ηλεκτροσκόπιο με κινητά φύλλα

Η εμφάνιση των ασθενειών αυτών φαίνεται πως ελέγχεται εν μέρει από ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη ή η τεστοστερόνη, η δράση των οποίων εντείνει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πρόκειται για παιδιά που κάθονται συνέχεια μπροστά στην τηλεόραση ή στο κομπιούτερ και για οικογένειες που τα μέλη τους δεν κάθονται ποτέ να φάνε στο ίδιο τραπέζι και που δεν συζητούν μεταξύ τους.

Όταν στο άκρο του στελέχους πλησιάσουμε αρκετά ένα ηλεκτρισμένο σώμα, χωρίς να το φέρουμε σε επαφή με αυτό, τα φύλλα επίσης ανοίγουν. Παράλληλα όμως ορισμένες από τις ασθένειες αυτές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, εξελίσσονται διαφορετικά στα δύο φύλα. Σε αυτήν την περίπτωση το στέλεχος και τα φύλλα ηλεκτρίζονται με επαγωγή. Στις γυναίκες η ασθένεια εμφανίζεται νωρίτερα, αλλά στους άντρες εξελίσσεται γρηγορότερα.