Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( συστηματική καταγραφή του κουτσουρεμένου από το κλάδεμα πρασίνου :: 16/1/2006 20:50:28) 

Συστηματική καταγραφή του κουτσουρεμένου από το κλάδεμα πρασίνου Νταλάρας με Μουστακί στο "Ολυμπιά"

Εισαγωγικά

Το μητρώο των πρώτων 50-60 δένδρων στην οδό Βαφοπούλου έχει πλέον δημιουργηθεί και στο τμήμα πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης έχει κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία μητρώου δένδρων σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης. Περισσότερα από 2.200 άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο θέατρο "Ολυμπιά" του Παρισιού με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του Marcel Zoltowski. Ο όρος «Γενιά του Τριάντα» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα των νεοτεριστών ποιητών και μυθιστοριογράφων που συνεργάστηκαν στην έκδοση του περιοδικού Τα Νέα Γράμματα (1935-1944).

"Κάναμε μια εθελοντική εργασία, με στόχο να προστατέψουμε τα δένδρα της περιοχής, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής", εξηγεί ο καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας.

Η εμφάνισή του αυτή στη γαλλική πρωτεύουσα, σε ένα κοινό που συνέθεταν Γάλλοι, Έλληνες, Αρμένιοι, ήταν ουσιαστικά η συνέχεια των παραστάσεων που έδωσε πριν από λίγους μήνες στο Λονδίνο, στην Κοπεγχάγη και πιο πρόσφατα στην Κύπρο, με ένα πρόγραμμα βασισμένο σε επιλογές από ελληνικά τραγούδια και μπαλάντες της Μεσογείου - υλικό με το οποίο ο καλλιτέχνης έχει περιοδεύσει τα τελευταία χρόνια στον κόσμο με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και γνωστούς μαέστρους. Οι λογοτέχνες που εντάσσονται στη γενιά αυτή εμφανίζονται στα γράμματα από το 1928 έως το 1935 περίπου.

Το πρόβλημα σε έναν από τους ομορφότερους δρόμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε, όταν συνεργεία της διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης κλάδεψαν πολύ τα δένδρα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή τους αλλά και την αισθητική ενός δρόμου που θεωρείται από τους πιο όμορφους της περιοχής.

Σ' αυτή τη συναυλία συμμετείχε και η Αγγλίδα υψίφωνος Ντέμπορα Μάγιερς, με την οποία ο Γιώργος Νταλάρας μοιράστηκε τραγούδια όπως "Όμορφη πόλη", "Amigos para Siempre", "Canzone Arrabbiata", ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο Ζωρζ Μουστακί πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησαν μαζί τον "Μέτοικο" και τη "Μεσόγειο".

Είναι οι πρώτοι στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας που εμφανίζονται με κοινούς στόχους.

Επί σχεδόν ένα χρόνο ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Πρασίνου Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Ζάγκας και φοιτητές από το τμήμα του μελέτησαν την επικινδυνότητα του κάθε δένδρου ξεχωριστά, έκαναν την αξιολόγησή τους σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί και τη χρησιμότητά του και συνέταξαν ειδική μελέτη, την οποία υπέβαλε όχι μόνο στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αλλά και στην επιτροπή των κατοίκων της περιοχής.

Το 1929, ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία του Καρυωτάκη, κυκλοφόρησε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο Το Ελεύθερο πνεύμα και συγγραφέα του το Γιώργο Θεοτοκά, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Ορέστης Διγενής». Με το έργο αυτό, το οποίο σύντομα απετέλεσε ένα είδος μανιφέστου, ο νεαρός Θεοτοκάς εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη του, απέτυχε η ελληνική λογοτεχνία και ειδικότερα η πεζογραφία της προηγούμενης πεντηκονταετίας· ο «επαρχιωτισμός» που τη χαρακτήριζε και η έλλειψη επαφής με την Ευρώπη ήταν κάποιοι από αυτούς. Ο Θεοτοκάς κατέθεσε μια νέα πρόταση προσέγγισης των προβλημάτων της εποχής εκφράζοντας τις απόψεις των περισσοτέρων για την τέχνη και τα ιδεολογικά ζητήματα.